Az EU vizsgálná az Apple streaming ambícióit

Skarp 2015.04.02. 14:32 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 0 db 155

Brüsszel komolyan aggódik, hogy Cupertino új lépésével kiszoríthatja az ingyenes, magukat hirdetésekkel fenntartó szolgáltatásokat a piacról.

beats-apple-record

A Financial Times arról számolt be ma, hogy az EU törvényhozói vizsgálhatják az Apple új streaming-törekvéseit, mivel azok sérthetik az unió versenytörvényeit. A cikk arról is beszámolt, hogy számos digitális zenecég és kiadó kapott kérdéssort az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságától, amiben az Apple-lel kötött megállapodásuk részleteit illetően érdeklődnek.

Azt már eddig is tudta mindenki, hogy a cég streamingszolgáltatást tervez indítani a nyáron – ehhez kellett a Beats Electronics és vele a Beats Music felvásárlása is.  A Bizottság vizsgálata mögött egyébként egy régóta vitás kérdés is áll – miszerint hogyan is kéne fizetni a zenéért, hogy mindenki jól járjon. Az aggodalmuk szerint az Apple, amely a hírek szerint nem kínál majd ingyenes plan-t, méretét és erejét kihasználva arra kényszeríti a zenei kiadókat, hogy otthagyják az olyan szolgáltatásokat, mint a Spotify, ahol van ingyenes és reklámmal megtámogatott előfizetési szint is.

A helyzet pikantériája, hogy az újabb jelentések alapján úgy tűnik, hogy inkább az Apple-nek van jelenleg vesztenivalója, mint a konkurenciának. A streaming elképesztő sebességgel zabálja fel a digitális zeneletöltési piacot, amit valaha az iTunes dominált és az Apple némileg megkésett a váltással. Az amerikai streamingpiac tavaly harmadával nőtt, egészen 1,87 milliárdig, legalábbis a RIAA statisztikája szerint. Ezzel már az összes digitális zeneeladás harmadát adják az USA-ban. A letöltésen alapuló piac ezzel ellentétben 2012-ben volt a csúcson, azóta folyamatosan zuhannak a számok.

Az Európai Bizottságtól senki nem kívánta kommentálni a Financial Times értesüléseit.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!