Tim Cook nyílt levele a Bloomberg Businessweek hasábjain

Skarp 2014.10.30. 14:36 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 15 hozzászólás 631

jobs_cook_kiemelt

Fordításunk következik:

Egész szakmai életemben arra törekedtem, hogy egy alapvető szinten megvédjem a magánéletem titkait. Szerény családból származom, soha nem volt szándékom a figyelem magamra vonása. Az Apple már így is egyike a leginkább a figyelem középpontjában álló cégeknek a világon és szeretném a fókuszt a termékeinken és azokon a dolgokon tartani, amiket a vásárlóink elérnek velük.

Ezzel együtt nagyon mélyen hiszek Martin Luther King szavaiban, aki azt mondta: “Az élet legfontosabb és legsürgetőbb kérdése: mit teszel másokért?” Gyakran felteszem magamnak a kérdést és arra jöttem rá, hogy a magánéletem titkainak megőrzésére való vágyakozásom visszatartott attól, hogy valami fontosabbat tegyek. Így jutottam el máig.

Évek óta nyíltan kezelem sok ember előtt a szexuális orientációmat. Rengeteg kollégám tudja az Apple-nél, hogy meleg vagyok ez azonban egyáltalán nem befolyásolja, hogy miként kezelnek engem. Természetesen, szerencsémre egy olyan cégnél dolgozok, ami imádja a kreativitást és az innovációt és tudja, hogy a fejlődéséhez magáévá kell tennie az emberek közötti különbségeket. De nem mindenki ilyen szerencsés.

Bár soha nem tagadtam le a szexualitásomat, soha nem is erősítettem meg nyilvánosan, mostanáig. Szóval tisztázzuk a dolgokat: büszkén vállalom, hogy meleg vagyok és úgy gondolom, hogy identitásom a legnagyobb ajándék, amit Istentől kaphattam.

Azzal, hogy meleg vagyok, sokkal jobban megérthettem, milyen érzés egy kisebbség tagjának lenni és betekintést adott a problémákba, amit hasonló, más kisebbségek átélnek minden nap. Empatikusabb lettem, amitől a korábbinál gazdagabbá vált az életem. Néha nagyon kényelmetlen és kemény élet ez, de ez adta meg a bátorságot, hogy önmagam legyek, hogy a saját utamat járjam és felülemelkedjek a nehézségeken és a szűklátókörűségen. Ezen kívül rinocéroszbőrt növesztettem, amig elég jól jön, ha te vagy az Apple vezérigazgatója.

A világ nagyon sokat változott gyermekkorom óta. Amerika a házasságok egyenlősége felé halad, a közszereplők, akik bátran vállalták identitásukat segítettek megváltoztatni az emberek nézőpontját és ezzel toleránsabbá tették a kultúránkat. Ennek ellenére még mindig léteznek olyan törvények az államok többségében, amelyek értelmében egy munkáltató bármikor kirúghatja valamelyik alkalmazottját csak annak szexuális orientációja miatt is. Számos olyan hely létezik, ahol a főbérlők is ugyanígy tehetnek albérlőikkel és ahol eltilthatnak minket attól, hogy beteg élettársunkat meglátogassuk vagy hogy hagyatékából részesülhessünk. Számtalan embernek, különösen gyerekeknek kell napi szinten farkasszemet néznie a félelemmel és durva bánásmóddal a szexuális orientációjuk miatt.

Nem tartom magam aktivistának, de rájöttem, mennyit profitáltam mások önfeláldozásából. Szóval ha annak a híre, hogy az Apple vezérigazgatója meleg, segít egy embernek, hogy megbékéljen azzal ami, vagy valaki kevésbé érzi magát egyedül ezek után, esetleg ha valakit arra inspirál, hogy ragaszkodjon az egyenlőségéhez, akkor már megérte feláldoznom a magánéletem egy részét.

Elismerem, nem volt egyszerű döntés. A magánélet védelme továbbra is fontos marad számomra és szeretném a nekem járó kis részt megtartani. Az Apple-t életem munkájává tettem és továbbra is minden ébren töltött időmet arra fogom áldozni, hogy a lehető legjobb CEO legyek. Ez az, amit a dolgozóink, vevőink, fejlesztőink, részvényeseink és beszállító partnereink érdemelnek. A társadalmi fejlődés része annak megértése, hogy egy embert nem a szexuális, faji vagy nemi hozzátartozása határozza meg.  Mérnök vagyok, nagybácsi, természetszerető, fitnesz- és sportőrült, a Dél gyermeke. Remélem, hogy az emberek tiszteletben fogják tartani ezt a vágyamat, hogy azokra a dolgokra tudjak koncentrálni, amikben a legjobb vagyok és azokra a munkákra, amik örömet okoznak nekem.

A cég, amit van szerencsém vezetni, régóta az emberi jogok és az egyenlőség szószólója. Nagyon aktívan támogattuk a munkahelyi egyenlőségről szóló törvényt a Kongresszus előtt, ahogy a házassági egyenlőségért is kiálltunk az otthonunkat adó Californiában is. Felszólaltunk, amikor Arizonában az állami törvényhozás diszkriminatív törvényt fogadott el, aminek áldozata az ottani melegközösség volt. Továbbra is harcolni fogunk értékeinkért és azt hiszem ennek az elképesztő cégnek bármelyik CEO-ja, faji, nemi vagy szexuális orientációtól függetlenül ugyanígy tenne és fog is tenni a jövőben is. Személy szerint én mindig fel fogok szólalni az emberek egyenlősége érdekében, egészen addig, amíg a lábujjaim nem merednek majd az ég felé.

Amikor megérkezek reggelente az irodámba, a falon Dr. King és Robert F. Kennedy bekeretezett képei fogadnak. Nem képzelem azt, hogy azzal, hogy ezt leírom, egy ligába kerülök velük. De ha ránézek ezekre a képekre, most már joggal érezhetem úgy, hogy én is megteszem a rám eső részt, hogy segítsek másokon, akármilyen kicsi is legyen az. Kőröl-kőre építjük a napsütötte utat a társadalmi igazságosság felé. Ez az én kövem.

Tim ezzel tett pontot a hosszúra nyúlt találgatás és a nyílt titok végére. Ezúton is szeretném jelezni, hogy a primitív, mocskolódó, homofób kommenteket töröljük, a szerzőiket pedig kitiltásban fogjuk részesíteni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

15 hozzászólás

 1. Tonka - 2014.10.30. 14:55

  Mélységes Tiszteletem!!!!!!!!!

 2. IPhone - 2014.10.30. 15:22

  Kedves Tim!
  Kívánom sokáig szólalj fel az emberek egyenlősége érdekében, lábujjad meg még sokáig ne meredjenek az ég felé:)

 3. andris - 2014.10.30. 15:44

  szolasszabadsag :) nekem mar lett torolve kommentem, holott sem mocskolodo,homofob, sem primitiv nem volt :) na erre mi a titok? kivancsi vagyok egyatalan ezt engeditek e megjelenni az oldalon

 4. iFan - 2014.10.30. 16:25

  Respect to You, Tim!!! Őszinte tiszteletem.

 5. Bristol - 2014.10.31. 02:51

  Én nem érzem ezt teljesen okésnak egyébként. Kiáll a melegekért és erőt ad az teljesen jó. Tech oriásként ez egy felesleges coming out szerintem, ugy értem ez jól nem sülhet el.
  Ami szerintem nemoké az, hogy büszke és szerinte isten ajándéka. E két mondat miatt ezt elcsuszottnak érzem.

 6. akira - 2014.10.31. 06:15

  Szerintem is teljesen felesleges a coming out, ezzel senkinek sem tesz jót. Első sorban azoknak nem, akik – véleményem szerint teljesen normálisan – magánügynek tekintik a nemi identitásukat akár hetero- akár homoszexuális az iilető, de azoknak sem, akik, akik fennen hangoztatják akár a homoszexualitásukat, akár a férfiasságukat, akár a nőiességüket.

  Emberek vagyunk, mindenféle tulajdonságunkkal, képességünkkel együtt. A számtalan tulajdonságunk közül csupán az egyik a nemi identitásunk, pont olyan, mint a magasságunk, a szemünk színe vagy szocializációs képességünk. Jórészt velünk született, genetikus tulajdonságaink, másrészt azonban tanult és fejleszthető képességeink.

  A homoszexualitással való büszkélkedést (a coming outolást is ide sorolom) ugyanolyan butaságnak gondolom, mintha valaki kiállna, és közhírré tenné, hogy a szeme színe kék, vagy, hogy 48-as lába van.

  Szerintem is hiba volt a coming out!

  • Skarp - 2014.10.31. 11:54

   azért nincs igazatok, mert a 48-as lábért, a szemszínért, meg azért, mert valaki a nőket szereti nem éri abúzus napi szinten az embereket. ha azt látják, hogy egy meleg ember eljuthat ilyen pozícióba is az általános diszkrimináció ellenére is, az sokakat motiválhat, inspirálhat. ennyi, semmi több. Bristol kommentje akkor lenne jogos, ha ugyanolyan jogok illetnék meg őket is, mint a heterókat.

   • akira - 2014.10.31. 19:32

    De igen, volt is és lesz is olyan, hogy abúzus ért valakit a külleméért vagy valamely belső tulajdonságáért.
    De attól, hogy valaki ezeket a tulajdonságait szétkürtöli, még nem lesz tőle kevesebb abúzus.
    Sőt, a szétkürtölés formájától függően akár még több is lehet.
    Lásd pl. a melegfelvonulásokat…

 7. Bristol - 2014.10.31. 07:41

  Pontosan.
  Milyen fura lenne nem, ha a Microsoft vezére eljutattna egy levelet a postnak;
  “Nőket szeretem és erre bűszke vagyok és isten ajándékának tekintem”
  Olvasgatva más cikkeket, sokan nagyon meglepödtek. Nem azért mert meleg, azt már a legtöbben tudták hisz már elmondta.
  Hanem a levelen. Legtöbben igyan azt kérdezik. Miért?

 8. Bristol - 2014.10.31. 12:40

  Skarp. A levélen lehet elmélkedni és véleményezni.
  Én a fent emlitett két mondaton érzek elcsuszást. Véleményem szerint ha van olyan elmélet miszerint az rendben van, akkor is ott marad, hogy ezt egy No.1 tech vezér írta.

  • Skarp - 2014.10.31. 13:31

   Egy olyan korban, amikor már a pápa is elfogadó a homoszexualitással, ne keverjük bele a vallást ilyenekbe.

 9. Bristol - 2014.11.01. 05:24

  Jó, ne keverd ;0)
  Fogalom zavart érzek nálad.
  Ha a melegek hátrányt szenvednek, nem jó.
  Ha törekszik az egyenlőségre megértem és nem gond.
  De a fenti két mondata eltolja a mérleget a másik irányba ami nagyon nem helyes!
  Az elfogadásra lehet törekedni de a meleg kapcsolat nem volt és nem lesz “normális” kapcsolat igy nem szabad ugy beállitani mintha isten jobban akarná, hogy meleg légy mint hetero. Ezt jelenti amit ír.
  Lehet hétköznapi egy meleg kapcsolat de nem lehet jobb mint a hagyományos.

 10. Peter - 2014.11.01. 08:39

  Érdekes egy helyzet!

  Istenrol beszel – tehat akkor ismernie kell a Bibliat mert csak az a konyv szol Istenrol.

  Mit mond a Biblia?
  “…teremté tehát az Isten az embert az ő képére…férfivé és asszonnyá teremti őket”
  (Ter 1,27)

  Melegeket nem teremtett….beszel róluk is, de mint bűnről….tehat nem genetika (mint ahogy sokan emögé bújnak, hanem a bűn következménye)

  Olvasd a Bibliát Tim, hogy láss!

 11. Bristol - 2014.11.01. 19:49

  Látja ő. Csak a mérleg másik oldalát. Ez a gondom. Ami ha pista a negyedikről, nem gond de a no1. Tech cégtől…
  Nem értem ezt miért kellett vagy miért igy.
  Nem volt aktivista de figyelt az egyenlő bánásmodra és rendezvényeket támogatott és felvonulást szervezett. Eddig ez szép volt. Most az érzem mélyről űt és felhasználja dominanciáját és a céget (amit nem ő épitett fel) a propagandára.
  Legalábbis előjelnek látom, és aggodom.

 12. Zolee - 2014.11.01. 20:57

  A szexuális orientációja magánügy. Nem volt diszkriminálva, vagy rászorítva, hogy nyilvánosságra hozza ezt. Lassan a heteroszexuálisoknak kell kiállni, és ők tényleg büszkén mondhatnák, hogy normálisak.
  Az, hogy ezt Isten ajándékának tekinti meg egyenesen durva és pofátlan dolog a kereszténységgel szemben. Szodoma es Gomora pont a szexuális devianciák miatt lett eltörölve a földről.

Szólj hozzá Te is!