Fontos Apple Pay partner lehetett volna a Paypal

Skarp 2014.10.01. 18:13 Apple, iOS, Kiemelt hírek 15 hozzászólás 862

apple_paypal_kiemelt

Egy keddi beszámoló alapján úgy tűnik, hogy az Apple Pay potenciális vesztese, a PayPal majdnem partner lett, azonban végülis a tárgyalások zsákutcába vezettek. Hogy miért? Amikor az iPhone 6-ot bemutatták, hozzátették, számos bank és kártyacég fogja integrálni a technológiát meglévő fizetési rendszereibe, a PayPal feltűnően hiányzott a listáról. Pedig januári pletykák szerint a cég boldogan működött volna együtt Cupertinoval.

Nem csak, hogy együttműködött volna, de még áldozatok meghozatalára is hajlandó lett volna. A Bank Innovation most belsős forrásokra hivatkozva azt írja, a két cég ugyan folytatott tárgyalásokat a közelmúltban, azonban a megbeszélés-sorozat sikertelenül zárult, miután egy hasonló megállapodás keretében a Samsunggal állt össze a nagysikerű, egyébként eBay-tulajdonban álló cég. A döntésük az Applenél meghökkenést és rossz szájízt váltott ki, így a cég kb. kirúgta a PayPal-t a potenciális partnerjelöltek sorából.

Így kerülhetett a 150 alkalmazottat foglalkoztató startup, a Stripe is a többiek közé, látszólag a PayPal üressé vált helyét elfoglalva. A BI cikke alapján a korábbi PayPal-elnök David Marcus ellenezte a koreaiakkal való megállapodást, mondván hátráltatná a jövőbeli együttműködést az Apple-lel, de az eBay CEO-ja, John Donahoe ráerőltette akaratát a vezetőségre. Ez azért is kellemetlen, mert 2015-től a cég várhatóan függetlenedik az eBay-től, ami megváltoztathatja a leányzó fekvését.

Ám jelenleg a viszony még elég hűvös, amit jól fémjelez az is, hogy a PayPal az Apple Pay-re és a képszivárogtatási botrányra reagálva egészoldalas reklámot futtatott számos újságban, amiben az Apple biztonsági szintjét kérdőjelezte meg, mondván miért bíznánk a pénzünket olyanokra, akik még a meztelen képeinket sem tudják megóvni. A nyilvánvalóan demagóg támadást az Apple válaszra sem méltatta. Az Apple Pay októberben rajtolhat a 8.1-es iOS-szel, 220 ezer eladóhelyen, olyan kártyacégek támogatásával, mint a Visa, a MasterCard vagy az AmEx.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

15 hozzászólás

 1. Z - 2014.10.01. 19:05

  Namost én ezt nem igazán értem. Ugye a PayPal szerintem pont azért jó, mert amikor az interneten fizet az ember, nem kell megadnia a számlaszámát, nevét és más egyebeket. Ilyen módon pedig nemcsak egyszerűsödik a fizetés, hanem az ember a legtökéletesebb módon tudja védeni a saját adatait, hiszen semmit sem kell megadnia. Nem igazán értem, hogy az Apple Pay hogyan is kerülhetne ebbe a képbe? Legfeljebb mint konkurencia, mert hát egy sikeres együttműködési megállapodás esetén is, maximum az történhetne, hogy a PayPal által már kiépített és sikeresen működtetett rendszerbe ők legfeljebb csak beleülhetnek, mint egy kényelmes fotelbe, illetve még inkább rátelepedhetnek, mint valami vírus, hogy ők is lehúzzák a sápot. Más verziót én nem igazán tudok elképzelni. Azt értem, hogy ez az Apple-nek miért lenne jó üzlet, viszont nem értem, hogy ebben milyen üzlet lenne a PayPal-nak? Azt se igazán értem, hogyan képzelik azt, hogy ezekután bármiféle konkurencia tudnának lenni egyáltalán a PayPal-al szemben? Hisz mindenki a már kiépített és jól működő rendszert fogja használni továbbra is, ha van egy csepp esze, mert azt fogadja el mindenki mindenhol a neten és már bevált. Az ebay-en pl. nem is lehet másképpen fizetni jóformán, mint PayPal-al, most az Apple azt gondolja, hogy ezen hirtelen majd ő változtatni fog tudni egy teljesen új valamivel? Röhögnöm kell. Ez megint valami olyasmi, mint a saját navigációs térképük, amelyiken eleinte mindenki csak röhögött és két év után még mindig nem jutott el oda, hogy olyan egyszerű dolgokra legyen képes, minthogy a beírt címeket illetően pontos legyen, vagy hogy tömegközlekedéssel való pontos útvonalat legyen képes adni, legalábbis az USA-n kívül. Ezért aztán akinek egy csepp esze van, az rögtön azzal nyit amikor vásárol egy iPhone-t, hogy letölti a jó öreg GoogleMaps-et ingyenesen, mert az pontos, sokkal egyszerűbb, tömegközlekedést is ismeri és kishazánkat illetően is jól működik.
  Azt se igazán értem, hogy a Samsunggal milyen megállapodást köthettek? Hogyan kerül egyáltalán képbe ezzel a Samsung? Ez kicsit bővebb magyarázatra szorulna szerintem, bár lehet, hogy csak én vagyok túlzottan nehéz felfogású etéren.

 2. Lvgaben - 2014.10.01. 20:59

  Z: nem vagy nehez felfogasu, csak mivel nem vagy benne egyik ceg vezetesebe, es nem tudsz semmit a reszletektol, ezert nem latod at. Amugy meg ilyeneket soha ne irjal h “akinek egy csepp esze van… az ezt, es ezt csinalja” mivel mindenki mashogy gondolkodik, es lehet a vegen te leszel az akinek, csak egy csepp esze lesz ;) A lenyeg nem az, h a kis hazankban mit gondolnak az emberek, egyenlore minden ujdonsag az usaban dol el. Ott van a legnagyobb vasarlo ero, es egy hordereju dolgot csak az usa tud megvalositani a leggyorsabban. Ha ott sikeres lesz valami, az nagy valoszinuseggel utana europaba is, es par ev mulva itt is.

 3. Z - 2014.10.01. 22:12

  Lvgaben: Tényleg nem vagyok benne egy cég vezetésében sem. (Hála Istennek!) Ugyanakkor híresen jó az “átlátó képességem”. :-) Szóval, ha el tudod magyarázni pontosan azt, miért lenne jó PayPal-ról váltani egy “akármire”, amit még senki sem ismer, senki nem tudja a pontos működésének mibenlétét és sehol sem támogatott, akkor tedd már meg légyszi. Hidd el, ha tényleg komoly és értelmes indokokat tudsz felhozni, akkor meg fogom érteni. Ezekkel az általánosításokkal, hogy “minden újdonság az USA-ban dől el” (ami ráadásul legfeljebb az amcsik és fanjaik szerint van csak így), meg hogy ne írjak ilyent, vagy olyant és hogy nem vagyok benne egyik cég vezetésében sem, nem tudok mit kezdeni. Ezek számomra nem – és valószínűleg mások számára se – komoly indokok, vagy érvek.

 4. Tomi - 2014.10.01. 23:31

  Paypal al nem tudsz fizetni semelyik boltba csak is neten!
  Az applepay pedig mind kettore egyszeru megoldast nyujt!
  (Bar hozza kell tennem en se nagyon hiszek a rendszer sikereben)

 5. Baro Marci - 2014.10.02. 03:55

  Z, te nagyon ostoba vagy.

  • Z - 2014.10.02. 09:39

   Te meg nyilván atomfizikus. Látszik a választott nevedből is, hogy rettentő okos ember lehetsz.

 6. IPhone - 2014.10.02. 07:36

  Azért lett volna jó, ha a PayPal és Apple kooperál, mert a paypalnak rengeteg ügyfele van, az Apple meg egy gyors, kényelmes, biztonságos fizetést lehetővé tevő rendszert akar bevezetni.

 7. Patrik1 - 2014.10.02. 08:07

  Láttam a Keynote-ot. Meg azt is hogy majd Apple Watch-csal is lehet majd fizetni. De ahhoz hogy órával fizessek, jo az iPhone 5+Watch, vagy minimum kelll hozza az iPhone 6+watch ?! Ezt az egyet nem ertem

 8. Bristol - 2014.10.02. 08:23

  Azért az világos ugye, hogy az NFC az mi?
  “Amivel fizetsz technologia” az már itthon is régota van. Pay Pass a neve és a legtöbb OTP-kártya tudja. Sok Samsung telefonban is benne van a NFC csak senki nem fokytatta. Apple befejezi és pici pluszt tesz bele. Nézzetek jobban utánna mielött szét idegelitek egymást butaságokkal ;0)
  Jah! Biztonságnál a paypal arra utalt, hogy ha képet kiloptak akkor a kártya adatokat és pin kodot is kitudják. Deee a kettő nagyon nem ugyan az és amugysem Appletől lopták a képeket és nem is Iphonrol. És ettől akkor lehetne tartani amikor megjelenik az első nem kacsa hanem valos hir, hogy visszaéltek az ujjlenyomattal mert elopták. És akkor ott tartunk, hogy egyenlő esélyel rabolnak ki az utcán és a Iphonon. Addig az utcán sétálni a veszélyesebb ;0)

 9. Z - 2014.10.02. 09:18

  Na akkor tegyük tisztába a dolgokat. NFC- nek semmi köze a PayPal-hoz és vica verza. A kettőt nem értem hogyan lehetne ötvözni, de főleg azt nem értem, hogy minek, hiszen mindkettő másra való és másképpen müködik. A mobiltelefonnal való fizetést megint egy felesleges dolognak tartom, hiszen PayPass-al rendelkező kártyával kb. ugyanolyan egyszerű fizetni. Legfeljebb annyiból látom a mobilos fizetést előnyösnek, hogy ha nem lesz szükség kártyára és azzal együtt járó kártyadíjra, amit a számlatulajdonos jelenleg kénytelen fizetni a bankoknak. (Bár amennyire én tudom, egyelőre Appla Pay-hez is szúkségesek a kártya adatok, úgy viszont tök fölösleges az egész.) Viszont ha ez így lesz, valamit tuti kitalálnak helyette a bankok, vagy kötelezővé teszik a kártyaigénylést, ha szeretne az ügyfél, ha nem, vagy valahol máshol fogják leszedni a sápot. És akkor megint elérkeztünk ugyanoda, hogy az egész tök fölösleges.

 10. Lvgaben - 2014.10.02. 11:54

  Z: nem tudom, egy-ket honap mulva terjunk vissza a dologra, addigra elvileg mar mukodni fog a dolog az usaban. Online vasarlas eseten nem hiszem h van felnivaloja a paypalnak, mert nagyon jol hasznalhato, es sokan szeretik, legalabbis windows alatt, mac mar nem ennyire egyertelmu.
  A paypassel az a baj hogy egy ket szakin kivul, az atlag ember nem ismeti. Az nfc-s telefonok, pedig foloslegesen fizetettek meg a vasarloval az nfc chippet, mert nem voltak jok semmire. Ez tortenik ha a fa.z meregetes fontosabb mint a hasznalhatosag…
  Az apple pay, sokkal biztonsagosabb, es gyorsabb lesz, es az usaban a tobbsegnek iphonja van… A legtobb nagy ceg tamogatja, es folyamatosan novekszik a szamuk. Azt nem gondolom h rogton megvaltja a vilagot, de meg fogunk lepodni hogy egy ev mulva mennyien fogjak hasznalni.

 11. IPhone - 2014.10.02. 13:32

  Z pont az a lényeg amit te nem értesz:)
  Nem kell a kártyákat magaddal cipelned, mert azzal vissza lehet élni.
  Ellopják, klónozzák stb. Az Apple fizetésnél nem látszanak a kártya adataid, és egyszerű az egész fizetés művelet, ezért lesz ez jó dolog.

 12. Bristol - 2014.10.02. 13:40

  Pay pal és az Apple paynek most nincs köze egymáshoz ez evidens. Azt szerették volna hogy legyen. Apple ugy tünik nem szeretné most. Nyilván kitalálták, hogy hol kapcsolodhatott volna be a PayPal, de ezt mi most nem tudjuk. Anno volt egy hasonlo eset. Csak autokkal. Akkor azt irták, mi köze lenne a Ferrarinak az Applehez? Max ferraris dizázájnos telefont akarnak vagy Apple és a Ferrari közösen autot készit.
  Hát nem. Mamár tudjuk, hogy felokositják az autokat és a Ferrari volt teszt alany és ma már sok gyártó okositja és éppen fejleszt, hogy a maximumot hozza ki.

 13. Z - 2014.10.02. 15:09

  Lvgaben: OK térjünk vissza rá később. Egyébként egyetértünk, szerintem sincs félnivalója a PayPal-nak. Én nem is használok más fizetési módot neten mint PayPal-t. Kizárt dolog, hogy én a neten bárkinek is megadjak bármilyen kártyaadatot. Ezért is tartom jónak. Ahol nem támogatott ott egyszerűen nem vásárolok.
  Az ismerőseim többsége Paypass-t használ legalábbis akinek olyan a kártyája. Egyik se informatikus. :-) szerintem nem bonyolult a használata, sőt, jóval egyszerűbb mint a PIN kódozás.

  IPhone: A kártyaklónozásnak szerintem kb. ugyanannyi az esélye minthogy a telefonoddal élnek vissza. Na ja, azt nem tudják klónozni (ill. Jóval bonyolultabb), viszont el tudják lopni és csak az ujjnyomodra van szükség máris tudnak azzal is fizetni. Szóval ez nekem nem tűnik sokkal biztonságosabbnak, legfeljebb csak más technikát igényel a bűnelkövetőtől a vele való visszaélés.

  Bristol: Szerintem az Apple autó se igazán értelmes ötlet. Nekem maximum akkor kéne Apple az autóba, ha Christina Applegate ül be mellém. :-)

 14. Raszta - 2014.10.02. 23:02

  Patrik1: iPhone 5 & watch , ez a minimum.

Szólj hozzá Te is!