Az Apple ResearchKit-alapú DNS vizsgálaton dolgozik

UP 2015.05.06. 15:57 Apple, iOS 0 db 192

Az Apple kutatókkal együttműködve dolgozik az új ResearchKit-alapú iPhone alkalmazáson, mellyel lehetőség nyílna az emberek DNS-ét megvizsgálni tudományos elemzésekhez és kutatásokhoz.

medical-data_640x

Két kezdeti vizsgálatban kérnék a felhasználókat, hogy adjanak DNS mintát egy tudományos szervezet kutatása számára. Az adatokat egy felhő adatbázisban tárolnák a tudósok, de néhány eredmény megjelenhet a résztvevő iPhone készülékén is. Az Apple abban reménykedik, hogy az emberek megosztják DNS-üket a kutatások szervezőivel, és az alkalmazást már a júniusi WWDC konferenciára befejeznék. Bár más források szerint az app-alapú DNS vizsgálatokat bármikor ejtheti az Apple.

Az egyik kutatás a University of California San Francisco égisze alatt folyik, és genetikai alapokon kutatnák a koraszülés okait, az iPhone tulajdonos terhes nők segítségével. A másik vizsgálat a New York-i Mount Sinai Kórházban folyik, és az Apple illetve egy intézeti etikai bizottság dönt az engedély jóváhagyásáról. Azoknak, akik csatlakoznak valamelyik projekthez, DNS mintát kell küldeniük, például nyál formájában, az Apple által felhatalmazott laborok egyikébe.

Ahelyett, hogy megvizsgálnák a teljes genom-állományt, a laborok a gének és a betegségek kapcsolatára fognak összepontosítani, így minden teszt csupán néhány száz dollárba vagy még kevesebbe fog kerülni. A ResearchKit első, márciusi bejelentése nagy sikereket ért el és több tízezren csatlakoztak az iPhone-alapú kutatáshoz. A múlt hónapban pedig a fejlesztői eszközöket nyilvánosan is elérhetővé tették, melynek ösztönöznie kellene az alkalmazás adoptációját az Apple partnerek körében.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!