Nem teljesen tiszta, hogy kié az A9-gyártás

Skarp 2015.01.02. 15:47 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 519

tsmca9_tobbseg_kiemelt

A következő generációs A9 processzorról már többször írtunk, ez lesz az APU, ami a 2015-ös modelleket fogja majd hajtani, s eddig úgy tűnt, hogy a TSMC-s büntetőpályának vége és megint a Samsung gyárthatja a chipek nagyobb részét. Sorban jönnek azonban a hírek, amik alapján ez közel sem ilyen biztos.

Iparági források alapján a múlt héten felmerült, hogy mégis ismét a TSMC viheti a prímet, ami mindenképpen érdekes lehet a Samsung jelenlegi helyzete szempontjából. Persze ez nyilván nem jelenti a koreaiak teljes kirekesztését, sőt az új verzió ellen szól, hogy a TSMC némileg le van maradva gyártástechnológia területén. Míg Szöul 14 nanométeres FinFET technológiát alkalmaz az egységek gyártásánál, a TSMC csak 16-ig képes lemenni.

Azt is sokszor leírtuk, hogy a 6 és a 6 Plus előtt a Samsung gyártotta az összes alacsony fogyasztású ARM processzort az iPhone-okba egy Austin melletti gyárban. Az A8-asra és a 20 nanométerre való átállás a vízválasztó, onnantól már Tajvan gyártotta a chipek nagyrészét, de a pontos arányszámokról vajmi keveset tudunk.

Bár eleinte az is elkezdett terjedni, hogy valójában a TSMC gyártja az összes A8-as csipet, nyilvánvalóan legalább valamivel több, mint harmadát a gyártáskapacitásnak a koreaiak viszik (a források általában 30-40 százalék körülire saccolják az arányt). Aki nem értené miért ekkora deal az a két nanométer különbség: a kisebb processzorok nagyobb teljesítmény esetén is kisebb fogyasztást jelentenek, aminek hosszabb akkuidő formájában örülhetnek a laikusok.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Apples - 2015.01.04. 16:42

    Inkabb felhasználók mint laikusok. :)

Szólj hozzá Te is!