Steve Jobs komoly szerepet játszott az IPS elterjedésében

Skarp 2014.12.03. 15:18 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 335

stevejobs_ips_kiemelt

Az Apple-nél egy rakás termék és találmány volt, aminek tökéletesítésében és elterjesztésében Steve Jobs részt vett. Ott az Apple II, a Macintosh, a grafikus felületű operációs rendszerek, az OS X, az iPod, az iPhone és az iPad. Van azonban egy dolog, aminek kapcsán nagyon ritkán, vagy soha nem is merül fel a neve: ez pedig az IPS kijelzőtechnológia. – írja a Yahoo szakírója, Tae Kim

Mielőtt az iPhone és az iPad megjelent volna, a legtöbb PC és fogyasztói elektronikai gyártó ún. TN azaz csavart nematikus (twisted nematic) paneleket használt a monitorokban és kézi eszközökben költséghatékonysági okokból. A betekintési szög katasztrofális, a színhelyesség pedig borzalmas volt.

A Hitachi által kifejlesztett IPS, azaz in-plane switching (síkban váltó) technológiát alkalmazó panelek jóval nagyobb betekintési szöget és sokkal színhűbb képet adtak, tehát összességében is sokkal jobb felhasználói élményt adtak a TN monitorokhoz képest. Akkoriban azonban csak felsőkategóriás PC-monitorokban alkalmazták, igen kis számban. 2004-ben egy 20 hüvelykes Dell IPS monitor ára 1000 dollár körül mozgott. Logikus, hiszen alacsony adaptáció = magas árak.

Steve Jobs azzal változtatta meg a piaci berendeződést, hogy az iPhone és az iPad esetében nem kockáztatott és a magas ár ellenére is a jobb minőségű IPS panelek mellett döntött. Az Apple ezzel nem csak lejjebb nyomta a panelárakat, de lassanként a konkurenciát is – többek között az ilyen panelekkel korábban már kísérletező, de nagy számban nem használó Samsungot is -arra késztette, hogy tömegesen alkalmazza a technológiát.

Manapság emberek milliárdjai élvezhetik a jobb minőségű IPS panelek képét, ami nyilván nem egyedül az ő érdeme, de oroszlánrésze volt annak elterjedésében és abban, hogy idővel a TN panelek árára csökkent az IPS technológia ára, sőt manapság egy nagy felbontású Retina iPad panelt az eBay-en akár kevesebb mint 80 dollárért megkaphatunk. Érdekes gondolat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!