KGI: A Mac a csúcs felé tart, az iPhone már túl lenne rajta?

Sloan 2015.04.27. 15:32 Apple, iPhone, Kiemelt hírek, Mac 0 db 323

Ming-Chi Kuo, a KGI elemzője az igazán megbízható szakértők egyike, már kiadta becsléseit a 2015-ös gazdasági év első és második negyedére. Kuo az iPhone eladási számokat 58,2 millióra, az iPad-et 10,1 millióra, a Mac-et pedig hozzávetőlegesen 4,5 millióra becsli, míg az eddigi Apple Watch eladásokat 631 ezerre.  

macbook_2015

Kuo szerint, az iPhone eladások már tetőztek, így nagyjából 21,8%-os visszaesés várható majd a következő negyedévben az előző negyedhez képest, azonban az ekkorra várható 51,4 milliós eladás továbbra is rekordértékű a cég történetében. Tehát, a lényeg: az Apple továbbra is rengeteg iPhone-t ad el, így egyelőre abszolút nincs ok az aggodalomra. Az elemző továbbá arra számít, hogy az iPad eladások 52,7%-al visszaesnek majd, nagyjából 10,1 millió darabra. A következő negyedévben ez a szám 7,2 millióra csökken, további 28,5%-os visszaesést mutatva.

A gyengébb eredményért Kuo szerint sokkal inkább felelősek az iparági átalakulások, mint az Apple (a 9to5mac írói korábban 10 érvet felsoroltak, hogy miért Cupertino hibás az iPad hanyatlásáért). A Mac-ek terén azonban jelentős növekedésre számíthatunk: az első negyedévre 4,5 milliós eladást saccol a KGI szakértője, míg a második negyedév már 21,5%-os növekedéssel kecsegtet – a 12 hüvelykes MacBook-nak és a Back To School igényeknek köszönhetően. “A Mac kilátásai nagyon jók: a 17,5%-os csökkenés után 21,5%-os növekedéssel számolhatunk a következő negyedévre. A Mac beszállítói hálózatába tartozó cégek részvényei erősebbek, mint a PC szektorbeli átlag.”

Kuo végül egy már ebben a hónapban korábban elhangozott állítását ismételte meg, miszerint egyenlőre még túl korai megállapítani, hogy az Apple Watch valóban sikeres lesz-e. Úgy véli, a legtöbb vásárló keményvonalas Apple fan, nem pedig átlagos fogyasztó. Az elemző 631 000-re becsüli a  Watch eladásokat, amely jóval kevesebb, mint a várt 2-3 millió darab – a második negyedévre azonban 3,8 milliós növekedést jósol.

Április 27-én teszik közzé az Apple negyedéves pénzügyi jelentését, ezzel egyidőben jöhet a szokásos konferenciahívás is, ahol maga Tim elemzi az eredményeket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!