Kár az izzadságért – Yurbuds Focus 400 teszt

Skarp 2015.06.01. 20:13 Apple, Kiemelt hírek, Teszt 0 db 1 934

Aktív futónak és zenebuzinak lenni párhuzamosan néha elég nehéz, főleg ha a kettőt egyszerre is szeretné gyakorolni az ember. Szerencsére manapság a sportfülhallgatók piacán egyre szélesebb a választék. Tesztünk alanya a JBL csoporthoz tartozó Yurbuds márka Focus 400-asa kiváló választás azoknak, aki nem hajlandóak kompromisszumot kötni a hangminőség esetében csak azért, hogy a füles a fülkagylójukban maradjon aktív testedzés közben is.

yurbudsfocus400

A dizájn és a színek, illetve a csomagolás fiatalos, sportos célcsoportot sejtet és a látszat nem csal. Bár elsőre megtévesztő lehet, a fülbe illeszkedő részen nem csak a kis csücsök gumi, de az egész fülbeilleszkedő rész is. Ennek köszönhetően a kétféle méret (kicsi és közepes) az óriásfülűeken kívül mindenkinek tökéletes lesz a gyári felhozatal, ők pedig külön beszerezhetik a saját méretükhöz valót. A piros-fekete és lila-fehér színekben kapható fülhallgató a QuikClik technológiával mágnessel egymásnak pattintható a nyakunk hátsó részen, ha éppen nem hasznájuk, így elkerülhető a madzagok összegabalyodása.

A két oldal találkozásánál egy háromágú kis műanyag található, ami egyrészről egyesíti a két kábelt, másrészről – ami fontosabb – helyet ad a mikrofonos, háromgombos távirányítónak. A mikrofon itt természetesen hívások bonyolítására alkalmas és a gomboknak hála még csak elő sem kell venni a telefonunkat a hívás indításához vagy lezárásához. Összességében kifejezetten tetszetős a külcsín. A fentebb említett kétféle méretű fülharangon és magán a fülesen kívül találunk még egy cipzáros kis hordtatyót is, ami szintén nagyon tetszetős, ráadásul praktikus is. Hogy mennyire az aktív életmódot élőkre tervezték a Focus 400-at azt első ránézésre meg lehet állapítani. A flexibilis fülpánt a hasonló merev megoldásokhoz képest ezerszer kényelmesebb, az én amúgy hisztis fülem is hosszú órákkal tovább bírta mint egy átlagos fejhallgatót.

Próbáltam úgy mozogni, hogy minél inkább próbára tegyem a JBL/Yurbuds által “garantáltan soha ki nem eső” Focus 400-ast és akárhogy ráztam a fejem, ugráltam, fejenálltam, meg se moccant. A két pánt magabiztosan tartotta a fülemen, mindezt úgy, hogy két óra után nem akartam kitépni, mert annyira elnyomta. Az egyetlen pici problémám, hogy szemüvegesként némi plusz macerát okozott, de ezt is pillanatok alatt meg lehet szokni. Egyébként bár a tökéletes tartáshoz kell ez is, ha épp nincs rá szükségünk, le is vehetjük a pántokat, és az azzal már megszokott, bedugós-helyérefordítós módszerrel rögzíthetjük a fülünkben. De ha ez még nem lenne elég bizonyíték a fitneszes fókuszra, eláruljuk, hogy a kialakítás teljesen izzadságálló, tehát a jobban verejtékező embereknek sem kell aggódnia, nem okozhat semmi problémát a nedvesség – nincs hol bejutnia a rendszerbe ugyanis.

yurbuds_verejtek

Na de hogy szól, hogyan teljesít a gumiharang a hangminőségteszten? Nagyon korrektül. A mélyek csodálatosan szólnak és rettenetesen nehéz elérni, hogy torzítsanak. Még basszusnehéz zenékkel nagy hangerőn sincs kifogásunk a hangminőséggel szemben. A dubstep-úttörő Skream korai klasszikusa, a Midnight Request Line nem tudott kifogni rajta, sőt talán a basszus a legnagyobb erőssége a Focusnak. Az emellett eltörpülő közép és magas tartomány gyakori hiba, amin elvéreznek a kategória modelljei, itt azonban tökéletesen tiszta minden, abszolút nem jellemző rá a jellegzetes Beats/Skullcandy-szindróma.

Persze kipróbáltuk gitárzenével, ami jelen esetben José Gonzalez The Knife feldolgozását, a számára a világhírt meghozó Heartbeats c. száma volt. A közép és magas hangok is szépen kijönnek, minden nagyon szépen kiegyensúlyozott, mindent tökéletesen hallasz. A vokálok is szépen, jól érhetően hallatszanak és nem válnak bádoghangúvá, mint sok hasonló vetélytársnál. Ebben az árkategóriában ilyen basszus pedig egészen ritka tünemény. Azt kérdezitek mi a helyzet az aktív zajszűréssel? Na az nincs, csak passzív – ez ebben a kategóriában kifejezetten előny, hiszen nem szerencsés, sőt balesetveszélyes a külvilág teljes kizárásával biciklizni, futni menni.

Összességében leginkább az elektronikus zenék kedvelőinek ajánljuk, hiszen karakterisztikája ott jön ki a leginkább, jól hallhatóan erre a zsánerre van finomhangolva (persze gyakorlatilag minden szépen szól rajta). Azoknak, akiknek az elsődleges prioritás a rendes tartás és a kényelem egy sportfülhallgatóban és fontos a decens hangminőség. 120 centis kábele, iOS kompatibilitása ás 20-20000 Hz-es frekvencia-tartománya hozzák az iparági sztenderdeket, mindezt az 50 euró környéki árkategóriában, két éves garanciával. Ráadásul most tőlünk is megkaphatod, a webshopból, 14990 forintos áron.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A hozzászólások lezárva!