Az új Apple TV nem tudja majd a 4K felbontást, de jöhet a 8K iMac

UP 2015.04.07. 12:33 Apple, Kiemelt hírek, Mac 3 hozzászólás 941

Az iparág szakértői arra számítanak, hogy az Apple még az idén kiadja a következő generációs Apple TV-t, ami jelentősen megújulhat. Megbízható források szerint viszont még nem fogja támogatni az eszköz a 4K nagy-felbontású tartalmakat. 

AppleTV-Channels-1_640x

“A 4K nagyszerű, de még mindig gyerekcipőben jár” – mondta egy meg nem nevezett, Apple terveit jól ismerő személy. Novemberi jelentések alapján a vállalat legújabb, A8 jelű chipjei, melyek az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus készülékeket is hajtják, képesek lejátszani a 4K videókat. Ha az Apple marad az eddigi szokásainál, akkor a következő generációs Apple TV is ezzel a chippel jöhet majd, ami azt jelentené, hogy elvileg a set-top-box is támogatná a 4K tartalmakat. Ennek dacára könnyen lehet, hogy mégsem fogja.

Mivel a 4K videó lejátszására egyelőre nem jelentkezik tömeges igény, az Apple feltételezett döntésének nagyon is van értelme. Ahogy a szolgáltatásoknál – mint a Sony, az Amazon és a Netflix esetében –  is látszik, az elérhető 4K tartalmak száma legjobb esetben is korlátozottnak tekinthető. Továbbá, csak néhány igen drága készülék képes megjeleníteni az ultranagy felbontású videókat. A költség pedig mind a fogyasztók, mind a tartalomszolgáltatók számára fontos kérdés. Többek között eme okok miatt a 4K tartalomszolgáltatás elindítása több fejfájást okozna az Apple-nek, mint amennyi hasznot hozna.

Az Apple szemszögéből nézve, a 4K streaminghez szükséges sávszélesség óriási terheket róna a meglévő tartalomszolgáltató hálózatára. Az Apple már az iOS 8 megjelenése előtt elkezdte házon belülre hozni a letöltési infrastruktúrát, de az egyelőre nem világos, hogy a hálózat képes-e 4K tartalmakat is kiszolgálni. Az átlagfogyasztók számára az átlagos szélessáv is problémát jelent, hiszen az amerikai lakossági előfizetések nagyrészének esetében nem áll rendelkezésre a 4K sugárzáshoz szükséges sebesség. Bár a jelenlegi forrás nem számolt be az új Apple TV érkezésének idejéről, de a pletykák szerint a júniusi WWDC-re várható a bemutató. A Spring Forward-os árcsökkentés (69 dollár) mindenképp jelzi az utód közeledtét.

És ha már felbontásnál tartunk, a legújabb hírek szerint az LG – ami az Apple képernyő-beszállítója – bejelentette, hogy a következő generációs iMac készülékek 8K felbontású panellel készülnek, és még az idén megjelennek. Még egy éve sincs, hogy tavaly ősszel kijött a 27 hüvelykes, 5K felbontású iMac. Több dolog is ez ellen szól: egyrészről egészen ritka, hogy az Apple ilyen gyorsan piacra dobna egy következő verziót egy termékből. Másrészről az majdnem példa nélküli, hogy egy LG kaliberű beszállító bármilyen jövőbeli Apple-tervről beszélne nyilvánosan, megelőzve magát a céget.

Az LG “Quad Ultra-High Definition” névre hallgató 8K kijelzőpanelje egyébként 7680×4320 pixeles, ez a 4K-hoz képest kétszeres felbontás, értelemszerűen négyszer annyi pixellel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Patrick - 2015.04.07. 14:08

    Most komolyan. Minek 8K? :) az én szemem az iphone 5 pixeleit sem látja már. Pedig tokeletes a szemem az orvosom szerint. Szerintem meg kéne itt állni, és mint minden tech cégnek kicsit jobban ráállni az akkumulátorral! :) de ez csak az en véleményem.

  2. Fodor21 - 2015.04.07. 16:50

    Teljesen egyetértek, én videózással foglalkozom, ezekben a módosításokban már nem látható különbségek vannak = teljesen szúkségtelen (értelmetlen)

  3. smn - 2015.04.13. 22:10

    Na, de ha majd kijön az új iPhone X 65 inches kijelzővel akkor kelleni fog az a 8K felbontás, mert a Samsung galaxy X-1 a 70 inches kijelzőjén lehet, hogy a 16K felbontást fogja megcélozni…

Szólj hozzá Te is!