Megegyezés jöhet a trösztellenes perben

Skarp 2015.01.14. 15:19 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 169

nonpoaching_agreement_kiemelt

Az Apple és a Google egyike a négy nagy techcégnek, akik most megújított feltételekkel próbálnának peren kívüli megegyezésre jutnia a sértettekkel – írja a Reuters. Az összeg még nem került nyilvánosságra, de a riport alapján annyit már tudunk, hogy a korábbi összeget keveslő, megnevezett felperesek közül legalább egy elégedett az új összeggel, szóval az esélyek mindenképpen javultak.

A per még 2011-ben indult, amikor az Apple, a Google, az Intel és az Adobe dolgozói indítottak keresetet foglalkoztatóik ellen egy feltételezett “no poaching” megállapodás ügyében. Ez olyan – illegális jellegéből adódóan titkos és hallgatólagos – szerződés cégek között, amiben kikötik, hogy egymástól jobb juttatások ígéretével nem csalnak át dolgozókat. Az egész Szilícium-völgyet és a nagy titánokat is behálózó szerződésnek még a néhai Steve Jobs is a kezdeményezője volt.

Az ilyesmi a cégeknek nyilván jó, de a dolgozók lehetőségeit jelentősen rontja, így nem csoda, hogy azok perre adták a fejüket. A dokumentumok szerint Jobson kívül más nehézsúlyú völgyveteránok is támogatták és alkalmazták a megegyezés kitételeit, létezett egy “ne hívjátok” feketelista is. Nem is csoda, hogy a több párhuzamos pert végül Lucy Koh bírónő egy nagy csoportos ügyben egyesítette 2014 októberében. A teljes kártérítési összeg így több, mint hatszámjegyűre hízott.

A Department of Justice egyébként már korábban felvetett hasonló vádakat, miután 2009-ben egy ezzel kapcsolatos email nyilvánosságra került. A versenytörvényt súlyosan megszegő Apple-Google egyezmény ügyében indult eljárás végül szintén peren kívüli megegyezéssel zárult 2010-ben. Az első próbálkozást jelen kereset ügyében tavaly áprilisban tette az Apple, akkor 324,5 millió dollárt pakolt le az asztalra, a dealt azonban Koh bírónő elutasította, mondván a techóriások méretükhöz és jelentőségükhöz mérten, arányosan többet fizessenek bele a kártérítési alapba. Olyan cégekhez hasonlóan, mint az Intuit, a Lucasfilm vagy a Pixar.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!