Egy csomó híresség vezet majd műsort a Beats One hullámhosszán

Skarp 2015.06.26. 12:30 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 0 db 206

Az Apple részéről is megerősítették a hírt, hogy egy rakás mainstream zenész vezet majd műsorokat a hamarosan induló Beats 1-en. Az eddig felmerültek között olyan nevek vannak, mint Drake, Pharrell Williams, Elton John, Drake vagy St. Vincent, Josh Homme és a Disclosure (képünkön).

disclosure

De nem csak az ő nevük hangzott el a friss értesülések szerint, hanem Jaden Smith-é vagy Dr. Dre-é is – írja a New York Times csütörtökön. A rádió kínálata elvileg egy és kétórás műsorblokkokból áll majd össze az alap DJ-ktől (Julie Adenuga, Zane Lowe, Ebro Darden) és a többi alkalmi és félállandó sztároktól vegyesen. A hírességek nem csak vezetni fogják a műsorokat, de szerkeszteni-összeállítani is.

A legtöbb részlet még tisztázásra vár, de pl. John. műsorának címe “Elton John’s Rocket Hour” lesz és a friss kedvencei mellett klasszikusokat is játszik majd az elmúlt évtizedekből (a műsor egyébként nyilván Elton egyik legnagyobb slágere, a Rocket Man után kapta a címét). Lesz egy rakás celebinterjú is, az első pl. Eminemmel készült és már fel is vették. Az, hogy a rapper ráállt erre, arra utal, hogy az ő viszonya is megváltozott a céggel a múlthoz képest.

Történt ugyanis, hogy még 2004-ben Eminem beperelte az Apple-t, amiért az a Lose Yourself c. slágerét használták egy iPod reklám aláfestőjeként. Az ügynek végül peren kívüli megegyezés lett a vége, de a konfliktusos viszony tovább kígyózott. 2007-ben Eminem kiadója és szerzői jogkezelője, vagyis az Eight Mile Style és a Martin Affiliated együttesen nyújtott be újabb keresetet, mondván az Apple engedély nélkül értékesíti Eminem zenéit, hiszen ők sosem hatalmazták fel az Universal Music-ot a lemezek iTunes-os értékesítésére. A per egészen 2009-ig húzódott.

A gondot elviekben az okozta, hogy Eminem és az Universal írásos megállapodása alapján nem volt egyértelmű, hogy akkor most a kiadónak van-e joga a letöltéses értékesítéshez, vagy csak  a fizikai adathordózokra vonatkozik a szerződés. A két fél közötti külön per végül megállapodással zárult, de hasonló perek indultak Rob Zombie, Weird Al Yankovic és a Public Enemy őstag Chuck D esetében is. Az, hogy Slim Shady most hajlandó volt megjelenni a Beats 1 stúdiójában, inkább a személyes kapcsolatoknak köszönhető, mint a jogi aggályai elhárulásának.

Köztudott ugyanis, hogy Eminek annak idején Dr. Dre felfedezettje volt és a másik Beats alapító, Jimmy Iovine is fontos szerepet játszott abban, hogy jelenleg ott tart, ahol. Zane Lowe-nak egyébként ez már a második interjúja vele, az előzőt még 2013-ban készítette, akkor még a BBC Radio 1 színeiben. Az interjú sokak szerint azt is jelenti, hogy az Eminem albumok az Apple Musicban is hallgathatóak lesznek, erről azonban még nincs hivatalos megerősítés.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!