Tim Cook mélyen megbántódott a BBC filmjén

Skarp 2014.12.22. 14:28 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 531

brokenpromises_kiemelt

Jeff Williams továbbította az összes dolgozónak kettejük közös memóját, amiben kifejezik, mennyire megbántódtak a BBC által vetített, Apple’s Broken Promises dokumentumfilmen, ami azzal vádolja a vállalatot, hogy a távol-keleti munkások munkakörülményeivel mit sem törődik. A belsős körlevelet a The Telegraph kaparintotta meg. Jeff Williams azt is kiemelte, hogy számos tényt megosztott a BBC-vel az adásba kerülés előtt, de ezek nyilvánvalóan hiányoztak a meglehetősen egyoldalú anyagból.

A BBC One műsorára tűzött film több rendbeli rossz bánásmódról számolt be a Pegatron üzemeiben, ami leginkább az iPhone 6-osokat gyártó munkásokat érintette. A BBC Panorama műsorának riporterei rejtett kamerákat és beépített embereket használtak az Apple Supplier Responsibility jelentésének megsértéseinek felderítésére. Ami nyilvánosságra került: személyes iratok illegális elkobzása, túlnyújtott munkaórák, rossz szálláskörülmények és fiatalkorú munkaerő foglalkoztatása.

Williams kiemelte, az Apple folyamatos és szigorú auditjainak és kiemelt figyelmének köszönhetően beszállítói üzemei 93 százalékban megfelelnek a 60 órás munkahét követelményeinek. Ez persze még mindig sok, de részeredmény és jól mutatja, hogy Cupertino nem tesz magasról az ügyre. “Nem tudunk még egy olyan vállalatról, ami annyit tenne a biztonságos és fair munkakörülmények biztosításáért, a problémák felfedezéséért és kivizsgálásáért, illetve a javulási folyamatok végigkövetéséért, mint az Apple.”

Az indonéziai ónbeszállításokkal kapcsolatos visszásságokra is kitért a Cook és Williams által megfogalmazott memó. Azt írják, a BBC által bemutatott régióban járt már korábban az Apple csapata is és mélységesen felháborodtak a körülményeken. “Mindazonáltal két választása van a cégnek: Biztosra mehetnénk, ha csak Indonézián kívüli forrásokból vennénk ónt, ami valószínűleg a legegyszerűbb megoldás lenne és mindenképpen megóvna minket a kritikától. De ez egy lusta és gyáva megoldás lenne, mert semmit nem tennénk az indonéz munkások körülményeinek javítása és a környezet védelme érdekében. Mi a második, nehezebb utat választjuk, ott maradunk és megpróbáljuk megtalálni a megoldást” – tette hozzá a jegyzet.

Ez az álláspont egyébként összecseng a cég februári kommentárjával, amiben megjegyezték, hogy az elektronikai ipar egésze a Föld tantálfogyasztásának feléért felelős, azonban ónt, volfrámot és aranyat csak elenyésző mennyiségben használ fel. Ekkorka felvásárlóerővel nem csak az Apple, de még a techcégek összessége is minimális befolyással tud lenni a bányatulajdonosokra, ennek ellenére mindent megtesznek a helyzet javítása érdekében. A már korábban említett SR-jelentés kiemelt olyan sikereket, mint a konfliktus-ásványok használatának visszaszorulása, gondolva itt főként a Kongóból érkezőekre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!