A miniszterelnök szerint az Apple miatt sorolták vissza Finnországot

Skarp 2014.10.14. 15:08 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 532

apple_killed_the_nokia_star_kiemelt

Az Appleről lassan minden héten kiderül, hogy felelős valamiért, úgyhogy lassan hozzá is szokunk a folyamatos kiképzéshez. A finn kormánynak sikerült azonban most újabb szintet lépnie. A miniszterelnök, Alexander Stubb azt mondta a CNBC-nek nyilatkozva, hogy az Apple-t teszi felelőssé a visszaesésért az ország két elsődleges exportpiacán: az információs technológiákén és a papírén. “Az iPhone kicsinálta a Nokiát, az iPad pedig megölte a papíripart, de még visszatérünk!” fogalmazott a honatya az interjúban válaszul az ország nemzetközi visszasorolását firtató kérdésre. (AAA kategóriából az AA+ kategóriába sorolták vissza. Összehasonlításképpen az USA is pont AA+-os, Magyarország pedig BB/BB+-os, szóval nem dőlt össze a világ, bár egyes elemzők szerint a finneknek gyors intézkedés esetén is 4 évre lehet szüksége arra, hogy AAA kategóriába kerülhessen vissza.)

A válasz valószínűleg inkább csak egy erős poén volt részéről, mintsem valós gyanúsítás, az ilyesmik mögött azért mindig meghúzódik némi valós sérelem is. Ez az eset is tökéletesen megmutatja, hogy egy cég mekkorát tud fordítani akár egy ország gazdasági helyzetén, illetve, hogy mennyire függnek az állami gazdaságok az országban jelenlévő cégektől. A sértettségről szóló elméletet megerősíti az is, hogy – ahogyan a TechCrunch szerkesztői is rámutattak – ez már nem az első alkalom volt, hogy Stubb az Apple-t pécézte ki a bajok forrásaként. Júliusban hasonló vádakkal illette Cupertinot: “Steve Jobs elvette a munkáinkat. Megígérjük, hogy ez meg fog változni.” – tette akkor hozzá.

A polikusoknak nagyon könnyű ráhúzni a vizes lepedőt az Apple-re, ahelyett, hogy inkább saját házuk táján néznének szét. Amikor az Apple forradalmat indított el az okostelefonok piacán, a Nokiának is minden esélye megvolt arra, hogy felvegye a kesztyűt, azonban ehelyett annyira a saját feje után ment, hogy végül oda jutott, ahol most van: a Microsoft markaiba. Arról nem is beszélve, hogy eközben a Nokia milliószámra adta el a low-end készülékeket, amiken persze jóval kisebb a haszonkulcs. A Samsung sokkal inkább érintett az alsóbb kategóriákban, mint a high-end only Apple, így ha valaki hibás a Nokián kívül, akkor azok ők. De továbbra is tartjuk, hogy a Nokia 90 százalékban saját önfejűségének köszönheti sorsát.

Az Apple iPad-jét felelőssé tenni a papíripar visszaeséséért még nagyobb túlzás. Az és a hozzá szükséges fakitermelés visszaesése millió és egy okra vezethető vissza az e-mail térnyerésén, a digitális dokumentumok elterjedésén, a print magazinok és újságok kínlódásán felül is. Egyébként is, most komolyan azt sajnáljuk, hogy kevesebb fát vágnak ki a papíripar visszaesésével? Mindannyian nagyon sajnáljuk a munkahelyüket elvesztő favágókat, és papíripari szakembereket, de a fejlődés nem állhat meg. Ahogy a 9to5macesek is rámutattak, az Apple és a többi nagy techcég ráadásul még közvetetten segítette is a Nokiát még a leszállóágon is. 2011-ben az Apple lezárta a maratonira nyúló szabadalmi pereit a céggel és egy nem közzétett nagy összeget fizet azóta is a finn cégnek. Cupertinotól és a többi cégtől ez nagyjából 685 millió dolláros évi befolyó összeget jelent.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!