A VocalIQ által minden riválisnál erősebb Siri-t kovácsolhat az Apple

HusztiD 2016.05.31. 09:55 Apple, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 425

vocaliqapple-1940x1290

A tavalyi év folyamán már beszámoltunk, hogy az Apple felvásárolta a brit VocalIQ csapatot. Eddig sajnos nem hallatott magáról a történet, de a legújabb infók szerint általuk hamarosan egy újragondol Siri mutatkozhat be. Mint azt tudjuk, nem olyan régen Siri atyjai megalkották az új asszisztenst, Viv-et, aki elég sok mindenre képes – még azt is megjegyezték, hogy hozzá képest Siri csak egy okos chatrobot. Ezek után pedig arról hallhattunk, hogy egy sokkal fejlettebb virtuális asszisztens mutatkozik be az idei WWDC-n.

A Business Insidernek egy fejlesztő nyilatkozott, hogy mégis milyen az új technológia. Röviden és  tömören annyit elmondhatunk, hogy a VocalIQ szoftvere kenterbe veri riválisait. Ha összehasonlítjuk a Siri, Google Now vagy Cortana triójával, akkor egyértelmű, hogy ki a győztes. Például ha feltesszük a négy szoftvernek azt a kérdést, hogy keressen egy közeli kínai éttermet, ahol van szabad parkolóhely és gyerek-barát WiFi zóna, akkor abból egyedül csak a VocalIQ boldogul. Ha egy skálán kellene mérni, akkor az utóbbi 90 százalékon teljesített, míg a maradék három asszisztens 20-on.

Mi több, ha a Viv vagy Hound párosához mérjük, akkor ott is jelentős különbségek mutatkoznak – annak ellenére is, hogy eme két szoftver sokkalta fejlettebb az előző háromnál. Például ha ezen programoktól megkérdezzük, hogy ki tervezte a Waterlooi hidat, akkor válaszolnak rá. Ha egy következőben tovább faggatjuk, hogy mi mást tervezett még, akkor egyedül csak a VocalIQ tud rá válaszolni. Miért? Ugyanis a másik két asszisztens új kontextusként kezeli a kérdést. Ergo a brit technológiának összetett kérdéseket felrakhatunk, amelyre még később is emlékezni fog.

siri

Térjünk egy kicsit vissza a kínai éttermes dologhoz. Tegyük fel, hogy a kérdés után egy órával meggondoljuk magunkat. Ekkor szimplán annyit mondunk neki, hogy keress helyette egy mexikói éttermet. És mi történik? Ha bármelyik virtuális asszisztens számára hozzuk fel, akkor különféle találatokat dobnak ki, míg a VocalIQ emlékszik a korábbi kérdéseinkre, így tudni fogja, hogy miről beszélünk. Vagyis magyarán mondva feldobja ugyanazokat a közeli (ezúttal mexikói) éttermeket, ahol van szabad parkoló és gyerek-barát WiFi zóna.

Végezetül az szintén kiderült a fejlesztőnek hála, hogy a VocalIQ képes a hang és zajszűrésre. Tegyük fel, hogy egy meglehetősen hangos és zajos környezetben vagyunk, ahol gyerekek hangjai hallhatóak, illetve a TV is megy, valamint a közelben építkezés folyik. Ekkor maga a rendszer eldönti és rangsorolja, hogy melyik lehet az úgynevezett “vezérhang”. Elvileg még arra is képes, hogy fogadja a különféle akcentusokat, ami által idővel egyre jobbá és jobbá válik.

Elég meggyőzőek a példák ugye? Szerintem igen. A kérdés pedig az, hogy Siri mikor jut el egy ilyen szintre. Mint látjuk, a VocalIQ már tavaly óta az Apple kezében van, azonban hogy ennyi idő alatt mit értek el általa a kaliforniaiak, azt remélhetően a két hét múlva megrendezésre kerülő WWDC-n megtudjuk. Jó lenne 5 év után úgy látni Siri-t, mint aki számára bármilyen kérdést feltehetünk, nem pedig csak unaloműzésként beszélhetünk vele.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Jani - 2016.05.31. 10:34

  5 év?! Inkább hamarabb.
  Nekem a fő, hogy mikor beszél már valamelyik magyarul…?

 2. Lacika54 - 2016.05.31. 11:54

  Nem is értem hogy miért nem tud magyarul, hiszen ez egy világnyelv (vagy mégsem?).

 3. Xy - 2016.05.31. 12:28

  Európa közepén láthatatlanok vagyunk az Apple számára!

 4. Norbert - 2016.05.31. 12:32

  Az 5 évet úgy értette hogy már 5 éve van Siri és mostmár ennyi idő után jó lenne ha ilyen lenne

 5. Alnus - 2016.05.31. 19:21

  Dík má síri hol bazsevál má á száztagú dzsipszi bándá?
  Síri: menyé bálrá azt a gádzsotóóó száz méterre bálrá fordulj be.

  • HusztiD - 2016.05.31. 19:22

   Na ez ott volt! :D

 6. Bigyo - 2016.06.02. 23:55

  Azta ez fájt

Szólj hozzá Te is!