Vitaindító a csoportos per margójára

Skarp 2015.01.05. 14:34 Apple, iOS, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 496

storage_per_kiemelt

Pont tegnap írtunk arról, hogy újabb fogyasztóvédelmi jellegű csoportos per indul az Apple ellen, ezúttal azért, mert az iOS 8 túl sok helyet foglal el a telefon tárhelyéből – a 16 gigás modellek esetén sokszor a teljes kapacitás ötödét, sőt negyedét is. Az, hogy erre így ráugrott a világsajtó tényleg csak egy dologgal magyarázható. Az Apple és a per szavak együtt egy cikk headlinejában még a BuzzFeed, a Huffington Post vagy az Upworthy cikkcímeit is megszégyenítő clickbaitnek számítanak az Interneten.

Az, hogy ilyen perek gyakoriak ott, ezt eddig is tudtuk – odaát rendkívül fontos a fogyasztó védelme, így ezek amolyan kísérleti pernek is elmennek. Sok oldal azonban úgy festette le a helyzetet, mintha ez csak az Apple-re jellemző, mindenféle általánosságot nélkülöző jelenség lenne. Vagy újdonság. Különösen tetszett az a rész, amiben a vád dokumentumai azt fejtegetik, hogy “racionális vevő nem számít arra, hogy még több tárhelyet fog foglalni az új verzió”. Sajnos a legnagyobb lapok (olyan nevek mint az ABC, a BBC, a Time, az Independent, az IBT, az LA Times vagy a ZDNet) sem vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek egy s másnak.

Különösen kínos ez annak fényében, hogy tavaly év végén ezen orgánumok közül nem kevesen közzétették azt a jelentést, ami pont arról számolt be, hogy kapacitás terén az iOS eszközök vezetők – már ami a takarékosságot illeti. Az sehol nem kerül megemlítésre, hogy míg a 16 gigás 5c és 5s modellek 12,6 és 12,2 giga közötti helyet hagytak szabadon iOS7 alatt, ez a nyolcadik iteráció esetében az új modellekkel 12,7-13GB-ra nőtt. A megjátszott, hamis meglepődés helyett nem ártana utánanézni a konkurenciának sem.  Ha végignézzük a kategória Androidos megfejtéseit, kizárólag a Nexus 5 kínál 12GB fölötti szabad helyet, az Xperia z1, a HTC One Mini, vagy az LG G2 mindössze 10,3 és 11,4GB közötti szabad helyet ad friss telepítés esetén.

A kategória szégyenpadosa a Galaxy S4, a Samsungnál ugyanis a 16 gigás modell esetén is alig kínálnak többet, mint egy 8 gigás iPhone esetében, alig 8,56 gigabájtot. Ha a vád – idézem –  szokatlannak és irracionálisnak nevezi az Apple gyakorlatát etéren, akkor a többieké minek minősül? Az Apple ilyen készülékek esetében 2-3 gigabájttal ad többet mint a legtöbb Androidos flagship készülék és bő néggyel többet, mint a legnépszerűbb Samsung okostelefon. Erre persze sokan felhorgadhatnak a másik táborból, mondván: De hát mi tehetünk be nagyobb SD kártyát.

Azt felejtik el, hogy az SD kártyák nem úgy működnek, mint a beépített memória, inkább a floppylemezekhez hasonlatosak. FAT fájlrendszerük miatt ráadásul nem támogatják a felhasználói és fájlengedélyeket, így jóval egyszerűbbé válnak a visszaélések, ráadásul a kisebb biztonsági faktor miatt a vállalati szektor kényesebb szegmensei is vonakodnak ilyen készülékeket használni. Nem véletlenül óvakodik az ilyen bővítőkártyás megoldásoktól a biztonságot mindig kínosan szem előtt tartó Apple sem. Ja, és a fentebbi okok miatt a 4.4 KitKat óta a Google Androidja sem támogatja az SD kártyákat hivatalosan.

Az AppleInsider odáig ment, hogy a Microsoftot az elfecsérelt tárhely királyának nevezte. A dolog nem alaptalan, a rossz hírnevet 20 éve sikerült megalapozniuk PC-s Windows verzióikkal, idióta OEM-policyjükkel, ami nem szabott gátat a külsős partnerek bloatware-özönének. Az idősebben emlékezhetnek még arra is, hogy a Get a Mac kampány filmjeinek jelentős része pont erről szólt. Az Android hasonló hibákat követ el, de az iPad-riválisnak szánt Surface is hasonló cipőben sántikál. A Pro 64 gigás kapacitásából mindössze nevetséges 23 giga elérhető.  Őket azonban senki nem pereli. Vagy ha igen, az nem járja be egyből a világsajtót, mint világraszóló skandallum. Akkor most hogy is van ez?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

 1. IPin sí - 2015.01.05. 19:36

  Kérem szépen ez úgy van, hogy szar alak az összes mert hazudik az Apple a Microsoft meg az összes többi.
  Ne azt kellene kiírni, hogy 16gb-ős hanem a tenylegest. Ma, hogy az rosszul hangzik…

 2. jani_ka - 2015.01.06. 01:20

  Sokszor törölnöm kell a frissítések miatt
  16 GB savanyu a csokoládé
  6.1.3 még mindig erre gondolok :))

Szólj hozzá Te is!