Ma öt éves az iPad – Hova vezet a jövő?

Skarp 2015.04.03. 18:46 Apple, iPad, Kiemelt hírek 9 hozzászólás 669

Most pénteken fél évtizede, hogy piacra került az iPad és akkora bombasiker lett, amekkorát talán még maga Steve sem képzelt volna. Vagy maximum csak ő. Öt esztendővel később, még mindig az iPad a piac legjobb tabletje, de a piaci átalakulás jelenleg is folyamatban van és nem tudni, mit hoz az eljövendő a szegmensnek és az éllovasnak.

ipadgens

Az iPad igazán sokrétűen használható eszköz, amit gyakorlatilag bárhol hasznosíthatunk az osztálytermektől a munkahelyeken át az otthonunkig. Hordozható, kellően erős a napi rutinhoz és még marad némi kraft benne az erőforrásigényesebb feladatokhoz. De mi volt öt éve? 2010. április 30-án kijött a 9,7 hüvelykes iPad, akkoriban még vastagon, nagy fekete kerettel, kamerák nélkül. A szaksajtó nagy része és a konkurencia térdét csapkodva röhögött az Apple-ön, mondván ez csak egy óriási iPod touch. A vevők nem értettek egyet, hiszen az olcsó PC-k alternatíváját látták benne.

Történeti iTekintés

A rajt is nagyon erős volt, de igazi lendületet a második évben bemutatott iPad 2 modell adta a szériának. A teljesen új, vékonyabb dizájn és az ügyes Smart Cover még vonzóbbá tette a készüléket, a hátlapi és az előlapi FaceTime kameráról nem is beszélve. 2012-ben aztán piacra került a Retinás iPad, aminek viszont sajnos A5X kódnevű processzorja már gyengécske volt a nagy felbontású kijelzőhöz, így hamar jöhetett még abban az évben az A6X CPU-val ellátott negyedik generációs modell, ezen debütált a korábban az iPhone-oknál bemutatkozott Lightning port is.

Az év másik nagy durranása a 7,9 hüvelykes iPad mini érkezése volt. Bár az Apple eredetileg fölöslegesnek nevezte a kisebb tableteket, a konkurensek próbálkozásai ráébresztették a vezetőséget a tévedésre. A kisebb méret ráadásul kisebb árcédulát is eredményezett, ennek köszönhetően a platform szélesebb rétegekhez juthatott el. Tavalyelőtt mutatkozott be az iPad Air, így a nagyobbik széria is megkapta a mini-re jellemző, keskeny kijelzőperemű kialakítást illetve a mini modellek is Retina panelt kaptak.

Tavaly októberben valami érdekes történt. Alig változtattak az iPad Air 2-n, ami némileg vékonyabb és könnyebb lett és megkapta az iPhone 6 széria módosított processzorját A8X néven, illetve a Touch ID-t. De az iPad mini 3 dizájnja és belseje a Touch ID-n kívül semmit nem változott – vélhetőleg a phablet méretű iPhone megjelenésének köszönhetően. És ezzel el is jutottunk a jelenig. Gyakran elhangzik, hogy az iPad előtt is léteztek tabletek, de az iPad határozta meg, hogy milyennek is kell egy modern táblagépnek lennie. A tablet és az iPad majdhogynem szinoním fogalmakká váltak.

Sorra tűntek fel a konkurens gyártók modelljei, a Galaxy Tab, a Kindle Fire és a Microsoft Surface. Bár mind-mind megtalálta a maga szűkös befogadóközönségét, egyik sem tudta megközelíteni az Apple tabletjének sikerét. Az utóbbi félév szegmens-statisztikái kivétel nélkül azt mutatják, hogy az iPad a legnépszerűbb és legtöbbet használt táblagép, ami elérhető a piacon, abszolút uralkodva a versenytársak termékei fölött – legyen az otthoni, vagy munkahelyi felhasználás. Sokatmondó, hogy egy tavalyi mérés alapján a tabletalapú webhasználat 70 százalékát iPad-ről bonyolítják, míg a tabletes webvásárlások 82 százalékát rendezik az Apple táblagépéről az USA-ban.

ipadair2

Megállni látszik a gőzhenger?

Akármennyire is lenyomott mindenkit, a tabletpiac lassulása az iPad-et viselte meg a legjobban. Hiába javult generációról-generációra kisebb-nagyobb ütemben az utóbbi öt évben, az utolsó pár negyedévben az eladási számok megindultak lefelé. De az iPad nincs egyedül, az egész piac visszaesőben van. Tim Cook több indokot jelölt meg magyarázatul a jelenségre. Egyrészről a nagyobb kijelzős telefonok, közöttük az iPhone 6 Plus népszerűsége is jelentős rész, másrészről az almás tabletek egyszerűen túl jók és időtállóak, így az emberek ritkábban érzik a vágyat a cserére ezzel pedig jelentősen hosszabbra nyúlik a tabletek csereciklusa, mint egy átlagos okostelefoné.

Tavaly a CEO azt mondta, hogy még mindig nem tudja, mekkora lesz az iPad életciklusa, hiszen a szegmens még mindig nagyon fiatal. Mikor kérték, hogy tippeljen, csak annyit mondott: “nagyjából egy iPhone és egy PC között valahol”. Ennek ellenére Cook többször jelezte, hogy tervei vannak a platformmal és meglepően nyugodtnak és optimistának tűnik ahhoz képest, hogy közmondásosan két lábbal áll a földön és elég éleslátó. Bár januárban befektetőinek még úgy fogalmazott, ne számítsanak a trend megfordulására a közeljövőben, nyilvánvaló, hogy valamire készül. “Aprócska fennakadásnak értékelem, nem komoly problémának” – mondta a csökkenő iPad-eladásokra még októberben. “Szeretnénk nőni, nem szeretjük a negatív számokat az összefoglalókban.”

Quo Vadis?

Ha Cook újra növekedést akar látni, akkor valamivel sürgősen elő kell állnia. Terve egyelőre ismeretlen, bár sokan az iPad Pro nevű óriástablet mellett teszik le a voksukat. A 12 és 13 hüvelyk közötti képernyőméretre jósolt új modell nagyobb teljesítményével potensebben válthatja ki a munkahelyi laptopokat bizonyos júzerek esetében. Az iOS is változna, hogy a nagyobb kijelző teljes egészében kihasználásra kerüljön, így könnyen meglehet, hogy az osztott képernyős multitasking csak e modell esetében lesz elérhető. A fejlett stylus és az USB-C bővítőport is gyakran előkerül – ez utóbbi jelentősen megkönnyítené a perifériák (úgy is mint egér, billentyűzet és hasonlók) csatlakoztatását. A madarak sztereó hangszórókról és landscape tájolású dokkolókról is sokat csipognak.

Az új eszközről szóló pletykák már több évesek és a megjelenési dátumot sem ismerjük. A legutóbbi értesülések szerint már idén piacra kerülhetnek, de eddig semmi valóban szilárd megerősítésünk sincs, ami ezt hivatalosan alá is támasztaná. Ha az Apple televízióhoz és hasonló erősen pletykált, de végül ki nem hozott termékekhez hasonlóan ez sem jelenik meg, akkor mi tényleg nem tudjuk, hogy mi lehet az Apple terve az eladások fellendítésére. Egy biztos: a ma öt éves iPad válaszút előtt áll. Innen még semmi nincs veszve, de könnyen meglehet, hogy a trend már nem fog javulni. Azt azonban el tudjuk képzelni, hogy ahogy elindul a korai szériás iPadek nagyüzemi cseréje, a számok beállhatnak egy stabil szintre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

  1. Csam-csung - 2015.04.03. 21:56

    Boldog Szülinapot iPad

  2. Csam-csung - 2015.04.03. 21:59

    Szerintem nagy potenciál van az üzleti felhasználásában.
    13col képernyő egy szuper billentyű hozzá, ha ios és OSX egyszerre futna rajta es nem lenne olyan elavult az osx, hogy bírná a touchscreent akkor ez egy gyilkos kombooooo lenne:)

  3. Goalaxy - 2015.04.03. 22:24

    èn nagyon szeretem ès nem is használnèk mást

  4. Jakuza - 2015.04.04. 10:35

    Udv mindenkine
    Van pár almás cuccom
    van régi es új is
    De mindig leírják elsőre
    utánna meg istenítik
    Pedig csak használati tárgyak
    Nem nézek meg jobban valakit mert szifonja van
    Azt se akinek samuja van
    Ezt nyomtatják mindenhol
    Ettől azt hiszik hogy nagyobbak vagy többek
    pedig nem
    Azért veszünk almát mert jó
    Azért veszünk Samut mert “kicsit “rosszabb
    Azt mondja más hogy ez a jobb ezt vedd ettől vagy több
    Mindig vedd az újabbat mrt az a trendi
    Évente mert elavult a tavalyi ja
    Mekkora fa….ág
    Túl árazott mind a két termék
    Már nem tudják mennyit kérjenek érte
    Ja de bármennyit
    Mi a fa.. kerül egy laptopba 5-600000 Ft ????? Egy tab 200000 Ft ????
    Egy telefon 250000 Ft ????
    Es mi vesszük mint a cukrot
    Elgondolkodtató nem hogy hova került a világ ?

  5. Boki - 2015.04.04. 21:00

    Feliratos filmek lejatszasa meg mindig problemas ipadon! Nexus 7 et hasznalok. Bs player messze a legkenyelmesebb lejatszo, megkeresi a sorozatokhoz filmekhez a magyar feliratot… Na pont ez az ipaden ez igazi sz.p.s!

  6. Mr. Furko - 2015.04.05. 01:14

    Ha egeres billes osxes tabletet akartok usbvel, vegyetek laptopot. Ilyen gyiksagok pont nem kellenek egy tabletre, ami a retyon meg a tv elotti bongeszes konnyedseget hivatottak kiszolgalni

  7. iRon242 - 2015.04.05. 01:56

    @Boki: ez azért van, mert egyes fejlesztők ész nélkül kódolnak, és köze nincs a platform képességeihez. Tessék megtanulni iOS-re fejleszteni, és írd meg a BokiPlayer-t, ami mindent tud :-)

  8. Boki - 2015.04.05. 14:42

    Inkabb meveszem a Nexus termékeket, korrekt áron! ;)

  9. kukcsi - 2015.04.05. 21:44

    az apple termekek csodàsak, es a magyar forint rossz ezert draga, vagy annak tünik, ,mert a $ magas arfolyamon van, az USA ban atlag emberek veszik ,

Szólj hozzá Te is!