Visszavett órajelű, de erős A8 chip és Bluetooth 4.1 az új iPod touch-ban

Sloan 2015.07.17. 12:19 Apple, iPod, Kiemelt hírek 0 db 382

A szerdai iPod megjelenés több újdonságot is hozott: az Apple először használta az alacsonyabb órajelű A8 chipet és a Bluetooth 4.1-et.

ipod_touch_5_colors (1)

Bár az A8 chip alacsonyabb órajelen pörög a többi, ugyanezt a processzort használó eszközhöz képest, a készülék mégis elég gyors, ahhoz képest, hogy lényegében az iPhone 6 lecsupaszított, 4 hüvelykes változata. A minimális sebességveszteségért a komoly akksiidőnövekedés kárpótolhat majd minket. Az 1,1 GHz-re állított órajel jóval az iPhone-nál használt 1,39 GHz alá esik. Mégis, a TechCrunch vizsgálatai alapján, az iPod touch teljesítmény tekintetében abszolút megállja a helyét.

Az  1379 egymagos és 2440 többmagos pontszámok nagyságrendileg hasonlóak az iPhone 6-nál végzett mérések eredményeihez. További tesztek a visszaállított órajel akkumulátorra gyakorolt hatását vizsgálják majd. Az új iPod-okban egy másik fontos újítást is találunk: a Bluetooth 4.1-et, ami fontos változás a jelenlegi iOS termékekben futó 4.0 verzióhoz képest. Egy 2013-as Bluetooth Special Interest Group (SIG) által kiadott sajtóközlemény szerint, a 4.1-es verzió gyorsabb és megbízhatóbb  és az LTE-hez hasonló technológiákkal is hatékonyan működik együtt.

Az Apple számára azonban talán még fontosabb, hogy az új változat kiemelt csatornát kínál az IPv6 alapú kapcsolatra, ami a Bluetooth Smart-tal együtt elvileg dolgok internete eszközök működtetésére is alkalmas. A cég keményen dolgozik a harmadik féltől származó HomeKit termékek megjelentetésén is – próbálkozásaik azonban eddig azonban vegyes fogadtatásban részesültek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!