iOS körkép: az első 8.3 béta, 8.4 és 9 részletek

Skarp 2015.02.10. 12:47 Apple, iOS, Kiemelt hírek 1 db 1 889

ios9_kiemelt

Hétfőn megérkezett a fejlesztőkhöz a 8.3-as iOS új első bétája, aminek talán legnagyobb újítása, hogy mostantó wireless is lehetővé válik a CarPlay csatlakozás, így többé nem feltétlenül szükséges a Lightning kábeles csatlakoztatás a fejegységhez. A Beállítások alkalmazás Általános kategóriájába pedig került egy vonatkozó menü is, innen konfigurálhatjuk be a vezeték nélküli kapcsolatot. Arról egyelőre nem tudunk semmit, hogy mely fejegységek fogják támogatni a wireless CarPlayt.

De a fiatalabbak is örülhetnek, mert új külcsínt kapott az emoji billentyűzet. Mostantól a Nofitication Centerhez hasonlóan félig áttetsző felületeten találhatóak a kis emotikonok. Mostantól nem kell a kategóriákat az alsó gombokkal váltogatni, hanem ha jobbra-balra swipeolva haladunk, ha az egyik kategória végére érünk, automatikusan a következő elejére ugrik. Új emojik is érkeztek, emberek, természet, étel, ünnepi, mozgás, járművek/épületek és szimbólumok kategóriákban. A 8.3 végre támogatja a Google kétlépcsős azonosítását, ha Google fiókunkat az iOS eszközhöz adjuk.

iOS8pont3_kiemelt

Persze azzal nem áll meg az élet, hogy a 8.2 és a 8.3 is bétafázisban áll, ezzel párhuzamosan készül a 8.4 is. A 9to5mac információi alapján a béta kódneve Copper és a hírek szerint az Apple Watch megjelenése után érkezhet majd valamikor. Az időzítés miatt azt feltételezik iparági öreg rókák, hogy ebben mutatkozhat be az Apple új zenestreaming-szolgáltatása, ami valószínűleg egy teljesen új dizájnt és jó eséllyel kiadós belső átalakítást kapott Beats Music lehet majd.

A szolgáltatás integrálásra kerülhet majd az iOS-be és a hírek szerint az előfizetés ára is alacsonyabb lehet. Mi arra tippelnénk, hogy a WWDC-vel egy időben jöhet majd ez a verziószám. A MacRumors saját analitikai adatai alapján már január hónap végén megjelentek az első 8.4-et futtató eszközök, ahogyan ez az oldal által publikált ábrán is  jól látható (túlnyomó többségében az Apple IP-tartományából jöttek):

macrumors_ios8pont4

Forrás: Macrumors.com

És ha már itt tartunk: 99 százalékos valószínűséggel szintén a WWDC-n mutatkozhat majd be az iOS 9 is, ami a szeptemberben érkező iPhone 6S és iPhone 6S Plus készülékekkel együtt jöhet majd. Erről is vannak friss infók. Azt ugye tudjuk, hogy az iOS 7 fókusza a dizájnváltás volt, az iOS 8 funkciógazdagságával aratott, azt azonban még nem, hogy iparági pletykák alapján az iOS 9 az optimalizációra és a stabilizációra fogja helyezni a hangsúlyt. A 9to5Mac forrásai szerint az iOS 9 marketingje az OS X 10.6 Snow Leopardjához lesz majd hasonló, amit az Apple azzal hirdetett, hogy komoly teljesítmény- és stabilitásjavulás várható tőle.

Az iOS 9 megjelenésétől tehát ne várjunk egy rakás új funkciót, hiszen az Apple mostanság sok kritikát kap szoftverei minőségének romlása miatt, így nem is csoda, hogy a következő verzió is ezt fogja orvosolni. A hírek szerint Craig Federighi és kis csapata nagyon szeretné az OS és az updatek méretét is kézben tartani, így e tekintetben is várhatunk javulást, ami 16 gigás készüléktulajok millióinak fontos hír. Van is mit a tejbe aprítani, hiszen a 8 egy különösen bugoktól sújtott főverzió: lassú wifi, gyorsan merülő akku, Bluetooth problémák, képernyőforgatási anomáliák és hasonlók sora keserítette meg a készüléktulajok életét. A legégetőbb gondokat a 8.1.2 illetve a 8.1.3 már megoldották, ám sok feladat vár még Cupertinora.

Persze a 9-es iteráció fókusza ellenére is biztosan tartalmaz majd azért pár új funkciót: pl. beltéri és tömegközlekedési funkciókkal bővülő Mapsról, az iPad esetében osztott képernyős multitaskingról szól a fáma. A júniusi WWDC-n úgyis minden kiderül.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. aggressor - 2015.02.11. 00:11

    valóban jó lenne ha az ios 9 azon az úton haladna.én már nem frissítek. korrekt cikk!!!

Szólj hozzá Te is!