Tim a vállalati kultúráról, a Watch-ról és egy csomó másról

Skarp 2015.03.19. 18:35 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 283

Egy tegnap megjelent interjúban Cook egészen sok mindenről beszélt, többek között a cég vállalati kultúrájáról, a Watch lehetőségeiről és arról, hogy vajon kezelhető-e még a cég mindent magába foglaló ökoszisztémája.

tim

A Fast Companynak adott interjúban Tim kiemelte, hogy a cég továbbra is a Steve Jobs által lefektetett filozófiát kívánja követni. “Steve úgy gondolta, hogy a legtöbb ember dobozban él. Azt gondolja, hogy nem befolyásolhatja vagy változtathatja meg a dolgokat maga körül komolyabban. Azt hiszem ő ezt korlátozott életnek nevezné. Steve ezt sosem volt hajlandó elfogadni.” Tim azt is megismételte sokadjára, hogy az Apple célja továbbra is az, hogy a legjobb termékeket gyártsa a földön, a darabszám vagy az eladási számok másodlagosak.

“Amikor  az Apple új szegmensekbe tervez belépni, mindig feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket: Mik az elsődleges technológiák emögött? Mit tudunk mi hozzáadni? Hozzájárul ez szignifikánsan a társadalmi fejlődéshez? Ha nem vagy nincsenek meg a kulcstechnológiák, nem fogjuk meglépni. Ez a filozófia Stevetől származik és a mai napig meghatározza a cég hozzáállását. Az Apple egyébként rendszeresen vásárol fel más cégeket, mikor új termékek vagy szolgáltatások bemutatására készül. A Beats felvásárlása is például vélhetően az iTunes on-demand streaming bővítéséhez volt szükséges.

Az Apple Watch is szóba került, Cook erről azt mondta, hogy a legtöbb gyártó ott rontotta el, hogy nem készített külön, a kis képernyőre optimalizált interfészt, hanem inkább az okostelefonoknál alkalmazottat próbálta adaptálni, pedig az úgy sosem lesz igazán jó. Ezért volt szükség a Force Touch és hasonló technológiák alkalmazására. Szerinte az Apple Watch az első tényleg modern okosóra, az első ami számít majd a piacon. Az emberek kételkednek az ár és a használhatóságával kapcsolatos kérdések miatt, de Cook úgy véli, az iPod-ra sem volt nagyobb piaci igény és azt is kételkedés övezte megjelenése idején. Az Apple-nek nincsenek konkrétan kitűzött céljai a Watchnál, már ami a piaci részesedést illeti.

Amikor a nagyra hízott ökoszisztémáról kérdezték, ami hardver, szoftver, médiatartalmak és felhőszolgáltatások óriásira nőtt halmaza, Cook úgy fogalmazott, hogy az Apple igyekszik elkerülni a Microsoft által is elkövetett hibát azzal, hogy hajlandó elengedni a régebbi technológiák kezét. Végül elismerte, hogy akármennyire is igyekszik rejtegetni a cég a rendszer komplexitását és az ennek üzemeltetésével járó műszaki nehézségeket, vannak botlások, de azokat is ki fogják javítani.”

Azt is elismerte, hogy az Apple, ahogyan anno Steve Jobs is az volt, hajlamos néha korábbi önmagával tökéletesen ellentmondani. “Igen, előfordul, hogy mondunk valamit, két évvel később pedig totálisan az ellenkezőjét érezzük helyesnek. Vannak, amik esetében egy héttel később teljesen máshogy érzünk. És ezzel nincs semmi gond. Valójában sokkal jobb, ha van bátorságunk elismerni a tévedéseinket.” A legjobb példa erre talán a telefonok kijelzőmérete, amivel kapcsolatban Steve anno kijelentette, hogy a 4 hüvelykes kijelző a tökéletes méret, ennek ellenére az iPhone több éves késéssel nagyobb kijelzőkkel is kijött tavaly ősszel, látva a kimagasló igényt ezekre.

Szó esett Jobs irodájáról, amihez azóta nem nyúltak, hogy Steve meghalt. Még Steve lányának krétarajzai is érintetlenek a táblán. Tim azért döntött így, mert úgy érzi, Steve neve ott kell, hogy maradjon az ajtón, így érzi helyesnek, bár azt még nem tudja, hogy a régi épülettel mit kezd majd a cég hosszútávon.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. TigerCat - 2015.03.20. 17:31

    Tetszett a cikk, szimpatikus gondolatok.

Szólj hozzá Te is!