Adatlopás miatt 256 alkalmazást töröltek az App Store-ból

HusztiD 2015.10.20. 18:25 Apple, Egyéb, iOS, Kiemelt hírek 1 db 489

App-Store-About

Egy iOS és Android kódokkal foglalkozó elemző vállalat, a SourceDNA felfedezte, hogy több száz fertőzött iOS alkalmazás került be a szigorúan védett App Store-ba. Ezek a programok különféle személyes információkat gyűjtenek be a felhasználó tudta nélkül. Ilyen például az Apple ID-hoz használt email cím és a készülék egyedi azonosítója, melyeket egy kínai hirdető SDK, a Youmi gyűjtött be.

Az analitikai cég egy új fejlesztői eszköz, a Searchlight segítségével 256 fertőzött alkalmazást talált, amik megközelítőleg egymillió letöltést értek el. Az információk szerint a legtöbb fejlesztő, akik a Youmi SDK-t használták kínaiak, közülük sokan nem tudták, hogy milyen veszélyes fejlesztői eszközt alkalmaztak. A személyes információkat privát API-kon keresztül gyűjtötték össze, majd a Youmi szervereire továbbították.

A Youmi egyébként egyszerre több dolgot is nézett. Többek között leinformálta, hogy milyen alkalmazások vannak a készülékeinken, ugyanakkor egyaránt megtudta az iPhone és iPad egyedi azonosítóját. Ezen felül azt is kiderítette, hogy az iOS melyik verzióját használjuk, illetve az Apple ID-hoz regisztrált email címet is ellopta.

Természetesen a SourceDNA jelezte az esetet az Apple felé, akik ígéretet tettek, hogy eltávolítják az érintett alkalmazásokat az App Store-ból. A fertőzött applikációk között egyébként jelen volt a McDonald’s hivatalos kínai alkalmazása is.

Úgy tűnik, hogy egyre több ilyen eset van, ugyanis egy hónapja arról adtunk hírt, hogy alkalmazások százait fertőzték meg az XcodeGhost segítségével.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Kondi - 2015.10.21. 10:55

    Az le van írva valahol, hogy melyek ezek az alkalmazások?

Szólj hozzá Te is!