A Samsung nagyot zuhant, az Apple sora jól megy

Skarp 2014.10.30. 20:04 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 9 hozzászólás 610

Passerby photographs Apple store logo with his Samsung Galaxy phone in central Sydney

A Samsung Electronics a harmadik negyedévben összesen 4,06 billiárd wont, azaz megközelítőleg 3,8 milliárd dollárt jelentett profitként, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest 60 százalékos visszaesés. Ha csak a mobilos divíziót nézzük, a visszaesés még látványosabb, ott 74 százalékos profitvisszaesés tapasztalható. Az Apple eközben ha szerényen is, de 11,3 százalékkal növelni tudta bevételeit.

Ez azt jelenti, hogy az Apple feleannyi eladott telefon mellett háromszor akkora profitot tud termelni. Összességében a Samsung eladásai ötödével csökkentek tavalyhoz képest, s a mobilos divízióban ez az érték 34 százalékra rúg. Ez kritikus jelentőségű, mivel a cég az IT és Mobilkommunikációs részlege (IM) tevékenységéből szerzi bevételei nagy részét, ami nagyjából megfelel méretben az Apple-nek. A cégcsoport további tagjai például a CE csoport, ami TV-ket és egyéb berendezéseket, illetve a DS-divízió, ami a félvezetőket, képernyőpaneleket és memóriakomponenseket gyártja.

2014 elején az IM részleg felelt a teljes Samsung Electronics bevételeinek 70 százalékáért felelt, s ezt nagyrészt okostelefonok eladásából, leginkább Galaxy S és Note készülékek értékesítéséből szerezték. Éppen ezért nagy érvágás, hogy pont a mobilos divízió zakózta a legnagyobbat, annak ellenére is, hogy több készülék fogyott. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy nagyobb kereslet volt az alsó- és középkategóriás készülékekre, amin elenyésző a haszonkulcs, míg a high-end telefonok száma alig növekedett. Így 2011 óta a legrosszabb évet könyvelhetik el eddig. A DS divízió ráadásul brutális, 94 százalékos visszaesést jelentett.

A globális telefonpiac eközben 25 százalékkal nőtt egy év alatt, az IDC statisztikái is szerény Apple növekedést és komoly Samsung visszaesést mutatnak. Bár még mindig a koreai cég a vezető mobilgyártó, azonban a különbség jelentősen csökkent kettejük között, illetve a Lenovot lenyomva a Xiaomi feljött a harmadik helyre, döbbenetes 211 százalékos növekedést felmutatva.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

9 hozzászólás

 1. Dujduj - 2014.10.30. 20:23

  2014 elején az IM részleg felelt a teljes Samsung Electronics bevételeinek 70 százalékáért felelt,

  Sokat felelnek :D

 2. IPhone - 2014.10.30. 23:21

  És mi van azzal a reszlegével amelyik az iPhone lelkét gyártja az is veszteséges ??
  Ha tönkre megy az a ganéj csamcsung ki látja el alkatrésszel az Applet ?

 3. Krisz - 2014.10.31. 01:07

  Jaj van mas is a vilagon……csak mondjuk kerdes hogy mennyiert gyart!!!
  Ez uzlet,ilyen hilye kerdest

 4. Krisz i5 - 2014.10.31. 08:56

  Nem kellett volna annyit költeni az apple lejárató reklámokba.:)
  A Samsung nem tűnik el, csak átalakul.

 5. Pötyi - 2014.10.31. 14:50

  Majd felfásárolja az apple a samsungot…

 6. Pötyi - 2014.10.31. 14:50

  :DDDDD

 7. Patrik1 - 2014.10.31. 16:52

  Szep lenne:D

 8. Zolee - 2014.11.01. 21:04

  Miért “ganéj” a samsung? Egyesek csak akkor érzik jól magukat, ha durván fikázhatják a konkurenciát? (iPad-ről írtam)

 9. Pepe - 2014.11.02. 23:40

  A Samsung problémái adódhatnak a nagy kijelzős iPhone-tól, bár a Note szériának továbbra sincs Apple alternatívája. Inkább ott keresnék okokat hogy a Samsungtól a prémium árazást nehezebben fogadják el. A Sony, LG, stb. minőségben ráégett, akinek pedig a prémium modell kellett, HTC csúcsmodelljét vette (az M8-ra hajaz az iPhone 6 is). Szóval prémium áron kínálta a csúcskészülékét, de annál volt csúcsabb Androidos telefonja másik gyártónak. Mindig volt egy kis hiányérzet az emberben az újabb Samsungoktól. Nem volt az a de facto “über király, ennél nincs jobb Androidos”, mint ami mondjuk a Galaxy S2-nél megvolt. Mondhatni a Samsung mostanáig abból az image-ből élt. Másik kérdés a presztízs vásárlás ami az Apple-nél működik, a Samsungnál nem, vagyis kisebb a késztetés egy telefon cserére, ha technikailag még jól működik. Most jön el az idő hogy pl. az S2, Google Nexus tulajok már kénytelenek cserélni, mert az újabb programok már kezdenek döcögősen menni. Harmadik gondnak magát az Android rendszert gondolom, bár már rengeteg jó dolog van benne, ami az iOS-ben is megjelenhetne, de sajna a Google elkaszálta hogy a Samsung egyedibbé tegye. Negyedikként ne felejtsük hogy a Samsungot ipari méretekben hamisítják Ázsiában, pl. Note3 klónt Samsung felirattal, Mediatek belsővel kb. 40ezer HUF körüli áron kínálnak. Ha csak villogni kell, sok embernek elég.

Szólj hozzá Te is!