“Azok még mindig léteznek?”

Skarp 2014.12.03. 18:40 Apple, iPod, Steve Jobs 0 db 662

steve_realplayer

Így reagált halála előtt nem sokkal egy tanúvallomás során Steve Jobs, mikor a Real Networksről kérdezték – írja a Reuters. A vicces és rá tökéletesen jellemző válasznak van némi háttértörténete, amit a fiatalabb olvasók kedvéért megosztanánk. Amikor az MP3 lejátszók még újdonságnak számítottak többféle program volt elérhető a menedzselésükre, ezek közül a tengerentúlon a RealPlayer volt a legnépszerűbb.

A 2001-ben elrajtolt iPod csak az iTunes-szal volt szinkronizálható – a Real Networks azonban rájött, hogyan lehet megkerülni a tiltást és szinkronizálni az iPodokat az alkalmazásukkal, ami érthető módon nem tetszett az Apple-nek és az egészet az iPod feltöréséhez hasonlították. Végül az Apple-nek sikerült elérnie, hogy az iPodokon található összes zene vagy CD-ről legyen grabbelve, vagy az iTunes-ból vásárolva. Emiatt indult ezen a héten egy csoportos per a cupertinoi vállalat ellen.

Persze azóta a RealPlayer gyakorlatilag eltűnt, az iTunes pedig domináns játékos maradt. A kérdés tehát végül is jogos, hiszen 2011-re a Real Player a zenelejátszók BlackBerry-jévé vált. De mostanság az iTunes pozíciója is megingani látszik, ahogy a Spotify és hasonló társai átvenni látszanak a stafétát. Az Apple a hírek szerint a Beats Music iTunes-ba integrálásával tervezi felvenni a kesztyűt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!