iDoki Műtőasztal 1. rész: iPad 2 érintőcsere

iDoki 2015.01.19. 19:08 Apple, iDoki, iPad, Kiemelt hírek 0 db 1 064

Az iDoki és az iHungary együttműködéséből született, új, most induló sorozatunkban betekintést nyerhettek legkedvesebb partnerünk szervizének mindennapjaiba. Mostantól rendszeresen bemutatunk nektek egy-egy munkafolyamatot, hogy olyanok is láthassák, hol történik a varázslat, akik hálistennek nem szorulnak arra, hogy szervizbe cipeljék eszközeiket. Az íráshoz adott volt egy szorgalmas szervizes, egy érintőhibás, wifi+3G-s almás táblagép, neki is álltak gyorsan:

ipad2_idoki1Delikvensünk láthatólag sértetlen és első blikkre semmi baja nincs. A készüléket gazdája elejtette és bár ez látható külsérelmi nyommal nem járt, a becsapódástól sérülés keletkezett az érintőüveg kapacitív hálóján, így egy igen széles sávon nem érzékel. A kikapcsolt, áramtalanított iPad készülék szétszedése előtt a gyári ragasztó meglazítására van szükség, ennek híján ugyanis lehetetlen szétszedni az érintőüveg megpattanása, megrepedése nélkül. Természetesen az egész műveletet ESD környezetben, védőfelszerelésben végeztük.

IMG_8590

A szétszedés lehetővé tételének érdekében a megfelelő hőfokra állított hőlégfúvóval segítettük a ragasztó elválását a készülékház és az üveg felületeiről. A konkrét szétszedési fázisban melegítés közben vigyázva, hogy az érintőüveg felületéhez ragasztott érzékeny alkatrészeket ne sértsük meg, szépen lassan felfelé haladva választottuk el az üveget a kerettől. Szalagkábelek, antennák épségére kellett eközben vigyáznunk.

IMG_8592

Egészen addig folytattuk a bontást, vigyázva az érintőüveg és a hozzágyógyitott alkatrészek épségére amíg fel nem értünk a felső sarokig. Ezen a tájékon további érzékeny pontok találhatóak, ezekre is nagyon kellett figyelnünk, ahogyan haladtunk a művelettel.

IMG_8598

Amikor túl voltunk a sarkon, újra alulról folytattuk: ezúttal a Home gomb bal oldalától indultunk el. A gombtól a sarokig eső szakaszt befejezve túl voltunk a szétszedés idegörlő folyamatának nehezén. A következő rész ehhez képest szinte már gyermekjáték, az érintőüveg  szélét folyamatosan és egyenletesen melegítettük, amin így a hő hatására szép lassan elengedett a ragasztás. Így végül az érintőüveget egész hosszában emelve szép lassan kinyithattuk, akár egy könyvet.

IMG_8599

Mivel az érintőüveg cseréje az LCD panel kivétele nélkül nem kivitelezhető, el kellett távolítanunk ezt is. Az alkatrészt a négy sarkán négy darab csavar fogatja oda. Miután az LCD-t és az érintőüveget is lecsatlakoztattuk, jöhet a keretről a ragasztó maradványainak kihagyhatatlan eltávolítása. Ha a sarkok sérültek a becsapódástól, ebben a szakaszban kerülnek kiegyengetésre, gyári állapotba visszahozásra. Ha nincs deformáció, akkor jöhet a keret újraragasztózása és az új érintőüveg előkészítése a beszerelésre. A gyári ragasztót minden alkalommal egy speciális, az eredetinél némileg erősebb ragasztóval helyettesítjük. A ragasztóanyag felvitelénél gondosan ügyeltünk arra, hogy a lehető legkisebb hézagok is beragasztózásra kerüljenek, hogy az esetleges szennyeződések, por bejutását a lehető legnagyobb mértékben megakadályozzuk.

IMG_8611

Az előkészítésnek részét képezte a Home gomb az új érintőüveghez történő megfelelő rögzítése is. Miután az összes alkatrészt visszacsatlakoztattuk a helyére, nekiálltunk letesztelni, hogy minden rendben működik-e. Miután minden rendben találtunk, nekiálltunk a maradék alkatrészek visszacsavarozásának. Ha véletlenül az LCD felületén mégis szennyeződés marad, akkor azt óvatosan, egy antisztatikus törlőkendő segítségével távolítjuk el.

IMG_8618

Az új érintőüveg belső felületéről eltávolítjuk a védőfóliát, majd a kerethez illesztjük és mindent a helyére igazítunk odabenn. A ragasztószalagok védőfóliáját részben eltávolítjuk, hogy a készülék portalantását el tudjuk végezni. Miután meggyőződtünk a belső részek makulátlanságáról, a szalagot oldalt kihúzzuk és az érintüveget, illetve a hátlapot összepréseljük, illetve a megfelelő ragadás érdekében kicsit átmelegítjük. Íme a végeredmény:

 IMG_8622

Otthon ne próbáljátok ki, a folyamat szakértelmet, gyakorlatot és szervízkörülményeket igényel. Ha mégis erre adnátok a fejeteket, a felelősséget az ebből adódó károkért természetesen nem áll módunkban vállalni. Ha úgy döntötök, hogy behozzátok mindössze bruttó 22900 forintért meg is csináljuk. A technikus kollégáink ezt a fajta beavatkozást a leterheltség függvényében változó határidővel tudják vállalni, amiről az ügyfélszolgálaton a munkalapot felvevő kollégánál tudtok tájékozódni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

iPhone, iPad és Mac Guru, minden szervizes ősatyja - Magasan képzett és több éves tapasztalattal rendelkező szervizcsapatunkkal vállaljuk Apple termékek teljeskörű javítását, kedvező díjakkal. (http://www.i-doki.com)

A hozzászólások lezárva!