Az Apple miatt vannak bajban a svájci óragyártók?!

HusztiD 2015.11.20. 12:58 Apple, Apple Watch 0 db 340

Apple-Watch-Everything-you-need-to-know-Gallery-Video-458294-5

Még nincs egy éve, hogy megjelent az Apple Watch, azonban már felkavarta az állóvizet az órák piacán. A termék megjelenésekor még Jony Ive is elmondta a véleményét ezzel kapcsolatosan. Ekkor valami olyasmit állított, hogy nagy bajban vannak a svájci óragyártók, ami most úgy néz ki, hogy igaznak bizonyult.

A Bloomberg legújabb beszámolója alapján a svájci óragyártók hat éve nem tapasztaltak olyan mértékű visszaesést, mint idén októberben. Az előző hónapban 12 százalékkal esett vissza a forgalom, ami 2 milliárd dollárt jelent. Jon Cox, a Kepler Cheuvreux elemzője ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy 2015-öt nem lesz könnyű elfelejteniük az óragyártóknak. Kivéve abban az esetben, ha az Apple-ről van szó.

Screen-Shot-2015-11-19-at-14.37.54-780x337

A legnagyobb esés a legnagyobb piacon, Hong Kongban volt tapasztalható. A világ legnagyobb órapiaca ugyanis itt van, ide érkezik a svájci szállítmányok jelentős része, ami most 39 százalékkal esett vissza. Érdemes egyébként egy pillantást vetni a táblázatra, hiszen abból jól leolvashatóak az elmúlt hónapok alakulásai.

Természetesen nem csak az Apple okolható a svájci óragyártók forgalmának csökkenéséért, de a kaliforniai óriás is jelentős szerepet játszik a globális visszaesés kialakulásában. A Swatch társalapítója Elmar Mock elmondta, hogy az Apple Watch megjelenése óta minden olyan óra veszélyben van, amit 500 és 1000 frank között kínálnak a gyártók.

Korai még bármit is mondani, hiszen még csak egy bő fél éve jelent meg az almás okosóra. Viszont érdemes lesz megnézni az egy, illetve kétéves évfordulójakor, hogy mégis mennyire kavarta fel az órák piacának állóvizét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!