Mi mennyi a Watch mélyén?

Skarp 2015.05.01. 12:35 Apple, Apple Watch, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 417

Az ABI Research utánajárt, hogy pontosan mi is dohog a Watch kijelzője alatt.

taptics1

Az Apple által tervezett és fejlesztett S1 processzor az APL 0078 kódnéven fut. Egy Broadcom BCM43342 chip kezeli a Wi-Fit, a Bluetooth-t, az NFC-t és még FM funkcióval is rendelkezik, de ez nyilván nincsen aktiválva az eszközön. Az NFC funkciókat egy NXP által gyártott kontroller kezeli és találtak egy AMS gyártmányú jelerősítőt is Az eszköz 512 MB-nyi, Elpidától származó RAM-mal megy, amit a SanDisk és a Toshiba által szállított 8 giga flashmemória egészít ki, hogy legyen min tárolni a dolgokat. Azt korábban már megtudhattuk, hogy a Watch relatíve kevés dolgot tárol saját memóriájában, az adatok nagyrészét az iPhone-ról kapja.

A natív alkalmazások a cég elmondása szerint év végétől lesznek fejleszthetőek az órára, így lesz mivel megtölteni a pár gigát a párosítatlan hallgatásra lement zenéken felül is. A giroszkóp és gyorsulásmérő funkciókat egy STM chip kezeli, az érintős gesztusokat pedig egy ADI kontroller. A töltésért egy Dialog PMU és az IDT által gyártott vezeték nélküli töltő felel. A Chipworks pár nappal ezelőtt közzétett röntgenfelvétele alapján ez az első Apple termék, ahol egy chip kezeli a gyorsulásmérős és giroszkópos vezérlést.

Eközben, alig pár nappal azután, hogy Tim Cook jól beszólt a komponensek árából haszonkulcsot számolgató oldalaknak (mondván egy olyat se látott, ami akár csak közelében járna a valóságnak), az IHS Technology mintegy fricskaként szétbombázta a 38 millis Watch Sport-ot, a teljes alkatrészköltséget 83,70 dollárra saccolva (a modell kiskereskedelmi ára 350 dollár).

Az LG által gyártott OLED kijelző és az Analog Devices érintővezérlő együttesen a legdrágább alkatrész, ezek együtt közel 20,50 dollárt kóstolnak darabonként. Az S1 processzor 10,20 dollár, a PMU 5,50 dollár, míg a memóriaköltségek 7,20 dollárra “rúgnak”. A wireless interfészek tovább három dollárt dobnak rá az összegre, míg az audió és NFC komponensek 5,50-et, a szenzorok pedig 3-at. Az akksi nevetségesen olcsó, kevesebb mint egy dollárból, nagyjából 80 centből előállítható. A doboz tartalma, tehát az induktív töltő, az adapter és az extra szíj 9 dollár körüli áron megy, a többi mechanikus alkatrész pedig 16,50. A maradék a munkaköltség.

Cooknak abszolút igaza van, ugyanis az ilyen számítások nevetségesen távol állnak a valóságtól. Nem veszik figyelembe ugyanis a tetemesre rúgó fejlesztési és kutatási, illetve marketingköltségeket és egyéb összegeket, amik jelentősen vékonyítják az Apple haszonkulcsát az eladott órákon.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Süti - 2015.05.01. 20:35

    Azért én nem féltem őket

  2. jani_ka - 2015.05.03. 18:31

    A valós árakat soha nem tudjuk meg:))

Szólj hozzá Te is!