A Foxconn megpróbál javítani rossz hírnevén

Sloan 2015.04.07. 15:45 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 275

Hosszú ideje él bennünk a Foxconn-féle szívtelen multi képe, ami úgy kezeli dolgozóit, mint eldobható alkatrészeket örökösen mozgó gépeiben. Hogy változtasson ezen az elképzelésen, a tajvani gyártó – az Apple egyik legközelebbi partnere – ritka betekintést nyújtott sencseni gyárába.

12407-6257-foxconn-entrance-e1427140797636-l

A koszos, elhanyagolt külsejű épületek és öngyilkosság megelőzésére kifeszített hálók erős kontrasztban állnak a főiskolai kampusz jellegű belsővel – számolt be élményeiről a Re/code munkatársa, Dawn Chmielewski, akit körbevezettek a Foxconn Longhua városkában található létesítményében, mely száznegyvenezer dolgozónak ad helyet. A Foxconn rossz híre egy 2010-es öngyilkossági hullám következményeként terjedt el a nyugati világban – azóta a cég állítólag komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy segítséget nyújtson öngyilkosságot fontolgató dolgozóinak. Ingyenes, 24 órás segélyvonalat üzemeltetnek, mely nagyjából ezer hívást fogad naponta. “Az öngyilkosság nagyon összetett dolog. Sajnos nem arról van szó, hogy helyrehozunk egyetlen problémát és nem lesz több öngyilkosság. ” – nyilatkozta Louis Woo, a cég szóvivője.

12407-6258-foxconn-dorm-room-2-l

A terápiás megoldások mellett, a Foxconn földrajzi helyzetén is változtatott, több vidéki üzemet is nyitottak, hogy a dolgozók családjuk és barátaik közelében maradhassanak, “Ha meg tudod állítani azt az impulzust, akár csak 30 másodpercre – vagyis ha 30 másodpercig küzd azzal, hogy kinyissa az ablakot – meg fogja gondolni magát.” – tette hozzá Woo. Chmielewski-nek a munkásszállót is megmutatták, melyet a Foxconn “úgy próbált bemutatni, mint egy egyetemi kollégiumot”. Minden szobában 8 munkás lakik és “mindannyian ugyanolyan vékony matracos, fém emeletes ágyakon alszanak, ami alatt van egy íróasztaluk és egy tárolójuk.”

12407-6259-foxconn-shopping-district-l

Szabadtéri szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a dolgozók: van sportpálya lelátóval, medencék, mozi, internet-kávézó, ahol számítógépes játékokkal is játszhatnak. A fákkal szegélyezett főutcán pedig éttermek, kávézók, bankok és üzletek találhatóak. A Foxconn az oktatásba is jelentős összegeket invesztált – állítólag másfél millió tanuló végzett a Foxconn University-n 2007 óta. Az Apple próbált hatni partnereire, hogy azok javítsák dolgozóik munkakörülményeiket és az ellátási láncot is minden évben végigellenőrzi. A legutóbbi vizsgálat során a cég úgy találta, hogy a dolgozók 92%-a dolgozott maximum heti 60 órát és egyetlen szállító sem szegte meg az Apple a munkások toborzási díjával kapcsolatos tiltását.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Robit - 2015.04.07. 17:04

    Kinek van iPad air2 fehér ?

  2. AAPL - 2015.04.07. 23:46

    Robit: igazán a témához kapcsolódik a kérdésed, amúgy nekem van.

Szólj hozzá Te is!