A Google sem szeretné, ha hatalomra törne a Skynet

HusztiD 2016.06.06. 09:55 Egyéb, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 403

google-has-developed-a-big-red-button-that-can-be-used-to-interrupt-artificial-intelligence-and-stop-it-from-causing-harm

A Google és a DeepMind duója tudósokkal karöltve dolgozik egy olyan vészmegoldáson, amely leállítja a mesterséges intelligenciát, mielőtt az nagyobb károkat okozna azzal, hogy teljesen önálló életre kell. Figyelem, a dolog teljesen valós és lassan tényleg azt érezhetjük, hogy közeleg a Skynet az ítéletnapjával karöltve.

A Google még két évvel ezelőtt szerezte meg a DeepMind-ot, akik által tovább fejlesztették a saját mesterséges intelligenciájukat. Volt is erről anno egy hír amely nagy visszhangot csapott, hiszen Lee Sedolt, a világ legjobb Go playerét 4-1 arányban verte meg a szoftver. Azóta pedig egyre jobban és jobban fejlődött a rendszer amit megalkottak és elkezdtek amiatt félni, hogy mi lesz, ha egyszer saját életre kell az MI.

terminator_robots-970-80

Ennek kapcsán töltött ki a DeepMind és az Oxford University egy közös dokumentumot arra az esetre, ha bekövetkezve, hogy saját életre kel a szoftver. Magában a leírásban bonyolultabb matematikai képletek vannak, de lényegében egy nagy piros gombot vázoltak fel, ami által megakadályozhatják a veszélyeket, de magát a szoftvert ténylegesen nem nyírják ki vele.

Tök jó, hogy a hozzáértők már ennyire előre gondolkodnak, azonban egy olyan vészmegoldást bevezetni, ahol nem semmisítik meg teljesen a veszélyt, az talán egy kissé rizikós dolog. Bár egyelőre ne riadjon meg senki sem, hiszen maga az MI még kezdetleges cipőben jár, de azért tény, hogy jobb félni, mint megijedni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. CseTi - 2016.06.06. 11:51

    S mi van akkor ha az MI képes lesz megtanulni, hogy van egy ilyen önmegsemmisítő funkciója és azt kikapcsolja? :)

  2. Jani - 2016.06.06. 12:05

    Én nem értek a lovakhoz,de ha egy mesterséges inteligencia ami ugyebár gondolkozik…ki akar menni a világháló segítségével,vagy valahova/valamibe ami tiltott neki de akarja,mert úgy dönt… Milyen program állítja meg?! Egy gondolkodó program egy nem gondolkódó (akár ugrókódos) programot simán megkarül/feltör….

  3. Lacika54 - 2016.06.06. 13:25

    Megdöglünk meglátjátok……egyébként nem kell ide MI, megcsináljuk mi azt anélkül is, ha meg nem akkor majd jön egy rendesebb darab üstökös vagy kitör a Yellowstone vulkán……csak idő kérdése és nem csak én mondom hanem nálam sokkal okosabbak……nem vagyok pesszimista csak hát ez lesz, én meg vagy megérem vagy nem. Addig is mindenki …… ameddig lehet….

Szólj hozzá Te is!