Federighi szerint fölösleges bezárni az iOS-es alkalmazásokat

HusztiD 2016.03.11. 17:55 iOS, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 1 383

ios9-ipad-960x540

Az utóbbi idők folyamán nagyjából elmondhatjuk, hogy minden átlagfelhasználó rászokott arra, hogy a korábban megnyitott alkalmazásaiból kilépjen. Nagyon könnyű ezt megtenni, hiszen a Home gomb dupla lenyomásával előjön az alkalmazásváltó, amelyben ha felhúzzuk az applikációkat, akkor kiléphetünk belőlük.

Miért is csináljuk ezt? Azért, mert valamilyen okból kifolyólag bennünk van a tudat, hogy ha kilépünk egy-egy applikációból, akkor azzal némileg javítunk a készülék teljesítményén és üzemidején egyaránt. Logikus az elgondolás, hiszen ha számítógépeknél csináljuk, akkor valóban tapasztalhatóak ezek a javulások, de iOS-nél már nem. A 9to5Mac egyik olvasója nem olyan régen egy mailt dobott Tim Cooknak, hiszen kíváncsi volt, hogy mi az ő véleménye. Választ ugyan kapott, de nem a CEO-tól, hanem egyenesen Craig Federighitől, az iOS részleg alelnökétől.

A vezető hasonló választ adott, amit amúgy az Apple honlapján szintén megtalálhatunk, ha figyelmesek vagyunk. Eszerint az alkalmazásváltó azért van, hogy kilépjünk a programokból abban az esetben, ha egy app lefagy, vagy valamilyen egyéb rendellenességet csinál működése során. Persze kiléphetünk csak úgy simán, de Federighi elmondása szerint ez abszolút nincs kihatással az iPhone teljesítményére, sem pedig az üzemidejére.

img_6284

A háttérben működő alkalmazások viszont kihatással vannak a készülék üzemidejére. Ide olyan programok sorolhatóak, amelyek mondjuk folyamatos GPS-t igényelnek, vagy  mondhatjuk akár a szimpla zenehallgatást, ami ugyebár folyamatos háttérbeli futtatást eredményez. A többi alkalmazás amelyek ezeket nem igénylik, azok kizárólag akkor szívják a telefon (avagy tablet) forrásait, amikor éppen használjuk őket.

Nagyon úgy tűnik, hogy az iOS-t úgy fejlesztették ki az Apple programozói, hogy az a lehető legstabilabban működjön. Persze mint mindennek, ennek is vannak hibái, de még így is több teljesítményt tud magából kipréselni 2 maggal egy iPhone, mint egy 4 magos Androidos vetélytársa. Ugyanakkor látszik, hogy mennyire odafigyelnek a szakemberek, hiszen egy normális multitasking által folyamatosan futnának a háttérbeli alkalmazások, miközben itt nem.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Istvan - 2016.03.11. 20:08

    Tenyleg nem javitok a telo uzemidejen , ha az apple maps fut a hatterben es kilovom……

  2. Fehérsólyom - 2016.03.11. 20:57

    Én már leszoktam a kilépéstől. Nagyon kényelmetlené és lassuvá vált ugyanis a régi módszerhez kepest. Sajnos ezt a húzogatós lükeséget átvették az androidtól.

  3. Krisz - 2016.03.13. 00:11

    Nem,az android halott:)
    Innen nyultak a huzogatast ne viccelj.

Szólj hozzá Te is!