Mi az ára a ventillátor nélküli működésnek?

Skarp 2015.03.23. 16:12 Apple, Kiemelt hírek, Mac 4 hozzászólás 1 917

Az új Retina kijelzős MacBook egyik nagy ütőkártyája az, hogy teljesen csendes, hiszen nincsen szükség ventillátorra. Azonban a nyilvánvaló előnyök mellett nem jár negatív következmények nélkül, ha ilyen chipeket használnak.

macbook12spacegray

A Core M-széria, ami az új MacBook modellt hajtja jelenleg a 800-1200 MHz-es intervallumot fogja le, 4 megás gyorsítótárral és két maggal. A család összes tagjához az Intel HD Graphics 5300-as integrált GPU-ja jár. A két leggyorsabb chipet, az 1,1 és az 1,2 GHz-est választotta az Apple legújabb laptopjának és beígérték az 1,3 GHz-es verziót is, de ez még az Intel oldalán sem található meg, nem hogy az Online Store konfigurációválasztójában. A sorozat nyilvánvalóan nagy előnyei közé tartozik 14 nm-es mérete, nevetségesen alacsony fogyasztása és csendessége.

A CPUkis mérete lehetővé teszi, hogy az új MacBook alaplap a harmada legyen méretben az utolsó szériás Air-hez képest. Emiatt olyan könnyű és vékony a gép. Amíg a szellőzés kielégítő, nem lesz szükség ventillátorokra, ezáltal a zaj nagy része is eltűnik. Persze ez azt is jelenti, hogy a teljesítmény nem igazán az erős oldala a gépnek. Még a csúcskonfignak szánt 1,3 GHz-es kiadás is jócskán elmarad majd az Air-széria legggyengébb tagjától, ami 1,6 GHz-es Core i5 CPU-val érkezik.

Még Turbo Boost-tal is csak 2,4 és 2,6 GHz-ig sikerül gyorsulniuk, ami a leglassabb Air 2,7 GHz-éhez képest is kevés. Ráadásul az Air-t lehet 2,2 GHz-es processzorral kérni, ami 3,2 GHz-ig hajszolható, ráadásul modellfüggetlenül HD Graphics 6000 jár hozzá. A MacBook Air-től még csak el-elmaradozik, egy Pro-hoz képest azonban teljesen elvérzik az új modell. Nem mintha ugyanaz a kategória lenne, de jól mutatja, hogy az új termék mennyire gyengécske etéren. Persze – ahogyan azt sokszor elmondtuk már – a gép a legalapvetőbb dolgokra tökéletesen alkalmas, de bármire, ami több erőforrást igényel mint egy böngésző, egy emailkliens vagy egy HD film lejátszása, kevés lesz.

Bár a benchmark-mérések még nem kivitelezhetőek, hiszen a gép nem jött ki, hasonló konfigurációs, Core M CPU-val szerelt, már megjelent gépek alapján nagyjából be lehet lőni az eredményeket. A Geekbench a Lenovo Yoga 3 Pro-ját mindössze 2453-ra taksálja egymagos működésnél, míg 4267-ra többmagosnál. A 2015-ös, legolcsóbb Air 2565-öt és 5042-t tudott egy megegyező teszten. A Core-M-mel ráadásul nincs drámai akkuidő-emelkedés, a 11 hüvelykes Air-hez hasonlóan itt is 9-10 órányi kraft van az akksikban. A 13 hüvelykes Air erre ráver jó 1-2 órával. Hogy ennek mi az oka?

A Retina kijelző – ez a legvalószínűbb válasz. A 2304×1440-es LED-háttérvilágítású IPS Retina panelről egyelőre nem sok infót osztott meg az Apple a fentieken kívül, de a Retina beépítésének nyilvánvalóan komoly hatása van az üzemidőre. Ha valaki Photoshopot futtatna, videót vágna, vagy játszana, a Yoga 3 teszteredményei alapján jobb ha megmarad az erősebb gépeknél, bár a Lenovo gépénél kisebb felbontású kijelzővel talán nem szenved majd annyira az almás laptop. Tekintve, hogy nem is a fenti tevékenységeket végzők az új gép célközönsége, kérdéses, hogy az extravékony váz és a jobb kijelző megér-e 400 dollár pluszt az Air 899 dolláros árához képest. Ráadásul azért az 1299 dollárért kapható már Retinás MacBook Pro is, ami esetében némi extrasúlyért és vastagságért sokkal sokrétűbb felhasználhatóságot és pörgősebb üzemet kaphatunk.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Monday - 2015.03.23. 20:07

  Én pár hónapja olvastam egy tesztet, ami szerint az A8X lenyomja ezt a Core M-et. Kíváncsi leszek, hogy tényleg lenyomja e majd az iPad Air2 az új Macbookot…

 2. TigerCat - 2015.03.24. 02:19

  Ha ez tényleg csak netezős, levelezős, ultra hordozható gép, talán jobb választás egy iPad.

 3. DaFace - 2015.03.24. 05:38

  12″-ról beszélünk könyörgöm. Ezen senki nem fog fotókat renderelni, játszani stb.
  A keynote-on engem elvarázsoltak, hogy ez egy szuper kis masina a hétköznapi dolgokra, aztán megmutatták az árát, a fekete levest.
  Nos, ennyiért se én -, se más középosztálybeli magyar nem fogja megvenni, ebben biztos vagyok, bármekkora Apple fan.
  Nagyon mellélőttek az árával, ez max 1000$-os masinaként vehető számításba!
  Részemről inkább egy Asus Zenbook ux305, ami ugyanilyen paraméterekkel jelenleg kb 295k.

 4. Keresztes György - 2015.03.27. 21:26

  “bármire, ami több erőforrást igényel mint egy böngésző, egy emailkliens vagy egy HD film lejátszása, kevés lesz”
  2003-as évjáratú Airben levő 1.3-as i5 *pontosan* olyan gyors mint az 1.3-as CoreM
  Ugye 2 eve egy Airrel azert többre voltunk képesek mint emailezni.
  Ez az új gép egy szuper járgány lett. Csak túl drága.

Szólj hozzá Te is!