Ó, MacBook Air, merre visz az utad?

Skarp 2015.03.17. 18:30 Apple, Kiemelt hírek, Mac 5 hozzászólás 2 080

Az új MacBook eddig pont olyan megosztó, mint 2008-ban bemutatott elődje, az Air. Az új, április 10-én Retina kijelzővel visszatérő MacBook valószínűleg pont ugyanúgy kiszorítja az Air-t, ahogy az annak idején régi verzióját.

air640

Vékony, korszerű dizájn, nincs ventillátor – az elemzők odavannak a végletekig a hordozhatóságra optimalizált gépért. Bár sokan kifogásolják a mindössze egy USB-C portot, akinek ennél több kell, az úgyis MacBook Pro-t fog venni – a nagyrészük legalábbis. Az egy kiló alatt súly, a Retina kijelző és a különleges kialakítás miatt még az aggályok ellenére is úgy fogják vinni, mint a cukrot. Nem árt azt sem észrevenni, hogy a Spring Forward eseményen az Air csak minimális hardveres frissítést kapott.

Nem nehéz belátni, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában, így az egyiknek előbb-utóbb menni kell – ez pedig nyilván nem az új modell lesz. Persze az Apple-nek megéri még jó ideig a kínálatban tartani az Air-t, amolyan olcsóbb megoldásként – tehát ezen a téren könnyen előfordulhat, hogy további árcsökkentések várhatóak. Az is logikusnak elméletnek tűnik, hogy azért kellett 12 hüvelykes méret, hogy egyszerre tudja majd kiváltani mind a 11-es, mind a 13-as Air modellt. A neves elemző, Gene Munster is úgy vélte a közelmúltban, rögtön az esemény után, hogy az Air budget megoldásnak még 1-2 évig simán maradhat. De utána mi lesz?

Az Air fokozatosan jelentéktelenedik majd el, az ultrahordozható gépek piacán már az új Retina MacBook lesz a sztár (sőt, már most is az). Persze ott van az is, hogy az Air két USB-vel, SDXC kártyaolvasóval és Thunderbolt 2-es porttal rendelkezik és az új MacBook Core M processzorja kanyarban sincs az Air i5 és i7 CPU-ihoz képest, emiatt egyelőre vonzóbb lehet egyesek számára a régebbi modell. Ugyanakkor az USB-C elviekben dupláját tudja sebességben az USB 3.0-nak és idővel az új MacBook processzorjai is elérik azt a szintet, ami már tényleg bőven elegendő a nagyobb igényű átlagjúzereknek is.

A jelenlegi felállásban – egy ideig legalább is biztosan – a MacBook Air jelentheti majd a belépőszintet, a MacBook lesz a középkategória, míg a Pro marad legfelül értelemszerűen. Más elemzők szerint az Air akár hosszabb távon is megmaradhat a kínálatban, mivel ha kivezetik, akkor 1300 dollár lesz a legolcsóbb Apple laptop, ami egyszerűen túl magas ár a felhasználóknak. Még azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy idővel komolyabb frissítést is kaphat. Az, hogy az Air modellek közül melyik marad (ha marad) és milyen áron, az még a jövő zenéje. Részünkről inkább az Air kivezetését tartjuk valószínűbbnek és idővel a MacBook olcsóbbá tételét, ahogy a teraszos akksik gyártása és a többi újítás is olcsóbbá válik.

Azt lenne ideje felfogni sokaknak, hogy a MacBook az emberek túlnyomó részének bőven elegendő lesz, pontosan úgy, ahogy már az Air is az volt. Emailek olvasására, böngészésre és HD videókra pedig az a konfig is bőven elég. Ráadásul fel fogja pörgetni az új USB szabvány elterjedését is és idővel a gyártók is abba az irányba mozdulnak majd el, hogy amit csak lehet, vezeték nélküli kapcsolattal küldjenek át, ideértve akár a töltést is. Az Apple vezető szerepe a jövőbeli irányvonalak megmutatásában továbbra is megkérdőjelezhetetlen. A 12-es Retina MacBook pedig tökéletes lesz mindenkinek, aki ultrakönnyű, ultravékony laptopokat akar, hogy mindenfelé hordozhassa. Drága? Nem a mi piacunkra lőtték be az árakat. Ez van.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. TigerCat - 2015.03.17. 20:00

  Az OS X masszívan igényli a retina kijelzőt, MacBook Pro után szinte már rondának tűnik egy Air-t nézegetni. Egyértelmű a sorsa. Szerintem.

 2. saaaXo - 2015.03.18. 07:38

  Nem tudom, de probol is kidobhatnak az aranyat meg a szurket..

  • Skarp - 2015.03.18. 10:43

   szerintem a következő nagy frissítésnél simán lehet ilyen. nekem anno nagy szívfájdalmam volt, amikor a fekete macbookot megszüntették, a space grey viszont nagyon szexi.

 3. N - 2015.03.18. 09:15

  Szerintem nem sok a 360.000Ft a retináért es 256gb -os ssd-ert, én egyedül azert nem ezt venném meg, mert nekem nem elég egyetlen usb port, de ha idővel tényleg jobban elterjednek a vezeték nelkuli technikák akár töltés biztos ezt fogom venni.

 4. Pal007 - 2015.03.18. 11:55

  Aki addig meg egy ilyet vesz az aztán megtanulja majd rendesen beosztani a dolgokat!… :D (Jézusom… egyetlen port…)

Szólj hozzá Te is!