A BlackBerry CEO-ja iMessage klienst akar minden platformra

Skarp 2015.01.22. 18:14 Apple, iOS, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 407

bb_chen_kiemelt

Igen, jól hallottátok. John Chen rendszeresen posztol a BlackBerry oldalán található blogjára. Legújabb posztjában egy manapság igencsak kurrens témának számító kérdéssel kapcsolatban nyilatkozotott meg, a netsemlegességet támogatva rohant ki az Apple ellen. Úgy véli ugyanis, hogy a semlegességi elveket a kormánynak nem csak net- és mobilszolgáltatókkal kellene betartatnia, de az alkalmazásfejlesztőkkel és a tartalomszolgáltatókkal is.

Chen szerint fölösleges a Comcastből, a Time Warnerből és a Verizonból kipüfölni, hogy ne diszkrimináljon bizonyos adattípusokat, ha közben a fenti típusú szolgáltatóknak szabadon engedjük a hasonló tevékenységeket. Példának érdekes dolgokat hoz fel:

Sajnos nem az összes tartalom- és alkalmazásszolgáltató tette magáévá a nyitottság és semlegesség elveit. A BlackBerry régóta lehetővé teszi, hogy az iPhone júzerek letölthessék és használhassák BBM szolgáltatásunk kliensét. Az Apple azonban nem ad hozzáférést a BlackBerry vagy Android felhasználóinak az iMessage üzenetszolgáltatáshoz.

A Netflix, amely vehemensen kampányolt a szolgáltatók semlegessége érdekében, ugyanúgy diszkriminálja a BlackBerry vásárlóit azzal, hogy nem teszi elérhetővé szolgáltatását számukra. És számos egyéb hasonló szolgáltató is csak az iOS és Android platformokra hozza ki alkalmazását, ezzel a dinamikával egy olyan kvázi bipoláris piacot hozva létre, amiben az iPhone és Android telefonok tulajai jóval több tartalomhoz és alkalmazáshoz férnek hozzá, mint a többi szereplő júzerei.

Ezek pont azok a gyakorlatok, amiket a netsemlegességi aktivisták vadul kritizáltak a szolgáltatói szinteken.

Nagyon leegyszerűsítve a helyzetet azért mérges, mert az olyan sikerszolgáltatások, mint a Netflix és az iMessage nem elérhetőek a BlackBerry készülékekre és véleménye szerint a kormánynak köteleznie kéne ezeket a szolgáltatókat is a többi platformra való expanzióra. Bár a BBM szolgáltatás iOS-es elérhetőségére mutogat követendő példaként, az se dizájn se nyújtott szolgáltatások tekintetében nem akkora durranás, hogy cross-platform megoldásokra inspirálja a többieket is.

Chen nyilván azt akarja ezzel mondani, hogy az olyan funkciók, mint például az iMessage nem szabadna egyedi terméktulajdonságnak, selling pointnak lennie az eszközök esetében. Úgy tűnik, hogy egy telefoncég CEO-jaként elfelejtette, hogy a proprietary szoftverek piacra dobásának célja pont az, hogy meggyőzzék az embereket, hogy az adott terméket vegyék meg. Ha tehát az iMessage Androidra és BlackBerryre is elérhető lenne, az Apple-nek többé nem állna érdekében fejleszteni, hiszen az nem segítene az iPhone-ok eladásában. Ráadásul romlana a platform júzermegtartó ereje is.

Az olyan third-party szolgáltatók, amik talán egy még könyörtelenebb piaci dinamika alapján mozognak, de mégis platform-agnosztikusak általában tisztán gazdasági alapon zárnak ki teljes platformokat. Egy program platform-adaptációja komoly idő- és pénzbefektetést igényel. A BlackBerry vásárlói és felhasználói már nem jelentenek akkora vásárlóerőt, illetve réteget, hogy a Netflixnek és társainak megérje erre is kidobni a klienseket.

Miért is kéne nyilvánvalóan nem megtérülő vagy önmagára nyilvánvalóan káros lépésekre kényszeríteni a Netflix-et és az Apple-t? Hogy az egyre zsugorodó BlackBerry-nek kicsit jobb legyen? Ez a szabad piac alapvető elveinek szembeköpése lenne. Minél közelebbről nézzük a posztot, annál több darabra esik és annál nyilvánvalóbbá válik a valódi szándék Chen mondanivalójában. Talán ha inkább azzal lenne elfoglalva hogy ő mit tehet azért, hogy a vevőket visszacsalogassa, a Netflixnek is érdekében állna támogatni a platformot. Kínos.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Ferenc - 2015.01.22. 19:45

    pedig jó volna ha minden op. rendszeren lehetne használni az iMessage-t és a FaceTime-t. biztosan az Apple-nek nemérdeke de az ios tulajonak igen.

  2. G - 2015.01.23. 02:02

    ha cross platform kell, ott van a messenger. mar fb reg sem szukseges hozza. ha videofonalnal, ott van a skype. nem ertem mit sir barki szaja is, mindenre van app ebben a vilagban.

  3. Apples - 2015.01.25. 10:23

    Teljesen egyetértek vele. Nem arrol van szo hogy az Apple adjon ki mas platformokra iMessageet hanem arrol, hogy egyatalan nyissak meg ra a lehetőséget!

Szólj hozzá Te is!