Ilyen lesz az új, 12-es Air?

Skarp 2015.01.07. 15:08 Apple, Kiemelt hírek, Mac 3 hozzászólás 442

macbookair12_9to5_kiemelt

A 9to5mac exkluzív infói alapján igen. Az már majdnem biztos, hogy érkezhet a 12 hüvelykes képátlójú, állítólag ventillátormentes dizájnnal érkező új MacBook Air. Búcsút mondhatunk a jelenlegi USB portoknak, a MagSafe csatlakozónak, SD-kártyaolvasónak, cserébe a még vékonyabb és könnyebb kialakításért és a nagyobb felbontású kijelzőért. Az amerikai portál állítólagos belsős forrásai (akik már ki is próbálhatták a belsős prototípusokat) igencsak részletekbe menő információkkal látták el a sajtót. Itt azért ember legyen a talpán, aki nem kezd el vadul tamáskodni – nade ne legyünk rosszindulatúak.

A hírek szerint komoly dizájnváltás van készülőben, aminek jelentőségét az adja, hogy ez az első komolyabb ilyen lépés a Retinás MacBook Pro 2012-es megjelenése óta. Az új modell jócskán kisebb, mint a jelenlegi 13-as verzió és bő fél centivel keskenyebb még a 11-es MBA-nál is, ugyanakkor némileg nagyobb a magassága, hogy a nagyobb kijelző elférjen – a monitor körüli keret még vékonyabb lett mind a négy oldalon. Persze a változások nem állnak meg ennyiben, szinte a teljes unibody újra lett tervezve.

Változott a billentyűzet, a trackpad és a hangszórók is. A 12 hüvelykes ősrégi PowerBookhoz hasonlóan a klaviatúra a gép egyik szélétől a másikig húzódik, s a gombok is némileg közelebb kerültek egymáshoz. A trackpad szélességre megegyezik a jelenlegi 11-es modellével, azonban kicsit magasabb lett, s majdnem felér a billentyűzet aljáig. A pletykák szerint többé nem klikkel a trackpad: a fizikai feedback kiiktatására a vékonyítás miatt volt szükség. És lám, a 12-es még a mostani 11-esnél is vékonyabb, s hozzá hasonlóan cseppformájú, az alja felé elvékonyodó keresztmetszettel rendelkezik. A négy hangszóró a billentyűzet fölött kapott helyet és a hírek szerint szellőzőlyukként is funkcionálnak.

macbookair12_oldalrol

A hírek szerint a cucc annyira vékony, hogy belső néven csak MacBook Stealth-nek, azaz Lopakodónak hívják. Hogy ezt a vékonyságot elérjék, nem csak a trackpadet és a hangszórókat cserélték ki, de babráltak a portokkal is. A jobb oldalon mindössze egy szabvány fejhallgató-jacket és egy duál-mikrofont találunk, a balon pedig egy darab Type-C USB portot. MagSafe vagy Thunderbolt csatlakozónak se híre, se hamva. Az exkluzív rendereket szállító 9to5mac felhívja a figyelmet arra, hogy prototípus-szakaszban az Apple mindig többféle verziót tesztel, így végül könnyen egy olyan verzió kerülhet a piacra, amin azért találunk még standard USB-t, SD-kártyaolvasót vagy a fentebbi csatlakozókat (bár hely nincs túl sok neki). De nagyon úgy tűnik, hogy az Apple szabadulna ezektől.

A C-típusú USB csatlakozó kisebb, gyorsabb és jobb, mint a jelenlegi standard 2.0 és 3.0 portok. Segítségével megszabadulhatnak a Thunderbolt Display porttól, mivel a Type-C USB képes kijelzők és gépek összekötésére, videójál szállítására. Ráadásul töltésre is alkalmas, amivel a MagSafe is szükségtelenné válhat, plusz a Lightning csatlakozóhoz hasonlóan akárhogy bedugható. Ez persze azt jelenti, hogy valamiféle HUB-ra lesz szükség több eszköz kezeléséhez. Ja és vége lehet a kizárólag ezüst színű MacBook-ok korának is – úton lehet a Space Grey árnyalat is. A szakírók 2015 közepére, a WWDC idejére jósolják a megjelenést, sőt vannak akik szerint már közvetlenül a gyártás előtt áll az új MacBook.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

 1. TigerCat - 2015.01.07. 19:57

  Egyelőre nem tetszik, de majd meglátjuk. Szuper hordozható eszközként nem kritikus a kevés csatlakozó, de ha a töltést is ez adja, még egy kellene.

 2. Apples - 2015.01.08. 01:23

  Egy Bluetooth-os ezerrel eleg lehet az egy csatlakozó. Gondolom majd kiemelik, hogy ugy se kell toltened egesz nap mert bírja a szuflat. Nekem tetszik! A keretnel tobb hir kihangsulyozza, hogy milyen vékony – na ezt azert tájékozatlanság állítani. Eleg megnézni mondjuk egy – szerintem nem premium – Fujitsu ultra book- ot – na ott vékony a kava, nem itt. Vegre elfelejthetjük a sok hulye Apple specifikus csatlakozót. Remelem a kov. IPhone-on is ez lesz.
  Nagyon szep kis masina lesz ez!!

 3. Gery - 2015.01.08. 13:20

  Ki használ manapság már kábelt! Elosztón keresztül lehetne több USBt is rákötni illetve tölteni is egyidejűleg. Nyomtatót, fényképezőgépet wifiről , Egeret bluetoothról, Az adatokat apaját felhőből. Van kérdés!?

Szólj hozzá Te is!