Jövő héten hull le a lepel Siri kistestvéréről, Viv-ről

HusztiD 2016.05.05. 09:11 Egyéb, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 1 194

siri-ios9

A Washington Post legutóbbi beszámolója alapján Siri megalkotói hamarosan leleplezik legújabb projektjüket. Egészen pontosan egy új mesterséges intelligencia bemutatására készülnek a jövő hét folyamán, amit szimplán csak Viv-nek neveztek el, ám sokkal több mindenre képes, mint az Apple személyi asszisztense.

Siri-t eredetileg Dag Kittlaus és Adam Cheyer álmodta meg, akik most ugyanazt a vonalat vitték tovább. Tulajdonképpen a csapat, amelyik anno a Siri kifejlesztésén dolgozott annak az egyharmada hagyta ott az Apple-t, hogy a Viv-en dolgozhassanak. Az oldal beszámolója szerint elvileg nem tudtak az Apple és a programozók megegyezni Siri funkcionalitásán, ezért eveztek újabb vizekre.

Apropó, ha már szóba jött a funkcionalitás, akkor az is kiderült, hogy Siri eredetileg sokkal többet tudott volna, azonban az Apple erősen lebutíttatta azt, amivel az egyik fejlesztő szerint csak annyit ért el a vállalat, hogy lett egy okos chat-robotjuk. Ha pedig a Viv-ről beszélünk, akkor az már jobb, hiszen sokkal komplexebb feladatok elvégzésére képes, mivel kihasználja a harmadik felek által készített alkalmazásokat.

viv-800x533

Az egyik fejlesztő a következőképp példázta, hogy mit tud jelenleg az ő asszisztensük. Mikor a végső stádiumba értek a szoftver kifejlesztésénél, akkor úgy tesztelték le élesben a rendszert, hogy rendeltek egy pizzát a helyi Pizz’a Chicago-ból. Ekkor Viv visszakérdezett, hogy milyet szeretnének, mire a mérnökök automatikusan rávágták a válaszaikat. Nagyjából egy háromnegyedóra után megérkezett a futár, aki átadta a megrendeléseiket.

A fejlesztők elmondása szerint több ismertebb alkalmazással együttműködnek, így például ha valaki egy kocsit szeretne hívni, akkor Viv az Uber által megrendeli az adott helyre. Egyelőre ugyan nem derült ki, hogy milyen lesz pontosan a Viv és hogy milyen rendszerekre fog megjelenni, azonban ezt leginkább az amerikai felhasználók használhatják majd ki, akárcsak a Siri-t.

Mi már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy pontosan mit jelentenek be a jövő hét folyamán. Reméljük, hogy az Apple is feleszmél kicsit, hiszen a már évek óta az iPhone-okban lakozó Siri-re is ráférne egy nagyobbacska ráncfelvarrás.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Jani - 2016.05.05. 10:47

  Kár,hogy jelentéktelenek vagyunk…
  Jó lenne egy magyar ,,aszisztens”….

 2. Vincenzo - 2016.05.05. 11:58

  Biztos lesz. Ezen nem kell aggódni. Nehéz és bonyolult a magyar nyelv. Ha már van diktálás és felolvasás akkor lesz Siri is. Sőt külföldi fórumokon azt is rebesgetik hogy a ios10 ben már elvileg magyar siri is lesz. Reménykedni lehet. Hátha.

 3. SirPiki - 2016.05.05. 18:20

  Valahol olvastam, h az Apple felvásárolt 1 céget, ami Siri hiányosságait “pótolná”.
  Arról nem tudtok valamit?
  Azóta se olvastam máshol, pedig nagyon érdekelne engem is, mert 1 nagy frissítés jól jönne a kis asszisztensnek :)

  • HusztiD - 2016.05.05. 22:17

   Sajnos az ilyen felvásárlásokról nagyjából mindig csak annyit lehet tudni, hogy az XY céget felvásárolták, aztán utána már nem is nagyon hallani róluk.

Szólj hozzá Te is!