Az iFixit szétszedte az új Retina MacBook-ot is

Skarp 2015.04.15. 18:30 Apple, Kiemelt hírek, Mac 3 hozzászólás 574

Bár a vélemények róla erősen megoszlanak, pont úgy ahogy az első Air esetében is, nyilván sokakat érdekelt az is, ami a belsőről készült hivatalos képeken és videókon nem látszik. Az iFixit hozta a szokásos formáját, már szét is szedte a nagyon szép dizájnú, innovatív, ámde kissé gyengécske konfigurációjú gépet.

macbook12kiem

A boncolás alanya az 1,1GHz-es processzorral, 256GB-os tárolóval és Intel HD 5300-as grafikus chippel rendelkező alapmodell volt. A sok nem annyira meglepő részlet mellett egy eddig kevésbé publikált érdekességet is találtak: az alaplap alá rejtett, az iPad-éhez hasonló akksicsatlakozót, példának okáért:

macbook12_akksicsat

A következő vizsgált terület az új akksielrendezés volt. A leragasztott cellák eltávolítását és/vagy cseréjét különösen nehéznek találták. Belül egy 7,55 voltos, 39,71 Wh-s, 5263 mAh-s akksi volt, ami éppen csak egy paraszthajszálnyival erősebb, mint az idei 11-es MacBook Air 5100-asa.

Persze nem maradhatott ki az alapos vizsgálatból a MacBook vadiúj Force Touch trackpadje is, amit az iFixit a 13-as MacBook Pro hasonló alkatrésze vékonyabb, kecsesebb verziójának titulált. Mélyebbre túrva egy Broadcom BCM5976-os érintőkijelző-vezérlőt, egy ST Microelectronics 32F103 ARM Cortex-M alapú mikrokontrollert és egy Linear Technology LT3954 LED konvertert találtak – ez a chiptrió felel az új trackpad kifogástalan működéséért.

macbook12forcetouch

Az iFixit szokásához híven a szerelhetőséget is pontozta, ami lesújtóan rossz szerintük, így a 10-es skálán mindössze 1-es pontszámot sikerült elérniük. Ennek okául az Apple által alkalmazott pentalobe csavarokat, a ragasztott akksit, az alaplapra integrált processzort, RAM-ot, flash memóriát jelölte meg az oldal. Érdemes elolvasni a teljes cikküket, mert kifejezetten érdekes dolgokat írnak a kétoldalú alaplapról és az új USB-C portról. A gép egyébként péntek óta kapható.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. TigerCat - 2015.04.15. 20:35

    Hát a rossz szerelhetőség szerintem annyira nem kritikus, mivel bármi baja lesz, vagy APR, vagy új készülék. Ők meg nyilván tudják hogy kell szerelni.

  2. Garou - 2015.04.15. 22:53

    Hogy kapható-e, az is kérdés: az Apple oldalán 3-6 hét! Az iStyle, iCentre még csak nem is tud róla, hogy mikor lesz a boltokban…

  3. Patrick - 2015.04.16. 09:16

    Ez a Mac nem arra lett tervezve hogy gamerek nyomják ejjel nappal. :) itt a design -on van a hatalmas hangsúly. Ami elképesztően gyönyörűre sikeredett. Amint lesz annyi “felesleges” pénzem, veszek egyet.

Szólj hozzá Te is!