Forbes: Az Apple Pay nem lesz azonnali siker

Skarp 2014.10.20. 18:10 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 8 hozzászólás 482

applepay_kiemelt

Az Apple Pay ma rajtolt a tengerentúlon, de sokan már úgy beszélnek róla, mintha már letarolta volna a szegmenst, forradalmasította volna a fizetést. Annak ellenére, hogy jóval egyszerűbb, mint hasonló rendszerek használata (azok esetében fel kell oldani a billentyűzárat, beütni egy számot, becsekkolni a boltba, stb-stb.), több okból sem lesz azonnali siker. Hét ilyet szedett össze a Forbes:

1. Egyelőre nem tudod használni a szolgáltatást, ha nincs iPhone 6-od vagy 6 Plus-od. Az NFC friss technológia még az iPhone-okban, így természetesen csak a legújabb széria támogatja azt, s ez elengedhetetlenül szükséges az Apple Pay használatához. Sokan nem cserélik évente a telefonjukat, így nagyobb hullámokban érkeznek majd meg az újabb és újabb Pay-felhasználók. Erre később lesz megoldás, hiszen az Apple Watch kompatibilis iPhone-ok esetében megoldhatóak a tranzakciók, de erre még hónapokat kell várnunk. Egyelőre tehát 10-15 millió felhasználóra limitálódik a potenciális használók tábora. Kezdetnek nem rossz, de hosszútávon ennél többre van szükség.

2. A készpénz és a kártyák használata nem annyira kényelmetlen, mint amennyire az Apple azt lefesti. Ráadásul ha így nézzük a kártyák strapabíróbbak, legalábbis egy bizonyos szintig. Sok mobilfizetési szakember szerint az Apple Pay és hasonszőrű társai olyan problémára akarnak megoldást nyújtani, ami nem is létezik.

3. Egyelőre kevés helyen használható. Akármennyire is igyekezett az Apple sok partnerrel rajtolni és akármennyire is impresszívnak hangzik Cook büszkén elharsogott “220 ezer elfogadóhelye”, ez még mindig csak töredéke a hatmilliónál is több potenciális szpotnak. Ráadásul számos nagynevű partner, aki nagy hangon bejelentette, hogy támogatja a rendszert, valójában nem is teljesértékűen teszi azt. A Starbucks például csak saját fizetési appjába integrálta az Apple Payt, amivel csak az alkalmazásbeli egyenlegünket tölthetjük fel, valójában nem fizethetünk azzal.

4. Emiatt kénytelen leszel sok helyre vinni a bankkártyádat sőt még készpénzt is. A vágy és a kép, hogy csak a telefonodat kelljen magaddal vinned a fizetéshez egyelőre álom marad. Jópár hely kártyaelfogadása olyan mint a kutya vacsorája és az organikus termékeket árusító piacokon és hasonló helyeken odaát is a készpénzes fizetés a jellemző.

5. Az Apple Pay nem sokkal gyorsabb, mint lehúzni a kártyát. A keynoteon bemutatott videó amolyan teleshopos stílusban, nagy macerának ábrázolta a kártyákkal és a pénztárcával való zsonglőrködést, de ez nem mindenkire jellemző. Sokaknak már azelőtt a kezében van a kártya, hogy a pénztáros lecsipogtatta volna az első terméket.

6. Az emberek már most is számos elfogadóhely saját appját is használják. Ha ezek jól működnek, a felhasználók kevésbé lesznek hajlandóak váltani róluk. Tökéletes példa erre a fentebb említett Starbucks app, ami egy egyszer használatos QR-kódot használ a fizetés authentikálására.

7. Az Apple Pay jelenleg semmi olyat nem csinál, amit ne tudnál megoldani egy bankkártyával, vagy más mobilfizetési szolgáltatással. Nem kifejezetten innovatív, az ígéretességét inkább a mögötte álló cég brandje, júzerbázisa és infrastuktúrája adja. Ráadásul sok szaki más platformok népszerű mellékszolgáltatásait, a hűségprogramokat, leértékeléseket és egyedi ajánlatokat is hiányolja. Egyelőre tehát nem származik különösebb és határozottabb előnye a júzereknek abból, ha váltanak.

A nagynevű gazdasági lap azzal összegez, hogy összességében tökmindegy, mennyire király a vadiúj iPhone-oddal fizetni a sorban, az Apple előtt még hosszú út áll az iparági sztenderdé válásig. Akár évekbe is telhet, mire kiderül, hogy a szolgáltatás sikeres-e. Szerintünk egyébként a felvetések egy része jogos, de kissé túlságosan borúlátó az egész cikk. Azonban mi inkább a ti véleményetekre vagyunk kiváncsiak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

8 hozzászólás

  1. Ács Ferenc - 2014.10.20. 18:35

    Ezzel én nem értek egyet.
    Nagyon jó lenne ha mindenhol így tudnék fizetni.
    Sokkal biztonságosabb mint a kártyás fizetés, pld. benzinkutaknál a kamerák simán látják milyen PIN kódot ütsz be.
    Ezt rögtön kiküszöböli az apple pay.
    Nem tudják lemásolni a káttyádat stb.

  2. Krisz - 2014.10.20. 20:12

    Kiraly a 8.1 nem fagy a telom!

  3. Krisz - 2014.10.20. 20:17

    Kedves feri szerintem ez annyira nem nagy durranas en igy fizetek evek ota(nem magyarorszagon mert ott meg nem nagyon van)…..a kartyam tudja a paypasst es teljesen jo csak odarakod es kesz…nem kell pint irogatni!

    • Ács Ferenc - 2014.10.20. 22:49

      A kártyámat most cserélik le pay passosra de azt mondta a bankom, hogy csak bizonyos összeghatárig lehet vele így fizetni.
      Nagyobb összegnél ugyan úgy be kell dugni a kártyaolvasóba mint a régit.

  4. kukcsi - 2014.10.20. 22:01

    bizonyos limit felett a PIN is kell hasznalni a paypass nel

  5. sanyi - 2014.10.21. 02:25

    én maradok a kápénal:)

  6. Krisz - 2014.10.21. 08:10

    Ez igaz,valoszinu a telon is igy lesz!ezert ugyan ugy elokell majd venni a kartyat,egert szerintem felesleges.

    • Skarp - 2014.10.21. 12:44

      nem lesz igy, mert ott a Touch ID

Szólj hozzá Te is!