A Financial Timesnál Tim Cook lett az év embere

Skarp 2014.12.12. 14:19 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 155

timcook_ft_evembere_kiemelt

Bár a TIME évente lezavart szavazása a legnagyobb prezstízsű, s azt az ebola ellen küzdő emberek kapták kollektívan, nem csak ők nevezik meg minden évben, hogy szerintük ki volt az embere. A neves gazdasági szaklap, a Financial Times voksolásán Tim Cook kapta a még így is jelentős “Person of the Year” címet.

A londoni székhelyű lap meg is indokolta, hogy miért pont az Apple CEO-ra esett a választásuk. Elsősorban az volt az indoklás, hogy a februárban megrendezett éves részvényesi találkozó óta mintegy másfélszeresére nőtt az AAPL-papírok értéke, s ennek köszönhetően megközelítőleg annyival nőtt Cupertino piaci kapitalizációja, mint amennyi a Google összértéke jelenleg.

Felhozták Cook őszinte és komoly kitörését is, amikor tőle szokatlan modorban idegesen, pergő nyelvvel tette helyre a cég környezetvédelmi, szociális törekvéseit kritizáló idiótákat. Közölte velük, hogy ha a profitot többre tartják az emberi jogoknál, a megújuló energiaforrásoknál vagy a különleges igényekkel élő emberek körülményeinek javításánál, akkor jobb is lenne ha eladnák a részvénypakettjüket.

Elrajtolt az eddig kiváló Apple Pay, bejelentették az Apple Watchot, nőtt a társadalmi diverzitás a vezetőségben, átláthatóbb lett a beszállítói hálózat, csökkent a nem-megújuló energia használata a cégnél, a konfliktus-ásványok és mérgező anyagok százaléka pedig elenyésző szintre csökkent. Letisztult és átlátható lett a frissülő modellekkel javuló termékkínálat. Végezetül pedig elsőként coming outolt Fortune 500-as CEO-ként, ami fontos mérföldkő a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáért folytatott harcban.

Felmerült még a dollármilliárdokra rúgó osztalékkifizetések és a Beats felvásárlásának ügye is, illetve a földcsuszamlásszerű siker, ami az új iPhone-ok szeptemberi bemutatását követte. Bár ez egy erősen gazdasági-fókuszú lap, Cook a TIME választásának nyolc finalistái között is ott volt, olyan versenytársakkal, mint Jack Ma, az Alibaba CEO-ja, Vlagyimir Putyin, A fergusoni tüntetők, vagy Taylor Swift.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!