Már az ausztrálok is az Apple, a Google és a Microsoft körmére néznének

Sloan 2015.04.09. 16:18 Apple, Egyéb 0 db 122

Az USA és az EU nyomdokaiba lép az ausztrál kormány is, már ami a Google, Apple és Microsoft adófizetésének kivizsgálását illeti.

Apple-tax

Az ausztrál adóhivatal szerdán tette közzé, hogy vizsgálatot indít a három vállalat ellen – jelentette a Reuters. A vizsgálat részeként az Apple ausztrál és új-zélandi vezetőjét, Tony King-et is faggatták. Mindhárom vállalat visszautasította az adócsalásnak még a gyanúját is és a cégeket képviselő vezetők állítólag a pénzügyi struktúrákkal kapcsolatos további információk átadását is megtagadták. A legismertebb kiskapu az adórendszerben, az ún. “Double Irish” rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy az Írországban is jelen lévő vállalatok nyereségüket más ír leányvállalatokhoz irányítsák, majd szépen olyan adómentes országoknál nyitott számlákra utalják, mint például a Kajmán-szigetek.

Írország pénzügyminisztere tavaly bejelentette, hogy az ország véget vet a “Double Irish” elszámolási rendszernek, a vállalatoknak 2020-ig kell más, számukra kellemes adóparadicsomot találniuk – így többek között az Apple és Google is új megoldás után nézhet. De nem csak Írországban érkezett el az ítélet órája, az Egyesült Királyságban is új adótörvényt vezettek be, mely kimondottan az ilyen jellegű vállalatokra fókuszál. Az Apple-t már az Európai Unió is ellenőrzi, de a cég továbbra is tagadja, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. Az Egyesült Államok szenátusa előtt is kereszttűzbe kerültek a kaliforniaiak, de Tim Cook kijelentette a tárgyaláson, hogy a cég minden egyes rá kírótt adódollárt befizetett.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!