Cenzúrázott fegyverek és IAP-mentes appok – App Store változások

UP 2015.02.13. 17:12 Apple, iOS, Játékok 0 db 342

payonce

Az Apple eheti App Store frissítésének részeként mostantól kiemeli az olyan fizetős játékokat – iPhone-ra, iPadre és iPod touch-ra -, amelyek a letöltés után nem kínálnak ún. in-app purchase lehetőségeket. Ezek ugyanis a megjelenés óta összezavarták a vásárlókat és alapot adott a felhasználói frusztrációra. Kormányzati szervek kérésére az Apple több lépést is tett azért, hogy segítsék a vásárlókat az App Store-ral kapcsolatos problémák elkerülésében. A félrevezetések elkerülése érdekében az online boltban megváltoztatták a korábban “Free” feliratú letöltésgombot, “Get” címszóra, abban az esetben ha az app tartalmaz alkalmazáson belüli fizetős opciókat. Az Apple-nek több csoportos fogyasztói perrel és egy Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) folytatott vitába tellett, mire lépésre szánta el magát.

Az FTC-vel végül sikerült peren kívül megállapodni miután az Apple ígérete alapján komoly lépéseket tett, hogy minél kisebbre csökkentse a véletlen vásárlások esélyét. 2013-tól kezdve az App Store főoldalának alján feltüntettek egy tájékoztatót a lehetséges alkalmazáson belüli vásárlásokról. Néhány vásárló jobban szereti, ha előre kifizetheti az alkalmazás árát és nem kell aggódnia, hogy a későbbiekben újra és újra fizetnie kell a friss tartalmakért. Ezt mostantól szintén kiemelve tüntetik fel az App Store-ban.

tempo

A hírek szerint nem csak etéren fújnak új szelek, mivel az utóbbi napokban több kisebb-nagyobb fejlesztő is arról számolt be, hogy az Apple megkérte őket, hogy módosítsák a Storeban található promóciós screenshotjaikat, s takarják ki vagy szedjék le a fegyvereket vagy erőszakot ábrázoló képeket, videókat. A Tempo fejlesztőit, a Splash Damage-t az elsők között értesítették, hogy frissen megjelent játékuk, a Tempo nem felel meg a szabályzatnak – ők gyorsan orvosolták a problémát, kikockázták illetve feliratos inzertekkel kitakarták a problémás részeket. A Gunslugs 2 fejlesztője, Pascal Bestebroer arról nyilatkozott a Kotakunak, hogy szerinte az egész arra megy ki, hogy az Apple kitakarítsa az App Store életkor-korlát által nem védett részeit.

“Amennyire értem, annak ellenére, hogy az alkalmazás 12+-os besorolást kapott, olyan ikonokat, screenshotokat és bolti aloldalt kérnek tőlünk, ami megfelel a 4+-os besorolás követelményeinek. A screenshotok tehát nem szabad semmit sem mutatniuk, ami 12 éven aluliak számára nem megfelelő lehet – ami meglehetősen nehéz dolog egy akciójáték esetében.” A szabály egyelőre meglehetősen esetlegesen van betartatva, a Gang Nationsnél pl. még a szabálynak nem megfelelő képek vannak az apphoz mellékelve. Az Apple egyelőre hallgat az ügyben és bár ilyesmit tiltó kitétel eddig is volt a szabályzatban, de ennyire szigorúan nem próbálták meg betartatni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!