Retina MacBook kritikák: Úttörő gép, de sok a gyenge pont

UP 2015.04.10. 17:51 Apple, Kiemelt hírek, Mac 2 hozzászólás 2 001

A tegnapi Apple Watch-os vélemények után, most itt vannak a 12 hüvelykes MacBook első bírálatai, melyek általánosságban dicsérik a nootbook futurisztikus formavilágát és mérnöki bravúrjait, de kritikusan kezelik a gyenge teljesítményt és a napjaink megszokott kompatibilitásának hiányosságait.

air640

Dieter Bohn, a The Verge újságírója miután megtapasztalta a MacBook igazán könnyű súlyát és rendkívül vékony formáját, illetve a Retina kijelzőt, a saját MacBook Air gépét egy nehéz, csúnya külsejű, közepes képernyővel rendelkező nootbooknak érezte. Ennek ellenére inkább használja a régi Air változatot, mivel rájött, hogy nincs elég adaptere és a vezeték nélküli perifériája ahhoz, hogy rendesen használni tudja a MacBook-ot aminek  egyetlen USB-C portja van. A gép Core M processzorát sem tartja elég erősnek ahhoz, hogy az applikációkat használva az akkumulátor élettartamát ne rövidítse meg jelentősen, illetve az 1299 dolláros kezdőárat is túl drágának ítélte. Szerint ezeket a problémák idővel el fognak tűnni.

Az Engadget honlap szerzője, Dana Wollman a dizájnt jól átgondoltnak titulálta és megjegyezte, hogy a gép teljesítménye a mindennapi használathoz kellően gyors és a lapos billentyűzet hasonlóan kényelmes, mint a többi Mac eszközé. Szintén dicsérte az akkumulátor élettartamát, ami hasonló a 11-inches Air változatéhoz, annak ellenére, hogy a kijelző jóval nagyobb felbontású. Wollman viszont nem csak az USB portot kritizálta, de a Force Touch trackpadot is, melyet szerinte nem olyan kényelmes kezelni, mint az Air vagy más notebookok esetében. Az új MacBookot leginkább azon jómódú vásárlóknak ajánlja, akik a legkönnyebben hordozható gépre vágynak, és nem akarnak kompromisszumot kötni a képernyő minősége tekintetében.

A Re/code újságírója, Katherine Boehret szerint az új Apple termék túl szélsőséges és túl drága a legtöbb ember számára, amit a nem szabványos USB porttal és az SD kártyaolvasó hiányával indokolt, és hozzátette, hogy több mint 100 dollárral drágább a csúcskategóriás MacBook Air-nél. Az akksi rosszabb a véleménye szerint az intenzív használat alatt, mint amire számított, hisz kicsivel több mint 5 órán át működött, szemben a 10 órás üzemidejű 13 hüvelykes MacBook Airrel. Szerinte azon gazdag vásárlók számára megfelelő lehet, akik egy vékony eszközre vágynak és nem zavarja őket az új USB port sem. Szerinte az emberek idővel úgy lesznek ezzel is, mint az Ethernet csatlakozó és az optikai meghajtók hiányával a 2008-as Air-en

macbook-air-gold-2015-16_640x

Joanna Stern, a The Wall Street Journal szerzője óvva inti az olvasókat, hogy fejest ugorjanak a készülékvásárlásába a Retina kijelző vagy az új trackpad miatt, pontosan az első generációs MacBook Air példája miatt, ahol túl sok kompromisszumot kellett kötni a korai használat érdekében. Véleményét szintén a teljesítménnyel, az akkumulátor élettartamával és a hiányzó portokkal indokolta. Másokhoz hasonlóan, úgy véli az új MacBook javulni fog, de jelenleg egy Air vagy Pro változat még jobb megoldás lehet.

A Macworld újságírója, Jason Snell gyönyörűnek nevezte a számítógépet, dicsérte a Retina kijelzőt és ellentétben más tesztelőkkel, a Force Touch trackpadet is, viszont a billentyűzettel nem volt megelégedve és véleménye szerint az új gép nem azoknak való, akik külső meghajtókra és nagy teljesítményre vágynak. “Ahhoz, hogy megvásárold a csúcstechnológiát, meg kell békélned az kompatibilitási gondokkal és a korlátozásokkal, amivel ez jár” – mondta Snell.

A CNet-es Dan Ackerman szintén a 2008-as MacBook Airhez hasonlította az új Apple gépet, és elmondta, hogy az emberek nagyobb részének célszerűbb az általánosan használhatóbb 13 hüvelykes MacBook Airt vagy Pro változatokat választani. Azoknak, akik viszont minden áron akarják a gépet, meg kell birkózniuk a szokatlan billentyűzettel, a hiányzó portokkal és a sebességi korlátokkal, viszont kiélvezhetik a Retina kijelzőt, a vékony kivitelt és az új trackpadet. Véleménye szerint a jövőben egy újabb MacBook legalább eggyel több USB porttal érkezne, a vevőket pedig arra inti, hogy várják ki, amíg az Apple meglépi ezt.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. balint - 2015.04.10. 18:04

    Valaki tudna segíteni, hogy hogyan tudnám Magyarországon minnél előbb kézhez kapni az apple watch okosórát?

  2. Monday - 2015.04.11. 12:45

    Csak tőlünk nyugatabbra vásárolható (Németország, GB, Fro), előjegyzéssel, csak ottani bejelentett lakcímmel. Szal izé…

Szólj hozzá Te is!