Mégis a Samsung lehet az A9-projekt nyertese?

Skarp 2015.01.26. 15:02 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 218

a9_finfet_kiemelt

Lassan vége lehet a hetek, lassan hónapok óta tartó találgatásnak, hogy a következő generációs chipek esetében a TSMC vagy a Samsung viheti a prímet? A Maeil Business nevű dél-koreai gazdasági lap tegnap számolt be arról, hogy a Samsung Austinban található gyára lesz a felelős a beszállítások 75 százalékáért, amit, ha a névvel kapcsolatos hagyományok nem változnak, A9-nek neveznek majd. A döntés mögött a már korábban említett 14 nanométeres FinFET gyártástechnológia állhat – írja a cikk.

Még októberben egy hasonló pletyka kapcsán mindössze 40 százalékról volt szó, ami abszolúte reálisnak tűnt annak fényében, hogy a mostani generációt hajtó A8-asok nagy részét a tajvani TSMC Semiconductor gyártotta, amely azonban némileg le van maradva gyártástechnológiailag. A Samsung mellett szól az is, hogy a 6 és a 6 Plus előtt az összes chipet ők gyártották, azonban ahogy az igény nőtt a készülékekre, az Apple nekiállt némileg jobban diverzifikálni beszállítói bázisát, hogy a fennakadásokkal jobban meg tudjon küzdeni.

A kérdésre válaszolva: a valódi nyertes személyét még mindig köd fedi, és az utóbbi időben több olyan pletyka is felreppent, hogy valójában a TSMC-é lehet a szállítások oroszlánrésze. Egy biztos, a tajvaniak továbbra is az Apple beszállítói hálózatának szerves részei lesznek, aminek diverzifikálása a szürke eminenciás, excelzsonglőr Cook keze munkáját dícséri. Kérdés, hogy mennyire fontos az Apple számára a 14 nanométeres FinFET, mert ha elég az A8 20 nm-es SoC-ja után a TSMC 16 nanométeres technológiája is, akkor Cupertinoban valószínűleg igyekeznek majd még inkább szabadulni az ősellenségtől való függésből.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!