Nem jön 5K Thunderbolt Display mostanság

Skarp 2014.10.19. 17:51 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 572

imac_retina_waterfall

Amikor csütörtökön Phil Schiller bemutatta az új, 27 hüvelykes iMac-et a Retina 5K kijelzővel, az igazgatóhelyettes a 2500 dolláros kezdőár kihirdetése előtt megjegyezte, hogy a jó minőségű 4K kijelzők a piacon manapság közelebb vannak a 3000 dolláros árcédulához. Sokan elkezdtek azon gondolkozni, hogy mennyire jó lehetne venni egy iMac-et és külső kijelzőként használt egy Mac Pro-hoz például.

Nem annyira földtől elrugaszkodott ez, hiszen az iMac-en éveken át elérhető volt az ún. target display mode nevű üzemmód, ami lehetővé tette, hogy más számítógépek monitorjaként funkcionáljon. Az új 5K-s iMac azonban nem támogatja ezt a megoldást. Hogy miért? Az ok drámaibb és egyszerűbb lehet, mint gondolnánk és egyúttal azt is megindokolja, miért nem mutatott be standalone retinás Thunderbolt Displayt is a cég: azért mert a jelenlegi DisplayPort 1.2 adatátviteli sebessége nem megfelelő ilyen felbontás teljeskörű kezeléséhez.

Ennek eredményeképpen egyik 4K-s kijelzőket támogató Apple gép (legyen az Mac Pro vagy Retinás MacBook Pro modell) sem képes meghajtani egy 5K-s külső kijelzőt. Technikailag megoldható lenne, hogy alacsonyabb felbontáson tolná ki a videót, mint outputot, hogy aztán a Retina iMac felméretezze a tartalmat a saját méretére, ez azonban minőségromlást hozó félmegoldás lenne, amit az Apple mindenáron el akarna kerülni – ebben biztos lehet mindenki, aki egy kicsit is ismeri a céget.

Ahhoz, hogy a fentebbi opció megint lehetővé váljon egy 5K-s Thunderbolt Display-jel együtt, ahhoz itt lenne az idő egy új, 1.3-as DisplayPort sztenderd kihozására, ez azonban nem lesz lehetséges, amíg az Intel piacra nem dobja a Skylake architektúrát, a jelenlegi Broadwell-család utódját. Az pedig még köztudomásúlag legalább egy, de inkább több évig nem fog még megtörténni.

Ráadásul ha belegondolunk, így leghamarabb 2016-ban lesz lehetséges az 5K-s Apple kijelző piacra dobása, habként a tortán a mai Mac-ekkel sem működne – még a 2013-as Mac Proval sem. A Dell nemsokára esedékes, új 5K-s kijelzője dual Display Port 1.2 kábelt használ, de a jelenlegi Mac-ek ezt sem támogatják és ha támogatnák is, a teljesítmény valószínűleg akkor sem lenne ideális.

Bónusznak jó hír lehet, hogy régi ismerősünk, a KGI elemzője, a mindig frankót mondó Ming Chi Kuo a 21,5 hüvelykes iMac retina verzióját 2015 második felére vizionálja. Hasonlóképpen, mint anno a MacBook Pro esetében, ahol a 15-ös verzió hónapokkal korábban kapta meg az új, nagy felbontású kijelzőket, mint a 13-as. A kisebbik iMac várhatóan vagy 4K-s, vagy 3840 x 2160 pixeles felbontással operálna.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!