A kínaiak már a spájzban vannak

Skarp 2015.02.13. 16:02 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 5 hozzászólás 489

Itt a vég? Na azért nem egészen, de a Xiaomi már az első bizonytalan lépéseket teszi az amerikai kontinensen. Kína legnagyobb okostelefongyártója első körben fejhallgatókat, okoskarkötőket és egyéb kiegészítőket dob majd piacra az elkövetkező pár hónapban, amiket kizárólag online lehet majd megvásárolni a cég által indított Mi.com oldalon. Arról, hogy a kínai startup az Apple hátsó kertjében mikor kezdi el árulni a Mi okostelefonokat és tableteket is, egyelőre nem tudni semmi érdemit.

hugobarra_kiemelt

Az expanzióhoz, tekintve, hogy iszonyatos büntetővámokat kellene kifizetniük, ha Kínából hoznák be elektronikai eszközeiket, szükségeszerűen kénytelenek közelebbi gyártókkal leszerződni. A problémát a hírek szerint brazíliai partnerrel vagy partnerekkel való leszerződéssel sikerült megoldani és az év első felében a Latin-Amerika legerősebb gazdaságával rendelkező országban is megkezdődhet a készülékek árusítása. A semmiből érkezett, alig öt éves múltra visszatekintő start-up iszonyatos tempójú, globális terjeszkedésbe kezdett.

Decemberi adatok szerint a cég értéke közelíti a 45 milliárd dollárt és befektetők egész sorát tudja a háta mögött a szingapúriaktól elkezdve az AliBaba Group alapítójának, Jack Ma-nak privát befektetési cégéig. A cég Mi-szériás okostelefonjai iszonyatosan jól fogynak Kínában és a fejlődő piacokon, ami alacsony áruknak, megfelelő minőségüknek és kiváló ügyfélszolgálatuknak köszönhető. Nagyon sokra tartják a felhasználói visszajelzéseket, s alig költenek marketingre, leginkább online hirdetnek és a cég hírét a hűséges, fanatikus rajongók viszik a leginkább. Telefonjaikat Ázsia-szerte lehet már kapni, legutóbb Indiába törtek be – itt egyébként komoly szabadalmi aggályok miatt rövidebb időre be is tiltották a telefonok kereskedelmét.

Ez viszonylag jól megmutatja, hogy milyen potenciális akadályok állnak a Xiaomi globális terjeszkedésének útjában. A brazil invázió a cég első saját kontinensén kívüli próbálkozása, s Hugo Barra, a nemzetközi műveleti igazgató hangsúlyozta, még nyár előtt el tervezik indítani termékeik forgalmazását. Az egykori Google-fejes Barra azt is hozzátette, hogy legalább féltucat potenciális gyártópartnerrel igen előrehaladottak a tárgyalásaik. Konkrétumokat nem tudtunk meg, de ez mindenképpen szükséges a közel 60 százalékos importtarifák megkerülésére. Az iparági szereplők, szakértők és újságírók egyébként lélegzetvisszafojtva figyelik, mire lehet képes a kínai kistigris az amerikai piacon, ami ugyan pénzügyi szempontból a legnagyobb mobilos piac, de az eladások szinte teljes egészében a szolgáltatók kezében vannak és az Apple markában összpontosul szinte minden.

Az alapító elnök Bin Lin csütörtökön nyilatkozott a sajtónak arról, hogy a helyi online boltjuk a Mi.com alig pár hónapon belül megnyithatja kapuit, s fejhallgatókat, illetve viselhetőket árul majd az amerikai fogyasztóknak. Az óvatoskodó lépés nem meglepő annak fényében, hogy a Xiaomi fogadtatása eddig erősen kétséges, ráadásul tabletjeik és okostelefonjaik árusítása egyelőre komoly szabadalmi aggályokat vet fel, amiket mindenképpen tisztázniuk kell, mielőtt teljes gőzzel nekidurálnák magukat az USA piacának. Szintén probléma, hogy az Egyesült Államok szolgáltatói és részletfizetési rendszere gyakorlatilag semmissé teszi a Xiaomi árelőnyét.

A lépés célja tehát inkább az, hogy kapcsolatba léphessen a potenciális amerikai vevőkkel, amolyan rajongói közösséget kiépítsen, ahogyan tette azt Indiában és Kínában. Rajongói rendezvények, felhasználói interakció a közösségi médiában (leginkább pl. a Facebookon), helyi igények felmérése és kiismerése illetve brandépítés – ezek most a kulcsszavak a kínai cég számára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. Joci - 2015.02.13. 16:17

  Én amikor 2évvel ezelőtt amerikában jártam akkor az embereknél 2féle telefont láttam: iphone-t és blackberryt… Nem hiszem ,hogy kint ez akkora sikerre számíthat ,mint az árérzékenyebb piacokon. Max a szegényebb amerikaiak fogják venni… Bár akkor is elég nagy számról beszélhetünk…

 2. H@m! - 2015.02.13. 16:20

  Én ugyan ezt angliában tapasztaltam. Bár vilt aki droidost használt. De nagyon kevesen

 3. Ikrisz - 2015.02.13. 16:24

  En itt elek (angliaban)
  Csak iphone,es a regi nyomogombos telo.ezek az adatok nagyon kamuk amiket lekozolnak!!

 4. Edgelaszlo - 2015.02.13. 16:45

  Ami az arc kezében van a fotón, az meg egy Nexus 7(2013) tab…..:)

  • Skarp - 2015.02.13. 17:01

   a képen Hugo Barra volt a lényeg, nem a divájsz, de jogos az észrevétel. :)

Szólj hozzá Te is!