Az iPhone 6 megjelenése óta 60 ezer alkalmazottat küldött el a Foxconn

HusztiD 2016.05.26. 09:50 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 289

timcookgoestochina

A South China Morning Post új beszámolójából megtudhattuk, hogy az iPhone összeszereléséért felelős Foxconn több, mint dolgozói felét vesztette el az elmúlt másfél év folyamán. Ha pontosítani szeretnénk, akkor lényegében kiderült, hogy az iPhone 6 piacra dobása óta az alkalmazottaik valamivel több, mint felét kellett elküldeniük az automatizált munka bevezetése miatt.

Az oldal értesülései szerint az egykoron 110 ezer dolgozóval büszkélkedő gyár 50 ezerre csökkentette a létszámot, hiszen a munkafolyamatok jelentős részét most már robotok végzik. Az egyik fejes, Xu Yulian elmondása alapján a vállalat ezáltal jelentősen csökkentette a költségeit – persze mindezt annak árán, hogy 60 ezer embertől vettek könnyes búcsút.

2014 decembere óta a Kínában található Tungkuan provinciában több, mint 500 vállalat fektetett a robotizált eljárásba, cserébe pedig mindenhol tömeges elbocsátások voltak. Ami pedig a Foxconnt illeti, ők különösképp jól jártak, hiszen nem csak pénzt spórolnak meg ezáltal, de január folyamán 12 millió dolláros kormányzati támogatást kaptak.

mj16-chinarobots-1

Az automatizált munka pedig egyaránt jó és rossz az Apple számára. Egyrészt azért jó, mivel csökken a rossz körülmények között dolgozó munkavállalók száma, de ugyanakkor ez valahol visszaüt, hiszen kevesebb embert foglalkoztatnak a Foxconn által. És ha visszaemlékszünk, akkor nem olyan régen megtudhattuk, hogy Indiába terjeszkedik tovább a gyártó, ahol meg főképp szigorúak a szabályok, így nem nagyon fognak örülni a robotizált gyártósornak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Patrik - 2016.05.26. 12:59

    Ha mar úgyis robotok rakják ossze az Apple termékeit, akkor mehetne mostmar Amerikában is a gyártás.. Mennyivel jobb lenne ha az lenne az iPhone-ra írva: Designed by Apple in CA, Assembled in the USA :)

  2. Tom - 2016.05.27. 07:02

    Az “örvendetes” költségcsökkentés után, végre a termék ára is csökkenhetne.

Szólj hozzá Te is!