Az Apple saját keresőt fejlesztene?

Skarp 2015.02.04. 18:50 Apple, iOS, Kiemelt hírek 10 hozzászólás 640

apple_kereso_kiemelt

A Cult of Mac-en szúrtak ki egy Apple-ös álláshirdetést, amiben egy egyelőre ismeretlen szolgáltatásra utalgatnak Apple Search-ként, nagy hévvel. A munkaköri összefoglaló alapján projektmenedzsert keresnek egy olyan keresőplatformhoz, ami “felhasználók százmillióinak segítene” és “tevékeny részes lenne az emberek számítógép- és mobilhasználati szokásainak forradalmasításában”. Bár elég általánosító jelleggel és bullshitszagúan lett megfogalmazva, ez azért relatíve kevés dolgot jelenthet.

Mi van, ha az Apple valójában keresőmotort építget? Figyelembe véve a Mountain View és Cupertino között az utóbbi időben kialakult higgadt, diplomatikus kapcsolatokat nehezen hihető, hogy közvetlenül nekimennének a Google-nek. Nem is beszélve arról, hogy a több, mint egy évtizede jól bejáratott Google keresőt senki nem fogja egyik napról a másikra lecserélni egy újoncra – és ezt Cupertinoban is pontosan tudják. Akkor miről is van szó? – ez itt az igazi kérdés. Leginkább valami olyasmire számíthatunk, ami a Sirihez, Safarihoz és a Spotlighthoz kapcsolódik.

Nézzük csak egy kicsit a történelmet: a két cég vezetői eleinte hatalmas cimborák voltak, Brin és Page Jobs kis kegyeltjeiként kezdték Szilícium-völgyi karrierjüket, mára pedig tulajdonképpen hidegháborúban állnak egymással. (Az már már kérdés, hogy ez a hidegháború nem az ötvenes évek vérszomjas szembenállására emlékeztet jelenleg, inkább a Gorbacsov-éra enyhülési kezdeményezéseire.) Minek köszönhető mindez? A Google döntésének, hogy ringbe száll az okostelefonpiacon, illetve Jobs temperamentumának. Az ebből kialakuló harc végül oda vezetett, hogy az Apple elkezdte elvagdosni az ezernyi szálat, ami a Google-höz kötötte.

Ennek köszönhetően tűnt el anno a Google Maps vagy a Youtube a gyári állapotú készülékekről, mint alapalkalmazás. Siri is inkább a Binget, a Yahoo-t és a Wikipédiát preferálja, ha információéhségünket akarja enyhíteni. Ezekkel apránként kicsúsztak az iOS júzerek a Google-birodalom erős szorításából, aminek logikus folytatása lenne mondjuk egy Safari-s Apple Search bevezetése. Ezen felül egy saját keresőmotorral függetlenebbé válhatnának nem csak a Google, de a Microsoft befolyásától is. Bár a Google-től nagyjából mentes az iOS-platform, a Bing-re váltással gyakorlatilag csöbörből vödörbe került a vállalat. Itt lenne az ideje két lábbal a földön állni?

Bár őrültségnek tűnik, az Apple keresőmotor hosszútávon komoly hatással lehetne a Google keresőjére. Elég csak vigyázó tekintetünket a Firefox példájára emelnünk. Amikor a Mozilla pár hónappal ezelőtt úgy döntött, mostantól nem a Google lesz az alapértelmezett kereső, a világelső piaci részesedése jelentősen megzuhant a StatCounter számai alapján. Bár a júzerek előtt mindig nyitva áll a szabad keresőválasztás opciója, a Google kereső aránya 64 százalékra esett vissza az addigi 82-ről a rókás böngésző használóinak körében. Bár számos poweruser Chrome-mal böngész iPhone-ján, az átlagemberek nagyrésze még mindig a Safari-t használja iOS böngészésre így hasonló hatást érhetne el Cupertino is.

Persze egy aprócska álláshirdetéshez képest talán messzire szaladt a fantáziánk. Könnyen meglehet, hogy az Apple Search talán mást takar: egy újragondolt Spotlightot, valami ügyes tartalomajánló rendszert vagy valami egészen mást. De miért is annyira Földtől elrugaszkodott gondolat ez a több, mint egymilliárd iOS eszközt és többszázmilliós júzerbázist magáénak tudó Apple esetében? Ti mit gondoltok, mire készülnek odaát?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

10 hozzászólás

 1. Mr. Furko - 2015.02.04. 19:49

  Annyira google berendezkedesu a vilag, hogy lehetetlennek tartom kirobbantani a helyerol. Millio dolog miatt veszett fejsze lenne. Mint az apple maps. Hatalmas rohej.

 2. Mr. Furko - 2015.02.04. 19:52

  Pedig raferne egy regulazas a googlere, mert innovativ gyorsan fejlodo ifjoncbol 15 ev alatt egy lomha orias mamut lett, ami mar nem lat el egyik vegebol a masikba.

 3. aggressor - 2015.02.04. 20:41

  Azon gondolkodtam nem régiben mi annak az oka, hogy az apple nem meri megversenyeztetni az alkalmazásait, miért nem írják meg androidra és windowsra. buknának? akkor szerintem ezzel a keresővel is.

 4. Tom - 2015.02.04. 21:27

  “Google forever”
  Nincs az a penz amiert levaltanam a google t egyszeruen a tobbi kereso olyan a google mellet mint az android!
  (Mielott barki irna hogy az androidot a google hoztaletre TUDOM de ez a legjobb pelda ra!)
  Pedig kezdo user kent probalkoztam a tobbi vel fokent a yahoo val de nagyon nem jott be!
  Es az hogy az apple is csinalna egy ujabb keresot biztos vagna maganak egy jo nagy szeletet abbol a bizonyos tortabol, de szerintem felesleges egyszeruen a google annyira alapertelmezett lett az emberek szamara(tisztelet a kivetelnek!) hogy az valami hihetetlen!
  Es bele is telne egy par evbe mire jol meghizna!
  De ha van ra keret es erdeklodes akkor sok sikert, valabon elszallt egy kicsit a lo a hirdetes miatt, de ha mar itt tartunk nagyon szivesen kiprobalnam;)

 5. David - 2015.02.04. 21:30

  Azért a Google térkép se volt pár evel ezelőtt olyan nagy szám úgy mind a Apple maps kifejlodik úgy a keresi is összejöhet nekik ne hogy mi felhasználók dobjuk majd hátast….

 6. Lvgaben - 2015.02.04. 22:47

  En imadom az apple mapset, sztem osszessegeben messze a legjobb map!

 7. N - 2015.02.05. 07:21

  Én mac- en szoktam nézegetni az apple mapsot. Szerintem nagyon stabil és megbizható. A google mapsról ezt nem tudnám elmondani.

 8. Tom - 2015.02.05. 11:33

  Az apple maps et hagyjuk,ugy rossz ahogy van!
  Az apple szegyen foltja!
  Nem tudom hogy a tobbi orszagba milyen de itthon nagyon tre, de azt hallottam hogy mas orszagokban is rossz!
  Google maps egyszeruen tokeletes ha leakarok menni pl. Debrecenbe pestrol akkor tomegkozlekedessel es volan menetrend el eggyutt adja ki, az apple maps pedig csak szimpla utvonalat ad azt is eleg hibasan!

 9. Boxoló - 2015.02.05. 12:46

  Csinàlja csak majd kiforr. Majd behozzàk a lemaradàst. Kell hogy fejlesszenek ha egyre több Apple felhasznàlò lesz.

 10. Boki - 2015.02.06. 00:02

  Majd ha az apple terképbe bekerul a tömegkozlekedes akkor valtok :)

Szólj hozzá Te is!