Jelentősen csökkenhet a Samsung bírsága a fő perben

UP 2015.05.19. 17:47 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 120

Az egész történet 2012-ben kezdődött, amikor a Samsungot bíróságra citálta Cupertino, mert szándékosan megsértette az Apple iPhone készülékekkel kapcsolatos szabadalmait. Első fokon az Apple javára döntött az esküdtszék és elnyertek 1 milliárd dollár kártérítést, de az összeget végül némileg csökkentették, mert a döntés egy részét tévesnek nyilvánították, de még így is több, mint 900 millióval gazdagodhatott volna az Apple. 

Apple-vs-Samsung-lawsuit1_640x

Jelenleg azonban a fellebbviteli bíróságon van az ügy, ahol a koreaiak igyekeztek megtámadni a döntés további részeit, mivel a bíróság szerint a Samsung nem sértett törvényt az arculati dolgokkal kapcsolatban, és emiatt nem tartozik akkora kártérítéssel mint, amit korábban odaítéltek.

A “trade dress”  kifejezés közvetlenül a termék csomagolásának módszerére és bemutatására utal, és alapvetően ez volt az egyik nagy győzelmet jelentő pont, ami miatt 2012-ben hatalmas kártérítést ítélt meg az Apple-nek. Miután a Samsung fellebbezett, a másodfokú bíróság megállapította, hogy az iPhone küllemét így egyben nem lehet védeni, ezért csökkentette a kártérítési díjat 900 millió dollárra.

Az eredeti határozatot helybenhagyta a jelenlegi bíróság is a Samsung általános szabadalmi jogsértésében, az inkriminált funkciók esetében ugyanis egyértelmű volt a hasonlóság. A kártérítés pontos, végleges összege még bizonytalan, elképzelhető ugyanis, hogy az arculati elemek kiesése miatt az alacsonyabb szintű bíróság csökkenti az erre vonatkozó 382 millió dollárral vagy annak egy részével a fizetendő bírságot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!