Forradalmian ütős szabadalommal állt elő az Apple az iPhone kamerái kapcsán

HusztiD 2016.01.08. 07:00 iPhone, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 3 321

apples-appalling-iphone-6-camera-design-compromise

Előre jelezem, hogy ez az eddigi talán legjobb szabadalma az Applenek, amit az utóbbi hónapok folyamán benyújtott. Ugyebár az elmúlt hónapok folyamán olvashattunk olyanokról, hogy teljesen vízálló lesz az iPhone 7, továbbá arról, hogy két hátlapi kamerával érkezik. Az utóbbi egyre valószínűbb, ám nem olyan módon, mint ahogyan azt elsőre elképzelnétek. És leírjuk, hogy miért.

Amikor felmerült a kettős kamera pletykája, akkor ugyebár szinte mindenki úgy képzelte el, hogy két darab szenzor kap helyet egymás mellett, ami finoman mondva csúnya lett volna (lásd a második képen). Nos, az almás szakemberek ezt tovább gondolták, s egy olyan megoldással rukkoltak elő, ami iszonyatosan jónak hangzik.

A leírás szerint az emberek csupán egy hátlapi kamerát látnának a telefonon, azonban ebben az egy lencsében két darab szenzor kapna helyet. Majdnem olyan, mintha kamera a kamerában lenne, aminek köszönhetően standard vagy távoli képet/videót csinálhatunk. Ez lehetővé tenné mondjuk azt, ha egy távoli képet szeretnénk készíteni, akkor ne kelljen nagyítani az eredeti képbe, hiszen úgy eléggé pixeles lenne a végeredmény.

11138-3814-141118-iPhone-Dual-Camera-l

De ez még nem minden! Az iPhone 5 óta megadatott a lehetőség, hogy videófelvétel közben képet készíthessünk. Jó ötlet, azonban ezek a képek rosszabb minőségűek, amik ugyebár nem adják vissza azt a minőséget, mint amikor rendesen fényképeznénk a telefonunkkal. Képzeljük el, hogy egy gyerek a szülinapi tortáján lévő gyertyákat fújja el. Ezt a pillanatot egyaránt videón és képen meg szeretnénk örökíteni, azonban a jelenleg használatos módszerrel nem lenne jó a kép minősége. Na ezzel az eljárással kiváló minőségű képeket készíthetnénk, hiszen az egyik szenzor videót rögzítene, míg a másik képet csinálna.

Ha mindez nem elég, akkor szintén lehetséges lenne, hogy az egyik szenzor 4K minőségben venne fel videót, míg a másik 1080p-ben. Ekkor megadatna az a lehetőség, hogy kép a képben funkciót használjunk a két klip által. Vagy mondok ennél jobbat: az egyik lencse normál videót rögzítene, míg a másik lassított felvételt. Ezáltal mindkét videóanyag megmaradna, így az utólagos munkálatok során akár mindkettőt felhasználhatjuk (mondjuk az ilyen felvételekhez már nem ártana egy 128 GB-os modell).

Az elmúlt időszakban az Apple több ismertebb felvásárlást hajtott végre. Egyik ilyen volt a LinX, akik a mobil kamerákon belül a multi lencsékre szakosodtak. Talán most az ő tapasztalataikat felhasználva fejlesztik a jövőbeli iPhone-ok kameráját.

twin-camera

Egyelőre ugyan nem tudni, hogy piacra kerül-e egy ilyen okostelefon avagy sem, de egy ilyen szabadalmat kár lenne veszni hagyni, hiszen sok hasznos dolog rejlik benne. Természetesen sokan várhatnánk, hogy az iPhone 7 megkapja ezt a funkciót, azonban ez csak szeptember folyamán fog kiderülni, hogy így lesz-e.

Ti örülnétek, ha egy ilyen technológiával felszerelt iPhone-t dobna piacra az Apple?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

  1. Krisztián - 2016.01.08. 08:09

    A leírt formában nem tartom kivitelezhetőnek. Mi adja a távolabbi éles képet? Ahhoz optika kell, vagy egy nagyítós lencse. Ha nagyít, akkor hogy képzelted, hogy majd szoftveres átállítással majd nem fog?

  2. M. István - 2016.01.08. 11:52

    Én már annak is örülnék, ha a 6s hátlapi kameráját normálisan megcsinálták volna… Kb 1 hete megjelent egy halvány fekete folt. Az elkészült fotókon és videókon is látható. Megvárom a következő iOS frissítést hátha megoldja. Őszintén szólva azért érzem, hogy inkább hardveres gond lesz ez.

  3. Jovi - 2016.01.08. 12:09

    Inkább lenne jobb előlapi kamera

  4. Patrick - 2016.01.08. 14:54

    M. István: vidd be iSyle-ba, kicserélik ingyen a telefont. (Ha hardveres) vagy a kamerát.

  5. Apples - 2016.01.08. 19:48

    Inkább ne logjon ki a készülékbol vagy legalább közepén legyen es ne billegjen.
    Azt meg nem értem hogy ha van egy lassitott videó akkor minek melle rögzíteni egy normál temposat

  6. Dr. Alban - 2016.01.10. 09:47

    Ezt ugy kell elkepzelni, mint egy tacco a taccoban?

  7. Koroncz János - 2016.01.11. 20:46

    Ha kihangosítom akivel telozom még mindig rosszul hallanak éngem pedig 6S Pluszom van ezzel is törödni kellene már régota :))

Szólj hozzá Te is!