Nagy pénzek múlnak a Google iOS-keresős szerződésének megújításán

Sloan 2015.03.04. 17:55 Apple, iOS, Kiemelt hírek 0 db 238

A Google milliárdokat veszíthet éves bevételéből, ha az Apple nem újítja meg a szerződést és lecseréli az alapértelmezett iOS keresőmotort – írják a UBS elemzői. A szerződés meghosszabbítása ebben az évben esedékes, és a Google befektetői állítólag aggódnak az Apple esetleges nemleges válasza miatt.

searchengine_kiemelt

A UBS összesen 7,8 milliárd dollárra becsülte a Google idei iOS-es bevételeit, ami a cég bruttó bevételének mintegy 10 százalékát adja. Ekkora – vagy még ennél is nagyobb – összeg elvesztése jelentős károkat okozna a Google-nél, bár a gyakorlatban sokan még abban az esetben is visszatérnének a Google keresőmotorjára, ha már nem az lenne az alapértelmezett – árnyalta a UBS. Ez az optimista 50%-os visszakapcsolási aránnyal számolva is megfelezné a bruttó bevételre mér csapást. “Meggyőződésünk, hogy ez sokkal kisebb visszaesés lenne, mint ahogy azt a befektetők gondolják.” – írja a UBS.

A Mozilla nemrég váltotta le a Firefox alapértelmezett keresőjét a Google-ről Yahoo-ra. Ennek következményeként a Google keresőjének részesedése az asztali gépeken 75% alá esett, miközben a Yahoo számai jelentősen javultak. Az Apple és a Google kapcsolata, mint tudjuk elég konfliktusos, nemcsak a szegmensben egyre erősödő verseny, hanem az Android készülékek gyártóival folytatott hosszú pereskedések utóhatásai miatt, melyeket az Apple korábbi vezérigazgatója, Steve Jobs indított el annak idején.

Jobs elhíresült dührohama közepette lopottnak nevezte az Google Android operációs rendszerét, és “termonukleáris háborút” hirdetett egykori pártfogoltjai ellen. Eleinte utódja, Tim Cook is folytatta a hadjáratot, s néhány esetben győzelmet is aratott, míg a többiben inkább megállapodásra törekedett és ejtette a jogi lépéseket. Az Apple-nek számos választási lehetősége van, ha más keresőmotor mellett döntene. A Yahoo mellett a Microsoft Bingje is szóba jöhet, mely már a Siri lekérdezések estetében is szerepet kapott. Ha az adatvédelem és a biztonság a legfőbb prioritás, akkor választásuk akár a Duck Duck Go-ra is eshet, mely pont a tavalyi év óta választható az iOS felhasználók számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!