Az Apple a járművekre is kiterjeszti védjegyoltalmát

Sloan 2015.03.03. 15:37 Apple, Kiemelt hírek, Pletykák 0 db 328

Az Apple autóról hosszú hetek óta terjengő találgatások kereszttüzében nagy figyelem irányult a cég új lépésére is: Svájcban kiterjesztenék az Apple márkanevet és logót a járművek világára is – jelentette az ApfelBlog.ch és a Cult of Mac.

appletm

Bár az Apple márkanév kiterjesztése – mely Mexikóban is lezajlott a múlt hónapban – nem meglepő módon a figyelem középpontjába került, a cég lépése az autóipar felé nem új fejlemény és nem is feltétlenül jelent semmi olyasmit, amit a sajtó mögé képzel. Az évek során számos egyéb Apple védjegykérelemben szerepelt az úgynevezett Class 12 kategória. A 12-es besorolás az autókra és azok kiegészítőire is kiterjed. Az Európai Uniós 2003 októberi beadványuk hasonló, autókkal kapcsolatos védjegyet ír le, melyet azóta már egy nagy-britanniai bővítés is követett.

Mindegyik védjegykérelem említést tesz a különböző típusú járművekről és ezek kiegészítőiről, amikre a védjegyoltalom vonatkozik majd:

“Jármű; szárazföldi, vízi vagy légi közlekedési eszközök; elektronikus hardverkomponensek motorizált járművekhez, vasúti kocsikhoz és mozdonyokhoz, hajókhoz és repülőgépekhez; Lopásgátló eszközök; járműriasztók; biciklik; golfautók; kerekesszékek; légpumpák; motorbiciklik valamint a fent említett árucikkek utángyártott alkatrészei.”

Azt azonban nehéz megmondani, hogy ez mit is jelent, hiszen a széles spektrumot lefogó kérvények beadása sokszor csak egy bevett stratégia arra, hogy a minél széleskörűbb védjegy egy kisebb területet lefogó termékre vagy szolgáltatásra az oltalom hatékonyságát is maximalizálja. Ha ez a helyzet, akkor könnyen lehet, hogy az egész csak a CarPlayről szól. Érdekes adalék,  hogy az “iPhone”, a “Mac” és az “iPod” védjegyek is ugyanúgy a 12-es besorolás védelme alatt állnak bizonyos országokban.

A svájci és mexikói kérelmek benyújtása a közelmúlt Apple autóval kapcsolatos híreszteléseinek fényében nyerhet nagyobb jelentőséget. A pletykahullám az után kezdődött el, hogy az Apple furgonjai feltűntek először San Francisco utcáin, majd USA-szerte. Ezt a Tesla, a Ford és a GM munkatársainak átcsábításáról szóló hírek fűzték tovább, majd a jelentések egy ún. “Project Titan-ről” kezdtek írni, melyet 2020-ra már gyártanának is a feltételezések szerint. Sokan a furgont is ezen híresztelésekhez kötötték, azonban mostanra egyre nyilvánvalóbb, hogy a titokzatos jármű inkább az Apple Maps Google Utcaképéhez hasonló fejlesztésének szolgálatában áll.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!