Bendgate, avagy én előre megmondtam, hogy ez lesz a vége

Skarp 2014.09.24. 14:00 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 35 hozzászólás 4 515

willitbend_kiemelt

Már mindenki hallott az éppen aktuálisan futó, a csak gúnyosan Bendgate-nek csúfolt cirkuszról. A nagy alumíniumfelületű iPhone 6 Plusok elhajlanak, ha szoros zsebben hordva sokat ülünk velük. Pár gondolat az egészről:

1. Nem ez az első iPhone, ami hajlik. Csak eddig a vastagabb váz miatt kevésbé volt szembetűnő, meg hát ritkábban is fordult elő. Ez van. Sőt, newsflash: az összes ilyen vékony phablet hajlik, sőt néhány jóval vastagabb is. Sőt, a műanyagok törnek is, ebből a szempontból még jobban is járnak az alu-telefonosok. Ne legyenek illúzióitok, az Apple komoly erőfeszítéseket fog tenni, hogy az egyébként valóban kínos gikszert kijavítsa.

2. Másodszor: a címadás nyilván ironikus. Nem állítom, hogy megmondtam a frankót előre, de régóta kapirgál belülről a gondolat, hogy nem jófelé vezet ez a kóros vékonyítás. Nem is tudom már hol indult el, de sajnos akármennyire is fáj, az Apple keze is vastagon benne van, ha mással nem is, de a MacBook Air-rel és az iPhone-nal biztosan. Az emberek bekajálják, hogy a vékony az jobb, de ha rákérdezel, már nagyon kevesen tudnak épkézláb válasszal előállni, hogy miért is.

Az 5/5S generációval az Apple egyébként is elért arra a szintre, ahol még megőrízhető a szerkezeti integritás és csak extrém esetekben hajlik meg a váz. Az emberek nagyrésze szerintem inkább örülne mondjuk egy akksikapacitás-duplázódásnak, ne adj isten háromszorozódásnak a pár tizedmillivel vékonyabb telefon helyett. Csak sokan még nem tudnak róla. Nyilván ebben benne van az is, hogy ha az Apple nem vékonyított volna az előző generáción, hanem az akksira megy rá, most az egész Androidos közösség kárörvendően röhögne a markába, “mi ez a vastag hulladék?” felkiáltással.

3. Érdekes, hogy miközben mindenki ezen pörög, elsikkadnak olyan dolgok, hogy mennyire jó a kamerája, vagy hogy a kijelzővel is mennyire elégedettek a szakemberek és a felhasználók. Egyszerűen a negatív dolgokat, főleg ha az Apple-ről van szó, mindenki jobban kajálja. Olyan sajtóbirodalom épült ki egy vállalat köré, ami más gyártóknál elképzelhetetlen, emiatt még a legapróbb, sokszor megalapozatlan dolgokon is félheteket rugózik a főként innen tájékozódó mainstream-sajtó.

Ez azért is baromi káros, mert egyrészt minden kiszivárog idő előtt, így a meglepetés ereje elszáll, másrészt a megalapozatlan pletykákkal túl magasra spannolják az emberek elvárásait. De ez is megérne egy külön posztot.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

35 hozzászólás

 1. Barni - 2014.09.24. 14:10

  Azért vannak alkalom adtán olyan kijelentések egy egy rendezvényen Apple vezetőktől ami finoman szólva is vicces,… Gondolok itt pl: a világ leggyorsabb telefonja,… stb. Ez azért erősen szubjektív vélemény lehet maximum! Persze ez ugyanúgy minden gyártónák meg van.

 2. The Count - 2014.09.24. 14:18

  Na ezért nem válok meg a jó öreg 4-es szériától… Már 4-5 éve pofázom hogy egyre szarabbak az Apple cuccok, de mindenki csak misztikus csodálattal beszél az Apple-ről. Na itt van a sok csodás méregdrága cuccuk… Szart nem érnek. A 6 pluszhoz akkor csak táska kell, ez pedig egy telefon esetében elég nagy gáz…

 3. Martin - 2014.09.24. 14:30

  Ez nagyon ciki 300 ezerért meg nem csak az ára miatt hanem mert simán ciki apple!! Úr Isten!!! :-))))))))

 4. andris - 2014.09.24. 14:38

  abszolut egyetertek.

 5. tarn - 2014.09.24. 15:02

  Itt az ingyenes hajlított kijelző ;)

 6. aapl - 2014.09.24. 15:52

  Már a 4/4s vastagsága is megfelelő volt és szerintem az 5/5s vastagság a tökéletes.
  Most fenn lehet akadni olyanon, hogy mindenki kárörvend azon, hogy hajlanak az iPhoneok (és nem csak a 6 plus ahogy azt a cikk írja), de akkor sem engedheti meg az Apple egy mondjuk 1000$-os telefonnál, hogy lehajtsa a fejét egy kicsit a zsebedben mikor ülsz. Vagy ezzel akarják szorgalmazni az embereket, hogy ne üljenek annyit és nőljön a Health és az Apple watch szerepe?:)
  A kiszivárgó képekről csak annyit, hogy a fő közvetítők a hírportálok és, ha nem lenne rájuk vevő, akkor nem jutnának el ekkora mennyiségben az olvasóközönséghez és nem egyszer szívtam a fogam, amiért hónapokig nem tudtam úgy hírt olvasni sehol, hogy ne lássak kiszivárgott képeket, amelyek összetörték az illúziót a szeptemberi bemutató előtt.

 7. Boxoló - 2014.09.24. 17:08

  Ezek az új méretek már nem igazán zsebbarát, főleg nem nadrág zseb. Maradhatott volna az i5 méret nagyobb akksival. Fizikailag nem tesztelik a telòkat? Gondolok itt például az Ikeában a szék tesztelő gépre. Megalkotják azt csak nézegetik? Akkor minek építik az új campust? A sok léhűtőnek? Több ezer ember közül akik ott dolgoznak nem olvasgatják a blogokat, például jobb üzemidőről álmodoznak többen…

 8. Vélemény - 2014.09.24. 17:37

  Az a helyzet, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, meg akkor sem, ha 1000 dollaros a telefon es apple logo van rajta. A kinaiak elhitettek a felhasznalokkal, hogy kell a nagyobb kijelzo, mert az a tuti, az Applenek lepnie kellett, most meg van a rinya, hogy jaj istenem…. A masik dolog, ami a kommentek kapcsan megfogalmazodott bennem, hogy nekem eszembe nem jutna egy ezer dollaros telefonra raulni, mondjuk, en magambol indultam ki, mivel a megdolgozott penzembol vettem a telefonjaimat, igy mindig mod felett vigyaztam ra, pedig kozel sem adtam egyikert sem ennyi penzt. De biztosan en vagyok a hulye, es az a normalis, ha az uj , 1000 dolcsis telefonom benyomom a farzsebbe, aztan raulok, aztan amikor serul, meg elmondom minden ismerosnek, hogy mekkora gagyi ceg az Apple, mert raultem a 300 ezer ft-os telefonomra, es eldeformalodott… Lehet, hogy az Imacemre is ra kene ulnom, aztan, ha megtorik a kepernyoje, elmondhatnam minden ismerosnek, hogy mekkora gagyi ceg ez az Apple, mert raultem a 400 ezer ft-os Imacemre, es lam, tonkre ment a kepernyoje…

 9. Zozo72 - 2014.09.24. 18:56

  Na szerintem meg az a helyzet, hogy az általánosan, a felhasználók által elfogadott, illetve vágyott követelményeknek bizony meg lehet felelni, sőt, illik, vagyis az iPhone esetében inkább illene megfelelni. Szerintem ma már egy közép kategóriájú készülék is nagyobb felbontást tud, mint az i6 kijelzője, ma már több telefon van, ami por és vízálló és több telefon van, ami a mostani i6 Plus-tól is nagyobb teljesítményű. Szóval azt gondolom, ezek egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott igények a felhasználók által egy vadonat újonnan kijött, csúcskategóriásnak szánt készüléktől. Különösen, ha az árát tekintjük, ami gyakorlatilag kiveri a biztosítékot. Szóval igen, akár ezen a meghajláson is lehetett volna javítani. Bár azt gondolom, igazából nem az a fő gond, hogy meghajlik, hanem az, hogy úgy is marad. :-) Mert ha lenne egy olyan készülék, ami simán meghajlítható, majd visszaugrik az eredeti formájára, az talán nem is lenne olyan rossz dolog, ha belegondolok.
  Az a gond az almával, hogy hatalmas előrelépésnek harangoznak be olyan dolgokat, melyeket olcsóbb készülékek már régóta tudnak és előállnak egy olyan készülékkel (vagyis pontosabban kettővel), ami tudása alapján ma már egyáltalán nem nevezhető csúcskategóriásnak. Amikor pedig szemrehányást kapnak, akkor elkezdenek pityeregni, a fanok meg olyanokkal állnak elő, hogy ugyan minek már olyan nagy felbontás, mert nem is látni (pedig de), meg ugyan minek a vízállóság, ne menj vele vízbe, nem arra való, meg örülj, hogy meghajlik és nem törik és hasonló baromságok. Bezzeg, ha a Samsung állna elő hasonló módon egy új készülékkel, ami lényegében ennyire gagyi (mert hát az új i6 szerintem az), akkor aztán az Apple fanok lennének az élen, akik hideget-meleget kiabálnának meg röhögnének az egészen a fórumokon. Szóval ja, ha gagyival áll elő egy gyártó, akkor ne csodálkozzon azon, hogy a júzerek nem fognak elájulni a ratyi szövegektől, meg az ahhoz hasonló parasztvakításoktól, hogy ingyen kapja a készülékkel a legújabb U2 albumot. (Röhögnöm kell. Ha nagyon vágyik rá valaki, letölti ingyen a Youtube-ról.)

 10. DeLorean - 2014.09.24. 19:05

  Jol gondoltam:) az i5s 64gb nem lesz eladva sőt inkább felértékelödött.

  • Zozo72 - 2014.09.24. 20:29

   Az i5s is egy ratyi készülék. Gyanítom téged is csak az új készülék kijelző mérete ami zavar, pedig amúgy pont ez az egyetlen ami igazán pozitívum benne.

 11. IPhone - 2014.09.24. 19:16

  Az lenne a jó ha 13″-os lenne és úgy hívnák ipad

 12. N - 2014.09.24. 20:08

  Szerintem az a hülye aki vesz egy ilyet. semmi praktika nincs benne. Nekem a telefon nem arra van rajzoljak rajta, meg filmet nézzek stb. Szerintem erre kitaláltak az iPadot. Eddig azert vettem Iphonet mert szép VOLT, stabil VOLT, es egyszerű volt a szoftvere.

  • Swordhun - 2014.09.25. 06:23

   Ezek már rég nem telefonok. Okostelefon. Őszintén, hány %-át az időnek használot telefonálásra, ha 100%, amikor a kezedben van? Na ugye :)

 13. Yooozi - 2014.09.24. 20:27

  Az írjon először akinek kés volt a torkán és úgy kényszerítették telefont venni! Akkor meg minek rinyáltok, ha valakinek elhajlott, mert volt olyan marha, hogy egy tepsi méretűt a farzsebébe tett, az próbálja meg garanciában kicseréltetni! Egy tizesem van rá, hogy elhajtják a jó büdösbe…

 14. Zozo72 - 2014.09.24. 20:36

  Yooozi: Te még sosem jártál úgy, hogy vásároltál valamit, amiben csalódtál? Nyilván téged se kergettek az asztal körül, ha nem vettél meg valamit (bármit), amiben azután csalódtál. Hát ez is egy ilyen dolog.
  Más kérdés, hogy farzsebbe tényleg nem kellene egy ennyire drága készüléket tenni, bár szerintem bármilyen készüléket. Mert elfeledkezik az ember róla, leül és kész a baj. Egyébként tapasztalatom szerint ez inkább csajokra a jellemzőbb, mikor a farmer hátsó zsebben tartják az ilyen-olyan okosmobiljukat.

 15. aapl - 2014.09.24. 21:44

  Sok kommentelő azzal érvel, hogy eszébe sem jutna a farzsebébe tenni, biztos ráült stb. De kicsit kell csak utána olvasni és látni hogy ezek sima, első zsebben hajlottak meg.
  Akkor most ne tartsam sehol? Akasszam a nyakamba?
  A másik. Mit is hoztunk fel évekkel ezelőtt, mikor az iPhone előnyeiről beszéltünk? Kamera? Siri? Kijelző? Nem. Az iOS, ami megy lefelé a lejtőn és ez abból is látszik, hogy régen csak amiatt fujjoltunk mert nem lehetett mappaba rakni a Newsstand-et mostmeg két kezünkön nem tudjuk megszámolni hány kivetni valót találunk a rendszerben. Igy veszítí majd el az Apple azt a vevőköret, aki a maga feje utan megy és megnézi azt a terméket mielőtt hálózsákba bújna New Yorkban. De ha nekik elegek a pénzes birkák… sok sikert.

 16. Wolfendrusz - 2014.09.24. 22:53

  Aki valamilyen műanyag, vagy fém tok nélkül hord egy ilyen drága telefont,meg is érdemli, hogy ráüljön és eltörje !
  Nekem egyáltalán nem tetszik a 6 plusz, valamint a sima 6-os sem, de a nagyobb kijelző miatt váltok, ha jó áron lesz, a “T”- nél , persze előfizuval !

 17. aapl - 2014.09.24. 23:47

  Wolfendrusz ülj már rá legyszives az ELSŐ zsebedre!
  Senki nem akarja meghallani, hogy nem farzseb?!

 18. Robit - 2014.09.24. 23:52

  Minden vékony telefon elhajlik , miről beszéltek ? Ezt nem vasbetonból öntötték :))

 19. Robit - 2014.09.24. 23:55

  Es ezt komolyan gondolja valaki, hogy az 5,5 telefont zsebben hord ? Akkor inkább akassza a nyakába :))

 20. Robit - 2014.09.24. 23:58

  Ezentúl az iPad 4 – et zsebben fogom hordani es hozzáteszek egy iPhone 6 plusszot is , igy lehet nem fog meghajolni :))

  • Zozo72 - 2014.09.25. 06:58

   Én minxen telefknomat zsebben hordom és az ájfonon kívül egyiknek sincs védőtokja. Csak mondom, a Samsung nem hajlik meg. Ha meg6 sérül a hátlapja akkor sincs gond, mert veszek rá egy újat és kicserélem. Ájfonnál ez ugye nem működik. Az 5-ös nekem sosem hajlott meg az első zsebemben. Ha az új 6-os még ott is meghaljlik hát az viszont igencsak nevetséges.

 21. Kiraly - 2014.09.25. 00:04

  Akik azt irjak, hogy ne uljunk le telefonnal a zsebunkben, vagy ne is tegyuk zsebre a keszuleket, de ha megis megtettuk es baja esik ettol, akkor a mi hibank. Ok valoban eletszeruen elik az eletuket? Ok mit dolgoznak, hogyan elik az eletuket, mennyi mindent tesznek egy nap es azt hogyan? Kivancsi lennek. A zseb azert van, hogy hasznaljuk, es egy telefon ha belefer akkor tegyem mar bele ha lehet, es ha nekem olyan az eletem, hogy sokat megyek, sokat beszelek, sok mindent teszek egy nap, akkor bocs mar, hogy merem elfelejteni , hogy zsebemben van a telefonom, es ha leulok ne legyen mar baja. Viszont ha nekem csak csupan arra kell figyelnem egesz nap, hogy a facebookba belepjek, hogy a tv majom Berkit megnezzem, a ps4-em bekapcsoljam, akkor nyilvan lesz idom arra is, hogy a telefonomat meg csak veletlenul se tegyem a zsebembe es le ne uljek vele. Csakhogy en egy nap 60-80 telefont intezek, es durvan 22 dologra kell figyeljek amitol az eletem tovabbra is elero haladjon, es bizony nem jut az eszembe az, hogy telefonnal a zsebbe nem ulhetek le.

 22. Martin - 2014.09.25. 00:05

  )))))))))

 23. Menti - 2014.09.25. 01:26

  Ez szánalmas!
  Nesze neked, prémium kategória!
  Csak néhány gyöngyszem a múltból:
  Iphone3g – reped a töltő csatlakozója mellett
  Iphone4 – térerő mizéria
  Iphone5 – Home, Sleep gomb gyorsan meghibásodik
  Iphone5S – Kopik a festék
  Iphone6 Plus – meghajlik
  Persze gondolom, most is az a hülye, aki szóvá teszi.
  De a sok birka ígyis elájul. És mást nem hallani, csak szar a Samsung meg szar a Sony. Hát ez micsoda.
  Az IOS frissítése pedig egyenesen nyomorúságos. Frissítesz, hogy javuljon a helyzet, erre nincs térerő és nem működik az újlenyomatolvasó. Bravó! Nyilván sürgősen visszavonják a frissítést. De megint a Windows a szar, gondolom.

 24. Vélemény - 2014.09.25. 07:22

  Ha egy Iphone hajlik, annak van hírértéke,így kattintások révén valós ,pénzbeli értéke is, ha egy más márka, az nem érdekel senkit. Csak jelzem, hogy ha nem ülsz rá, és pl. az első zsebedben hordod, nem fog meghajlani, ha csak nem mész vendégségbe Uri Gellerhez :)

  http://szifon.com/2014/09/24/bendgate-tenyleg-meghajlik-az-iphone-6/#more-59837

 25. Robit - 2014.09.25. 08:13

  “Sok lúzer aki ugy is megveszi” akkor azok is azok akik a samut veszik vagy bármit.. Mindenki azt vesz ami neki tetszik, nekem nem kellene a i6 plusz de ha lenne akkor biztos, hogy nem dugdosnám a zsebembe , az iPhone 6- ot mar igen , viszont en most sem a hátsó zsebben hordom a telefonom , pedig nem hallottam a meghajlásokról …de mindenki ott hordja ahol jól esik neki.

 26. jani_ka - 2014.09.25. 10:46

  Már régóta szeretnék váltani mert 4S em van és nincs alternatíva mire tegyem meg
  túl nagyok sajnos hibákkal ráadásul az Apple megvette a Beats et zafir üveg nagy hallgatás még nem birták összehozni vagy majd decemberben jönnek a következö lépéssel ,tegnap megnéztem a Samsung
  Aphat nem igazán tetszett jövö héten jön a Sony Z3 om azt még mevárom azután tovább várok mert rájövök hogy a Iphon 4S
  nél nemsokkal ütösebbek:)

 27. Zoli 1234 - 2014.09.25. 11:10

  Menti: iphone 5S nem kopik a festék ezért van a fém szál az oldalán, iphone 5 eseteben nagyon kopott ezért cserélték ki ezt. Egyébként az iphone 5s meg jo készülék de feljebb szerintem nem éri meg váltani. A Sony z3 – z3 compact sokkal jobb ár-értek arányú es nem olyan gáz az az android sem :) mondom ezt iphone 5s tulajként ;)

 28. Yooozi - 2014.09.25. 14:26

  5,5 collt megnéznék bárki első zsebében, azzal leülni művészet lehet! Emlékeztek a régi Nokia 2110-re, a kihúzható antennásra, az hosszuságban akkora volt kb, mint a 6 plus, hát azt se raktuk nagyon zsebbe, mindenkinek az oldalán fityegett azzal a műanyag szarral.

 29. Golya - 2014.09.25. 14:39

  Vettem anno egy 3gs-t és beleszerettem aztán lett 4s-em, aztán 5s-em, macbook-om, Ipad air-em. Mindegyikért keményen megdolgoztam és úgy vigyázok rájuk mint a szemem fényére. Soha semmi problémám nem volt egyikkel sem, nem is láttam még szervizet belülről. Ha meg is fogom venni az iphone 6-ot akkor ezért, mert elégedett vagyok.

 30. Menti - 2014.09.26. 06:34

  Bocs, tévedtem! Tényleg azIphone5 kopott. Nem a hátsó, hanem az első zsebben hajlottak meg ezek a “csodák”. Olvass külföldi fórumokat és meglátod. De lehet, hogy mosti is az lesz, mint a Iphone4 esetében. Az Apple törölte a negatív hozzászólásokat. És az isteni Jobs maga mondta, hogy fogják máshol a telefont. Gondolom, most is a felhasználó a hülye, mert rossz helyen tartja a telefonját. De vehet egy tokot is, akkor legalább a kamera sem dudorodik ki, és a telefon sem hajlik meg. Egy évig vártam a hatra, hogy megvehessem. De ez a szar biztosan nem kell. Most megint várhatok egy évig, hátha jobb lesz.

 31. jani_ka - 2014.09.27. 12:06

  Nekem sem kell túl nagy Samu kinézet
  a kamera kilog az alaplapból volt a kezemben hát ….dorító
  A favorít a 4S és a 5S most várhatok
  a következö lépésre:))

 32. Macsek - 2014.09.29. 09:58

  Na a Nokiámmal nincs ilyen gondom, pedig az is 4,6-os. :) Nekem csalódás az új iPhone, szóval vagy veszek egy jó Sony-t (Z3 Compact), vagy egy i5s-t. :)

Szólj hozzá Te is!