Az iPhone 10. évfordulójára Kína átveszi a vezetést

HusztiD 2015.11.14. 09:13 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 441

Ha tíz évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy Kína lesz az Apple fő piaca, akkor azt talán kevesen hitték volna el. Pedig hamarosan így lesz, akár hisszük, akár nem.

roy-zipstein-apple-shanghai-01

A kaliforniai vállalat számára csupán két dolog kell a sikerhez: egy olyan piac, ami képes megfizetni a prémium termékeket és egy olyan ország, ahol viszonylag olcsón állíthatják ezeket elő. Eddig az Egyesült Amerikai Államok és Európa országai jelentették az almások fő forrását, azonban az utóbbi években Kína látványosan felzárkózott.

2007-ben az első iPhone megjelenésekor talán senki sem gondolta volna, hogy az ázsiai ország lehet az Apple egyik fő forrása. Most, hogy közelítünk az egy évtizedes iPhone-évfordulóhoz, egyre tisztábban látszik, hogy Kína bizony egy koránt sem elhanyagolandó piacot jelent a kaliforniai vállalat számára.

Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy Kína már megelőzte Európát. A 2015 Q4-es pénzügyi jelentésekből kiderült, hogy a kínai régióban (ami Kínát, Hong Kongot és Tajvant foglalja magában) 12,51 milliárd dollár bevételt produkált, miközben Európa szerte csak 10.57 milliárdot termeltek. Nagyjából ki is hagyhatjuk Hong Kongot és Tajvant, hiszen az Apple hivatalos információi szerint az említett bevételek 96 százaléka származott egyedül Kínából.

applemoneyhero

Első ránézésre úgy tűnik, hogy az amerikai piac érintetlen, hiszen ott 21,77 milliárd dollár volt a bevétel. Ettől függetlenül mégsem olyan biztos a helyzetük, mint azt elsőre hinnénk, hiszen az alábbi szám az Észak és Dél Amerikai eladásokat foglalja magában, melyből Brazília ismételten hatalmas piacot jelent az almások számára. Ebből adódik, hogy az Egyesült Államokból származó bevétel ennél jóval kevesebb – hogy pontosan mennyivel, az nem derült ki.

Az egyik legnagyobb dolog, amit a kínai piac elkönyvelhet, az nem más, minthogy egyetlen év alatt megduplázták a bevételeiket.  Az iPhone eladások pedig arányaiban sokkal gyorsabban nőnek, mint maguk az eladások: éves szinten 120 százalékos a növekedési rátája. Nem mellesleg a top-selling okostelefon az előző negyedévben az iPhone 6 volt, melyet harmadik helyen az iPhone 6 Plus követett.

Sőt, a Wall Street Journal még azt is megjegyezte, hogy az Apple profitja is sokkal nagyobb arányban nő, mint a bevétel. A bruttó árrés 2013-ban még 31 százalék volt, ami egy évvel később 35-re hízott, végül a legutóbbi pénzügyi időszakban 39 volt.

iPhone 6S (1)

De a kérdés a következő. Vajon a kínai eladások túlszárnyalhatják-e az Egyesült Államokat, mire elérkezünk az első iPhone piacra dobásának 10. évfordulójához?  A számok szerint erre igen a válasz, hiszen ha folytatódik az éves duplázás, akkor jövő ilyenkorra már kényelmesen átveszi az ázsiai ország a vezető szerepet.

Sőt, még az elemzők is azt mondják, hogy igen. A CNBC két szakértője korábban elmondta, hogy akár erre hat hónapon belül sor kerülhet. Tom Kang kutató szerint akár már a január-március közötti időszakban megtörténhet a trónfosztás.

A számok alapján nagy rá az esély, hogy 2017. június 29-ig Kína lesz az Apple legnagyobb piaca, melyre 10 évvel ezelőtt még talán kevesen gondoltak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Patrick - 2015.11.14. 12:24

    Tény, hogy a kínaiak nagyon szeretik az Applet.

  2. aggressor - 2015.11.14. 19:11

    meg ha 10 éve azt mondják, hogy a legjobb cégből vezető telefon gyártó lesz, ezt sem sokan hitték volna. :)

Szólj hozzá Te is!